Національний банк України оприлюднив статистику підробки банкнот в України за 2019 рік, повідомляє прес-служба банку.

Зокрема, у повідомленні Нацбанку зазначається, що за підсумками минулого року на один мільйон банкнот підробленими виявлялись три — такі дані показав моніторинг вилучення банкнот з обігу. Найчастіше підробляли банкноти старих зразків номіналом у 100 та 500 гривень. Усього серед підробок 65 відсотків були “п’ятисотками” а 15 відсотків - “сотками”.

фальшиві гривні
фальшиві гривні

За словами представників Нацбанку підроблені банкноти друкувались на принтерах у розрахунку на неуважність касових працівників торгових підприємств та громадян. Найчастіше підроблені банкноти збувались через автозаправні станції, заклади громадського харчування та торгівлі. При цьому, фальшиві гроші гарантовано виявлялись під час обробки їх терміналами самообслуговування.

Проте, експерти Нацбанку відзначають, що, загалом, кількість підроблених банкнот у минулому році стала меншою, ніж раніше. Зокрема, фальшивих банкнот номіналом 200 гривень стало менше на 17 відсотків, 100 гривень — на 29 відсотків, а 50 та 20 гривень — на 31 відсоток.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Нагадуємо, що в Україні з’явився особливий вид фальшивих банкнот номіналом у 200 гривень.

Як раніше повідомляв портал Знай.uа, українські банки почали масово відмовлятись від дрібних купюр.

Також портал Знай.uа інформував про те, що українці примудрилися перетворити купюру в 1000 гривень на "золоту жилу".