Поки українці обговорювали в соцмережах величезні зарплати і премії топ-чиновників, в країні назріває новий зарплатний скандал. Справа в тому, що Кабінет міністрів подав у Верховну раду два законопроекти №2720 та №2721, які можуть призвести до удару по гаманцях бюджетників. У цих законопроектах пропонується відв'язати зарплати працівників бюджетної сфери від прожиткового мінімуму і платити їм "згідно з фінансових можливостей державного та місцевих бюджетів". А місцеві бюджети, як відомо, не дуже великі. У профспілках висловили думку, що це призведе до скорочення і так не високих зарплат бюджетників. Про це повідомляє "Страна".

Власне, працівникам бюджетної сфери вже зараз почали урізати зарплати, не дочекавшись прийняття відповідних законів. Так, деяким працівникам в регіонах напередодні нового року вже скасували надбавки і премії, аргументуючи це браком коштів. Щодо законопроектів №2720 та №2721, однієї з новацій стане ідея відмовитися від прив'язки до прожиткового мінімуму по штрафах. Також там є така пропозиція по зарплатах.

Зарплати в Україні, фото: Уніан
Зарплати в Україні, фото: Уніан

Так, зараз мінімальна зарплата бюджетників прив'язана до прожиткового мінімуму, який зараз на рівні 2 тисяч гривень. У новому законопроекті пропонується зафіксувати формувати його окремо, і щорічно прописувати в бюджеті на наступний рік. Чому влада намагається відв'язати зарплати бюджетників від прожиткового мінімуму зрозуміло – він вже давно не відповідає економічним реаліям. І якщо зараз він встановлений на рівні 2 тисяч гривень, то реально, за оцінками експертів, він наближається до 5 тисяч.

Верховна рада доручила Кабміну знайти можливість для збільшення прожиткового мінімуму до економічно обґрунтованого рівня. І швидше за все підвищення офіційного прожиткового мінімуму – питання часу. Але при цьому треба розуміти, що як тільки його піднімуть, відразу ж в автоматичному режимі повинні підвищити і соцвиплати, які до нього прив'язані. А такий додаткового навантаження бюджет просто не потягне, — зазначають у Кабміні.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Українські гроші, Zik
Українські гроші, Zik

Так що прожитковий мінімум вирішили замінити по соцвилатах і штрафах на якусь базову величину, а по зарплатах для працівників бюджетної сфери просто щороку визначати нові посадові оклади, в залежності від можливостей бюджету. Тобто, якщо гроші є, оклади бюджетників можуть підвищити, а якщо немає – то залишать на колишньому рівні, а то і знизять.

Нагадаємо, Камінська привітала з днем народження найважливішу дівчинку.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Слава Камінська видала секрет ідеальних відносин.

Також портал "Знай.ua" писав, що Слава Камінська показала, хто піклується про її форми.