Тампони зручні, непомітні і прості у використанні, за що і стали популярними серед жінок всього світу. Цьому гігієнічному засобу вже майже дев'яносто років, але помітних змін з моменту винаходу вони не зазнали - це невеликий валик з бавовни або целюлози, який вводиться в піхву і вбирає менструальну кров.

Тампони без аплікатора
Тампони без аплікатора. ivona.bigmir.net

Як і у інших засобів, у тампонів є свої переваги і недоліки, з якими варто ознайомитися до застосування, щоб зрозуміти, чи підходять вони саме вам.

Як обрати тампон?

Класичні тампони, відомі кожному з реклами «тампакс» і «котекс», бувають двох видів: з аплікаторами і без.

Тампони з аплікатором (він може бути картонним або пластиковим) рекомендовані до застосування дівчатам-підліткам. По-перше, вони більш гігієнічні - при введенні не доводиться торкатися тампона руками. По-друге, вставляти його набагато простіше, ніж тампон без аплікатора, і можна не побоюватися, що він опиниться на неправильній глибині.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У другого виду є свої переваги: ​​вони більш компактні і коштують на порядок дешевше. Проте вводити такий тампон доводиться руками, що збільшує ризик потрапляння мікробів до піхви. Втім, не потрібно забувати головне правило використання будь-яких гігієнічних засобів: перед установкою або видаленням слід ретельно вимити руки!

Крім виду тампона, при виборі потрібно керуватися його розміром (в перший раз краще вибрати найменший) і поглинаючою здатністю. Правильний варіант підкаже маркування на упаковці: дві крапельки - для слабких виділень, чотири - для рясних.

Орієнтуватися можна і на вартість. Не заощаджуйте на своєму здоров'ї, купуючи дешеві тампони сумнівної якості. Вибирайте середню цінову категорію і перевірених виробників (ті ж самі тампакс від P & G), вони дбають про свою репутацію і проводять клінічні дослідження.

Крім безперечних переваг, у тампонів є і негативні якості. Вони досить тверді, можуть викликати незручності і навіть посилювати біль при спазмах. При необережному використанні ними можна травмувати слизову і занести інфекцію. До того ж, тампони відбілюються за допомогою канцерогенних речовин і в цілому не дуже екологічні.

В останні роки на ринку з'явився ще один вид тампонів - soft-tampons (на фото - у вигляді сердечка). Вони коштують дорожче традиційних тампонів, але більш комфортні для застосування. Зроблені м'які тампони з гіпоалергенного медичного поролону, що не відбілюється і не містить шкідливих речовин. За запевненнями виробників, вони підходять для занять спортом, з ними можна плавати і навіть займатися сексом.

М'який тампон
М'який тампон. instagram.com/sexinforia

Як ввести тампон?

В першу чергу потрібно знайти зручне положення. Хтось вважає за краще вводити тампон, сидячи на унітазі, комусь зручніше в положенні сидячи навпочіпки з широко розставленими ногами, а для когось оптимальний спосіб - поставити одну ногу на унітаз або край ванни.

Важливо визначити положення, в якому ви зможете максимально розслабитися. Напружені м'язи піхви схильні відповідати дискомфортом у відповідь на спробу засунути що-небудь всередину.

Особливості введення і вилучення залежать від виду тампона. Детальна інструкція (або навіть посилання на відео) завжди є на упаковці.

Тампон вставляється під кутом приблизно 45 градусів. Якщо ви використовуєте тампон з аплікатором, його потрібно тримати за зовнішню трубочку і штовхати всередину піхви, поки пальці не торкнуться тіла. Потім внутрішня трубочка проштовхує тампон всередину, після чого обидві трубочки витягуються. Зовні повинна стирчати лише ниточка.

Завжди діставайте і вводьте тампон повільно - різкі рухи можуть призвести до пошкоджень слизової оболонки, і, як результат - викликати запалення і інші гінекологічні проблеми.

Якщо при введенні є хворобливі відчуття (наприклад, таке може бути на самому початку менструації через сухість піхви), можна спробувати додати трохи лубриканта. Але краще в такому випадку скористатися гігієнічними прокладками.

Після того, як введення успішно відбулося, спробуйте порухатися: походити, присісти. При цьому ви не тампон не повинен відчуватися всередині. Якщо ви його відчуваєте - він розміщений невірно (або зовсім вам не підходить). Дістаньте його і скористайтеся новим.

Правильне розташування тампона
Правильне розташування тампона. wikihow.com

Багато дівчат побоюються ввести тампон занадто глибоко. Один з найпоширеніших страхів, пов'язаних з тампонами - що вони можуть загубитися всередині. Наприклад, якщо порветься мотузочок.

Подібні побоювання абсолютно необґрунтовані. По-перше, глибина піхви всього 10-13 сантиметрів, і діватися звідти тампону абсолютно нікуди - шийка матки занадто вузька, щоб він міг туди прослизнути.

По-друге, відірвати мотузочку не так просто. А якщо у вас це якимось чином вийшло - теж не страшно. Згадайте, що сучасні м'які тампони ніякої мотузки взагалі не мають. Вийняти тампон можна, присівши навпочіпки - в цьому положенні матка трохи опускається і проштовхує гігієнічний засіб до виходу. Якщо тампон вже досить насичений виділеннями, він легко вислизне назовні, особливо при невеликому м'язовому зусиллі. Також можна обережно підчепити тампон пальцями - зрозуміло, попередньо вимивши руки. У виняткових випадках, якщо самостійно позбутися від застряглого тампона не виходить, доведеться звернутися за допомогою до гінеколога.

