Свербіж, печіння, поколювання і почервоніння чоловічих статевих органів викликають не тільки неприємні відчуття, а часто ще й розгубленість - адже це симптоми багатьох захворювань різного ступеня тяжкості. Зрозуміло, ставити діагноз і призначати лікування може виключно фахівець, але розумітися на ознаках найбільш поширених хвороб варто кожному. До таких захворювань відноситься баланопостит - його діагностують у 10% чоловіків, які звертаються за допомогою до лікарів-урологів.

Біль при баланопоститі
Баланопостит викликає біль, печіння та свербіж. real-vin.com

Що таке баланопостит?

Баланопостит - запалення голівки статевого члена і внутрішнього листка крайньої плоті. Як правило, вони запалюються разом, оскільки розташовані дуже тісно один до одного, але бувають і випадки запалення лише головки - баланіт, або тільки крайньої плоті - постит.

Приводом запідозрити у себе баланопостит може стати почервоніння шкіри, зниження чутливості, виявлена ​​ерозія або виразка на члені. Іноді вже на ранній стадії болить голівка статевого члена, від неї неприємно пахне, виникає відчуття печіння в уретрі.

Втім, будь-які підозрілі утворення на геніталіях або навіть просто їх надмірна чутливість - вже достатня підстава для звернення до лікаря.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Прояв баланопоститу
Прояв баланопоститу. vashmedsovetnik.com
vashmedsovetnik.com

Що може послужити причиною виникнення баланопоститу?

Основна причина розвитку баланопоститу - ослаблений імунітет. Організм не здатний протистояти агресорам різного роду, і вони атакують його по всіх фронтах. Зокрема, грибки і бактерії наступають зовні, викликаючи первинний баланопостит, інфекції ж проникають за сечового каналу. Такий тип баланопоститу визначається як вторинний.

На жаль, досі існує помилкова думка, що будь-яке захворювання статевих органів передається виключно через незахищені сексуальні контакти. І, хоча баланопостит і вважається найпоширенішим з ЗПСШ, причин виникнення цієї хвороби насправді набагато більше. Перерахуємо лише основні:

- недостатня гігієна – найбільш розповсюджена причина;

- травми статевого члена;

- важкі захворювання: цукровий діабет, анемія, сифіліс;

- шкірні захворювання, такі як дерматит, псоріаз;

- молочниця у партнерки;

- гнійні виділення зі статевого члена;

- прийом антибіотиків або гормональних препаратів;

- надмірне використання мила і інших миючих засобів;

- алергічні реакції;

- вузька крайня плоть (фімоз), а також інші особливості будови крайньої плоті, такі як нееластичність, надмірна кількість тканин.

До групи ризику належать також хлопчики до семи років. Фізіологічний фімоз в цьому віці абсолютно нормальний, але ускладнює гігієну статевого члена. Смегма (препуціальний секрет) - відмінне середовище для розмноження стафілокока, стрептокока, кишкової палички та інших викликають запалення мікроорганізмів. Втім, примусово відкривати голівку статевого члена дитини не варто - є ризик травмувати крайню плоть, що, як і будь-яке інше механічне пошкодження, користі здоров'ю не принесе.

У найменших хлопчиків захворювання може виникнути внаслідок занадто маленького розміру підгузків або занадто рідкої їх зміни

Якщо своєчасно не зайнятися лікуванням, баланопостит здатний викликати серйозні ускладнення - від уретриту до раку статевого члена. На різних стадіях захворювання виявляються різні симптоми, від яких в свою чергу залежить і спосіб лікування.

Погіршення статевого життя через баланопостит
Симптоми баланопоститу помітно погіршують статеве життя. medicalblog.ru

Які симптоми баланопостита?

Перша стадія (або катаральний баланопостит) характеризується такими симптомами:

- відчуття свербіння і печіння в області голівки пеніса;

- невеликі почервоніння, можуть виникати точки або плями;

- набряк різного ступеня вираженості.

Цих ознак повинно бути достатньо для звернення до лікаря зі скаргою на урологічні проблеми. Першим і самим невинним наслідком зволікання є погіршення якості статевого акту через зниження чутливості статевого члена і передчасного сім'явиверження.

На другому, ерозивному, етапі чоловік відчуває біль при спробі оголити головку. Посилюється запальний процес, на шкірі з'являються тріщини, виразки і ранки, вона стоншується, стає сухішою. Починають розвиватися яскраво-червоні ерозії, на голівці можуть почати утворюватися спайки і навіть рубці.

Запущений гострий баланопостит має схильність переходити в хронічну форму. Крім періодичних неприємних відчуттів, це може стати причиною деформації або викривлення головки члена, що не тільки доставляє незручності, але і виглядає неестетично. Хронічний баланопостит сприяє розвитку уретриту, а також практично неминуче виникнення фімозу.

Третій, або гангренозний, етап характеризується появою патологічних виділень. Помітно збільшується кількість смегми, з'являється неприємний запах. Іноді - в разі інфекційного характеру захворювання - з уретри капає гній. Сечовипускання стає болючим. Може підвищуватися температура, погіршуватися загальне самопочуття. Виникають рани і глибокі виразки з гноєм, що важко піддаються лікуванню. Також можуть збільшуватися лімфатичні вузли в паховій області.

Як відбувається діагностика баланопоститу?

