Традиційно свято Стрітення Господнього відзначається 15 лютого. Але не всі знають, що конкретно собою являє це свято. Так, є такі релігійні події, про які знають буквально всі. Так, наприклад, на Різдво - Христос народився, на Великдень - він воскрес. А що ж за подія таке стрітення Господнє, що можна, а що не можна робити в цей день, ми докладніше і розповімо в цій статті.

В свято люди ходят до церкви
В свято проводят святкові молебни, pravoslavie

Стрітення Господнє історія свята

Свято стрітення входить в 12-ть основних християнських свят, воно не перехідне, тобто традиційно відзначається 15 лютого. У 2020 році свято перепадає на суботу.

З старовинної церковнослов'янської мови свято в перекладі означає «зустріч», тобто зустріч з Господом, а також двох звітів - Старого і Нового.

Свято стрітення відбувається на 40 день після Різдва Христового. Християнська історія говорить нам про те, що коли батьки Христа вже збиралися виходити з храму, а це було якраз на 40-вий день від Різдва, то їм зустрівся старець по імені Симеон. За переказами, це був найстаріший мудрець, якому на момент зустрічі було понад 300-а років. Симеон був одним з учених, яким було довірено перевести Священне писання. В ході перекладу він здивувався, що в писанні було сказано про те, що Діва, тобто незаймана породить дитя і він хотів виправити слово діва на слово дружина. Але не встиг він цього зробити, так як до нього з'явився Ангел і заборонив це робити, а також сказав, що Симеон не помре поки особисто не переконатися в цьому диві. Після зустрічі вченого з немовлям Божим старець міг спокійно померти. Уже після смерті його прославили святим.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

В цей день в Єрусалимському храмі відбулася ще одна знакова зустріч з Анною-пророком. Ця жінка підійшла до Богоматері, вклонилася малюкові Христу і з легкістю на серці вийшла з храму. Після чого ця Анна-пророчиця несла городянам звістку про те, що на землю прийшов Месія.

Симеон і пророчиця Анна навік вписали свої імена в християнську історію, а також показали всім людям як потрібно приймати Господа з чистим і відкритим серцем.

Хоча б раз у житті кожен з людей опинявся в домі - в храмі і там проходила його особисте стрітення із Христом. А ось наскільки кожен з нас приймає це стрітення це вже залежить від нашої віри, від того скільки любові в серці і як ми готові зустріти Господа.

Свято стрітення проводять аналогією ще й зі Стрітенням весни і зими.

Останні зимові морози, а також весняні відлиги називали Стрітенськими, а ось уже після свята люди починають займатися весняними справами - готувати ґрунт і робити прибирання в садах.

Також на свято Стрітення Господнього в деяких країнах, у тому числі і в Україні святкується день православної молоді. Так, що це дуже насичений православними подіями день. З ранку люди йдуть на Стрітенську службу, а ввечері православна молодь збирається на свято, де говорять про духовність, проводять вікторини, концерти.

Чого не можна робити в свято Стрітення Господнього

Християнське свято Стрітення Господнє, як і ряд інших релігійних свят має свої обмеження в діях. Тобто існують такі справи, які можна робити в свято, а є такі, які не роблять, так як це забороняється.

Свято Стрітення потрібно зустрічати на ранковій молитві в храмі, тому пропускати таку урочисту літургію просто забороняється. Навіть якщо у людей з якихось причин не виходило потрапити на ранкову службу, то вони намагалися потрапити до церкви протягом дня і обов'язково взяти додому освячених свіч. Ті, хто присутні на ранковій літургії, по завершенню повинні виходити з храму зі свічками. До речі, свічкам в це свято приділяють особливого значення. Звичай брати церковні свічки прийшов до нас ще в 17-му столітті. Люди вірять, що Стрітенські свічки можуть уберегти будинок від блискавок і пожеж. Свічки, освячені в цей день довго, зберігали вдома і запалювали їх під час домашньої молитви або ж для освячення свого будинку.

У таке велике свято як стрітення не можна лаятися і сваритися, особливо з близькими вам по духу людьми. Вважається, що негативна енергетика виплеснута в цей день може повернутися сторицею, а між близькими людьми тоді тривалий період часу складно буде налагодити колишні добрі стосунки.

В цей день, як і в будь-який інший християнське свято прибирання заборонене. Мити вікна, витирати пил і робити генеральне прибирання потрібно напередодні свята, але не бажано затягувати до п'ятничного вечора. Прибиранням в будинку краще зайнятися в четвер. До прибирання напередодні свята потрібно залучати всіх членів сім'ї, це буде сприяти зміцненню родинності і душевному зв'язку.

Ікона Стрітення Господнього є у кожному храмі
Ікона Стрітення Господнє є у декількох варіаціях, pravmir

категорично забороняється в це свято прати одяг, а також шити і зашивати речі. Вважається, що такими речами можна накликати в будинок біду, а також позбавити себе щастя.

Не можна в свято Стрітення подорожувати, є навіть старе повір'я, що якщо в цей день відправитися подорожувати, то скоро в свій рідний будинок не повернешся.

Категорично заборонено проводити будь-які магічні ритуали. Вважається, що якщо гадати в цей день, то можна повністю перевернути свою долю і звичайно ж не в кращу сторону.

Не рекомендується в цей день купатися і по довгу ніжитися в воді. За бажанням і необхідності можна прийняти душ днем ​​або в кінці дня, але не рекомендується це робити вранці, до святкової служби. В цілому віруючі люди намагаються уникати будь-яких дій, які можуть замутнити воду.

У цей день не можна класти гроші на стіл. Віруючі люди говорять, як зі столу зникає їжа, так і гроші будуть швидко випаровуватися з сім'ї.

Також не рекомендується вживати в цей день спиртне. Навіть якщо на вечір планується свято в колі друзів і близьких, то краще запастися різними видами чаю, але не алкоголем.

Який би день ми не зустрічали за календарем: будь то церковне свято або ж просто звичайний день, ми повинні берегти в собі людські якості і завжди чинити по доброті. Навіть якщо ми ходимо до церкви на всі православні свята, але не чинимо по честі і, по совісті, в простих життєвий справах, то це не буде істинною вірою. Справжнім віруванням буде дотримання божих заповідей, душевне покаяння і прояв милості і доброти на адресу всіх творінь божих.