В народі відзначають Федосєєв день, який за церковним календарем є просто днем вшанування двох Феодосііїв – Антіохійського і Великого. Назвали день ще «Весняком» чи «Федосєєвим теплом», не через те, що була така погода, як зараз. Навпаки, частіше були сильні морози, а по дню просто дивилися, якою буде погода навесні.

Феодосій Антіохійський був сином багатих людей, але вирішив стати подвижником і пішов з дому в юності. Він оселився в келії біля Росса, молився і дотримувався посту. Це допомогло викоренити з нього гнів, погані думки і плотські пристрасті. До нього стали звертатися різні люди, а особливо розбійники, але Феодосію не подобалася слава і він переселився у Маратон, де заснував монастир, в якому і помер.

Свята 24 січня, фото: ukranews
Свята 24 січня, фото: ukranews

А Феодосій Великий був родом з Каппадокії і теж пішов в Палестину в печеру, щоб стати подвижником. Там він 30 років молився і до нього стали приходити учні. Коли їх стало більше, він заснував монастир. Феодосій також відомий різними чудесами. Помер він у віці 105 років.

Свята 24 січня, фото: википедия
Свята 24 січня, фото: википедия

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Чого не можна робити 24 січня

Постарайтеся не стригти в цей день волосся, інакше можете накликати на себе біду. Також не позичайте гроші, якщо хочете, щоб вам повернули раніше, ніж через рік. Є ще прикмета, що якщо вам потрапить в око смітинка на Феодосія, то ви можете рано осліпнути. Остерігайтеся сьогодні незнайомих кішок і котів, якщо вони зайдуть у ваш двір, то це може бути прикметою до смерті. А ще заборонено різати свіжий хліб, щоб не жити в голоді. Тоді візьміть вчорашній.

Народні прикмети на 24 січня

Приказки і прикмети

  • Якщо вранці пішов сніг, то увечері буде мороз, а дні похолоднішають.
  • Якщо 24 січня тепло, то весна буде ранньою, але дощовою.
  • Якщо з'являються бурульки, то лютий буде теплим.
  • На Феодосія скавучить собака, хтось вдома захворіє.
  • Якщо корова трясе ногами, то варто чекати холодів, а якщо відмовляється виходити з хліва, то буде завірюха.

Як повідомляв Знай.uа, грипу не варто боятися і відразу ж лягати в постіль, його дуже легко можна уникнути.

Також Знай.uа писав, що тепер лікарям доведеться туго, зарплата все сильніше знижується.

Також Знай.uа писав, що субсидії з нового року будуть отримувати за іншою схемою і то не всі.