Сучасна урологія виділяє безліч видів і форм баланопоститу. Вірне і своєчасне визначення причини захворювання - запорука успішного лікування. Саме тому діагностика так важлива.

В першу чергу проводиться візуальний огляд пеніса, беруться мазки з поверхні органу і - якщо такі утворилися - з виразок. З ними проводяться такі аналізи, як мікроскопія і бактеріологічний посів. Також на аналіз беруться кров і сеча.

Лабораторні дослідження дозволяють з точністю визначити збудника. Кандидозний, хламідійний, вірусний, анаеробний і інші типи баланопоститу мають різну природу і лікуються різними препаратами. Хвороба може носити і алергічний характер.

Діагностиці часто супроводжують і аналізи на інші захворювання, такі як сифіліс або цукровий діабет, наслідком яких баланопостит може бути. Роблять також ПЛР-діагностику і біохімічний аналіз крові.

Аналізи на баланопостит
Аналізи виявляють збудника хвороби. treat-clinic.ru

Як лікується баланопостит?

При будь-якій підозрі на баланопостит слід звернутися до лікаря. Якщо діяти швидко, перші симптоми не встигнуть перерости в щось більш згубне для чоловічого здоров'я.

При легкій формі захворювання часто буває достатньо суворого дотримання правил гігієни. Після ретельного миття пеніса зі звичайним милом (як мінімум двічі в день) рекомендується використовувати антисептик для усунення інфекцій. Наприклад, часто радять промивати розчинами фурациліну або хлоргексидину. Непогано допомагають ванночки з відваром ромашки. Подібні процедури легко проводяться в домашніх умовах.

На цьому етапі важливо не стільки усунути симптоми, скільки з'ясувати причини їх появи - наприклад, інфекційні хвороби або грибок. Після лікування захворювань, що спровокували баланопостит, і зміцнення імунітету в цілому проблема найчастіше проходить сама собою.

При більш серйозних стадіях лікар, виходячи з результатів аналізів, порекомендує курс антибіотиків, протизапальні препарати або інші ліки. Важливо обов'язково довести курс лікування до кінця - пити таблетки, наносити на постраждалі місця мазь, що містить антибіотики, або лікувальний крем. А ось самолікуванням і народними засобами захоплюватися не варто. В іншому випадку через деякий час після видимого поліпшення проблеми можуть повернутися.

Мазь для лікування баланопоститу
Один із засобів лікування баланопоститу - мазь з антибіотиками. gidmed.com

У виняткових випадках лікарі можуть рекомендувати хірургічне втручання - операцію по обрізанню крайньої плоті. Таке буває, коли внаслідок хронічного баланопоститу у чоловіка розвивається фімоз.

Оперативне втручання може знадобитися і в випадках баланопоститу у дітей. Якщо крайня плоть занадто вузька і не дозволяє очистити голівку статевого члена хлопчика від смегми, допоможе звернення до дитячого хірурга.

Що входить до профілактики баланопоститу?

Як і у випадку більшості захворювань, профілактика набагато приємніше лікування. Щоб не допустити виникнення баланопаститу, як правило, досить дотримуватися елементарних правил особистої гігієни. Часто баланопостит розвивається на тлі інших захворювань сечостатевої системи, тому непоганим рішенням буде стежити за своїм здоров'ям, вчасно помічати і лікувати такі інфекційно-запальні недуги як простатит, уретрит, цистит, не допускати їх перехід в хронічний стан.

Загальні рекомендації, які слід дотримуватися з метою профілактики захворювань статевих органів:

- підмиватися двічі на день, а так само до і після статевого акту, приділяючи особливу увагу голівці статевого члена;

- самодіагностика: спостерігати за станом головки і крайньої плоті;

- уникати випадкових статевих зв'язків;

- користуватися презервативами - як традиційними, так і жіночої їх версією, особливо при сексуальної близькості з новими партнерами;

- не рідше одного разу на рік - огляд у лікаря-уролога.

Контрацепція як профілактика баланопоститу
Презервативи - надійний метод контрацепції. nakipelo.ua

У разі виявлення інфекції необхідно обов'язково повідомити статевих партнерів, так як баланопостит заразний, і, хоча і вважається в основному чоловічий хворобою, в окремих випадках спостерігається і у жінок. Це особливо важливо при грибковому характер захворювання: баланопостит часто буває спровокований сумнозвісною для багатьох жінок кандидою, збудником молочниці. Для успішного лікування грибка обом партнерам необхідна комплексна терапія.

Здоров'я дітей до пори - зона відповідальності їх батьків. Що раніше батьки пояснять синові особливості гігієни статевого члена - тим менше проблем з репродуктивним здоров'ям чекатиме на нього в майбутньому. Правила для хлопчиків не мають помітних відмінностей від тих, яких мають дотримуватися дорослі чоловіки: щоденний душ, правильний догляд за головкою члена: ретельне миття, видалення скопилася смегми, для найменших - своєчасна зміна підгузка, щоденна - білизни. Не зайвим буде вже в підлітковому віці розповісти хлопчикові про можливі наслідки незахищеного сексу, роз'яснити основні правила статевої поведінки. Правильне сексуальне виховання сприяє тому, щоб доросле життя хлопчика було здоровим та щасливим.

Баланопостит у дітей
Баланопостит у дітей. meduk.net.ua