Після впровадження реформи в українську медицину відбувся перерозподіл ресурсів, і тепер головні лікарі можуть дозволити собі "заможне життя", а звичайні медики отримують копійки, рятуючи людей.

Зарплатні відомості медсестер однієї з київських лікарень показали, що цю категорію медперсоналу без пояснення причин позбавили встановленої законом надбавки за дезінфекцію. Про це пишуть "Весті".

За словами працівниць лікарні, в адміністрації медустанови їм не змогли пояснити, чому вони позбулися частини зарплати.

"Лікарі з категорією 13-го розряду, в який потрапляють навіть хірурги-початківці, будуть отримувати 4772 грн на місяць. Всього на 50 грн більше мінімалки в розмірі 4723 грн", - заявила голова Профспілки медиків України Вікторія Коваль.

Медична реформа
Медична реформа

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Чиновники МОЗ нібито забули про те, що надбавки та премії у медиків прив'язані не до мінімалки, а до окладу 1-го розряду, який також не підвищили. Наприклад, оклад медсестри 6-го розряду становить 2 тис. грн. З надбавкою – 2600 грн, а з премією – 4723 грн. Така ж махінація проводиться з окладом санітарки в 1700 грн. В результаті і медсестри, і лікарі-початківці, і санітарки офіційно отримують на руки одні і ті ж гроші.

За даними центру зайнятості, дефіцит медсестер в Україні досяг 30 тис. осіб. При цьому сьогодні до 23% нинішнього медперсоналу в лікарнях – люди пенсійного віку.

Зарплатний фонд української охорони здоров'я "перерозподілився" на користь сімейних лікарів, чиї зарплати зросли до 10-30 тис. грн на місяць.

медичні послуги
медичні послуги

"Ніякої медичної реформи не було. У нас проходить реформа перерозподілу грошей та реформа фінансування установ медичної сфери. У одних зарплати забрали, іншим передали, але в цю систему всунули додатково Національну службу здоров'я і замість економії отримали ще більші витрати. У результаті чисельність чиновників зросла, при цьому кількість лікарень і поліклінік скорочується", - пояснив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

Нагадаємо, Скалецька вирішила долю медреформи з директором ВООЗ в Копенгагені.

Як повідомляв портал Знай.uа, Скалецька розповіла, що буде з лікарнями в Україні.

Також портал Знай.uа писав, що в Україні розпочався новий етап медреформи.