Пенсійна система для багатьох українців є єдиним способом вижити, але грошей в ПФУ не вистачає, а потреба в дотаціях з бюджету щороку зростає.

Скоро парламент прийме закони, які дозволять запустити другий рівень пенсійної системи – накопичувальне пенсійне забезпечення. Але обов'язковим такий вид пенсійних відрахувань буде лише для найманих працівників, і точно не найближчим часом.

Про це розповіла голова Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів Тетяна Сальникова, передає "Сегодня".

За її словами, щоб забезпечити собі безбідне існування на пенсії, починати збирати на "надбавку" потрібно вже зараз.

Пенсіонери, Фото: Газета "День"
Пенсіонери, Фото: Газета "День"

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Якщо не відкладати собі на другу пенсію, то пенсія від держави через 20 років (з 2040 року) в кращому випадку складе всього 20% від вашого заробітку. Це означає, що при заробітній платі, наприклад, в 10 000 гривень вам доведеться жити на пенсії на 2000 гривень. Це – результати дослідження, що ґрунтуються на прогнозі Світового банку для України. І це найоптимістичніший варіант", - зазначила експерт.

Також Сальникова додала, що 13 млн українців платять внески, з яких пенсії необхідно виплатити 11,5 млн пенсіонерам.

"Це непідйомний тягар. І демографічна ситуація тільки погіршується. З подібною проблемою зіткнулася не тільки Україна. Зростання тривалості життя і зменшення народжуваності – загальна тенденція у всіх розвинених країнах світу. Тому сподіватися на державну пенсію із солідарної системи недалекоглядно, а накопичувати власними силами – дуже актуально", - підсумувала вона.

українські пенсіонери
українські пенсіонери

Нагадаємо, міністр соціальної політики Юлія Соколовська повідомила, що найближчим часом накопичувальна пенсійна система вводитися не буде.

Як повідомляв портал Знай.uа, щорічно в Україні середній стаж 60-річних громадян скорочується, а вимоги до нього зростають.

Також портал Знай.uа писав, як знайти роботу на пенсії: головні секрети для тих, кому за 50 і вище.