Що ще варто знати про тампони?

Багато жінок помилково вважає, що тампон з великою кількістю «крапель» можна використовувати при мізерних виділеннях - адже так його вистачить на довше! Це помилка: вибирати слід тампони з найменшим можливим ступенем поглинання. Міняти засіб потрібно в будь-якому разі не рідше, ніж раз на чотири години (у виняткових випадках можна збільшити цей термін до восьми годин), а якщо тампон не просочується достатньою кількістю виділень, він починає висушувати мікрофлору піхви. В результаті можуть з'явитися тріщини, а це не лише неприємно, але й загрожує більш серйозними проблемами.

Інша поширена помилка - небезпека використання тампонів незайманими дівчатами через ризик пошкодити пліву. Важливо усвідомлювати, що цнота в класичному розумінні - застаріла і неправильна категорія. «Чистота» дівчат не визначається наявністю складки слизової у піхві, яку, до речі, в багатьох мовах давно перейменували в «вагінальну корону». Найчастіше (за винятком індивідуальних анатомічних особливостей) використанню тампонів абсолютно нічого не перешкоджає. Тут скоріше важлива психологічна готовність дівчини їх використовувати.

А ось інше побоювання, пов'язане із застосуванням тампонів, має під собою цілком реальні підстави. Мова йде про синдром токсичного шоку. Це захворювання викликають токсини золотистого стафілокока, для яких тампон - ідеальне середовище розмноження. СТШ може викликати відмову внутрішніх органів і навіть привести до летального результату.

На щастя, зустрічається СТШ досить рідко, шанси зіткнутися з ним є тільки в однієї зі ста тисяч жінок, якщо не дотримуватися запобіжних заходів. Зокрема, вчасно міняти тампон згідно з інструкцією, не використовувати тампони вночі, стежити за самопочуттям. Перші симптоми токсичного шоку - різкий підйом температури і зниження тиску. Будь-який дискомфорт - привід негайно витягти тампон.

У числі популярних питань про тампони є і такі: чи можна з ними плавати і ходити в туалет? Відповідь: можна. Правда, плавати рекомендується не більше півгодини, після чого тампон слід замінити. Вся справа в ниточці, по якій вода вбирається в тампон і контактує зі слизовою. А ось софт-тампони таких обмежень позбавлені.

При відвідуванні туалету тампон також можна замінити, особливо якщо з моменту попередньої заміни пластиру пройшло більше двох-трьох годин. Але можна цього й не робити, а просто обережно притримати мотузочку, щоб уникнути її намокання. Оскільки піхва і сечівник - це різні отвори, ніяких проблем наявність тампона не викличе.

Останнім часом чомусь набирають популярність так звані фітотампони. Виробники описують їх як універсальний засіб від більшості жіночих проблем - від кандидозу до безпліддя. Вони являють собою спресований порошок з лікарських рослин в м'якій сіточці, який пропонується розмістити в піхву. І хоча подібні методи лікування дійсно існують (наприклад, тампони з маззю Вишневського рекомендують при ерозії шийки матки, молочниці і інших захворюваннях), ефективність фітотампонів не підтверджена жодним дослідженням. До того ж нікому не відомо, що саме входить до їх складу. А оскільки вони не є медичним засобом, виробника не вдасться притягнути до відповідальності в разі виникнення проблем.

Яка буває альтернатива тампонам?

Якщо ви вирішили, що тампони - не для вас, спробуйте інші гігієнічні засоби.

Найдоступніші, безпечні і прості у використанні - звичайно ж, прокладки. Однак і недоліків у них вистачає: вони містять нафтопродукти, фталати, діоксини, створюють парниковий ефект і є зовсім неекологічними.

Втім, існують і еко-прокладки, і тренд останніх років - багаторазові тканинні прокладки, але ці варіанти відрізняються високою вартістю.

Інший засіб, що набирає популярність - менструальна чаша. Незважаючи на їх високу вартість, багато жінок відмовляються від звичних засобів на користь чаш. З переваг можна назвати багаторазовість, екологічність і різноманітність форм і розмірів, що дозволяє вибрати варіант, який підходить саме вам.

Менструальні чаші
Менструальні чаші. lifehacker.ru

Є й недоліки: на те, щоб навчитися користуватися чашею, може піти кілька циклів. Додаткові труднощі виникають у процесі заміни: обов'язково потрібен доступ до раковини або душу. В ідеалі ж чашу між використаннями слід кип'ятити. Чашею, як і тампоном, краще не користуватися в нічний час.

Ще один чудовий винахід - менструальні трусики. Вони безпечні і зручні, їх можна надягати як підстрахування тампонам або носити самостійно - для нерясних виділень. Такі трусики досить дорогі, а різноманітністю форм і забарвлень поки не радують. Хоча поступово асортимент розширюється, в США виробляють навіть менструальні купальники, особливо популярні серед спортсменок.

Сучасне різноманіття засобів гігієни безсумнівно радує - кожна може вибрати на свій смак. Не засмучуйтеся, якщо засоби гігієни, придбані за рекомендацією або рекламою, з якоїсь причини вам не підійшли. У цій справі працює тільки метод проб і помилок, рано чи пізно ви обов'язково знайдете засіб, що підходить саме вам!

Вибір засобів гігієни
Вибір засобів гігієни. 24tv.ua