На жаль (а може, й на щастя), жодні засоби не допоможуть протверезіти за п'ять хвилин. І навіть півгодини для цього подвигу не вистачить. Зате існують цілком дієві способи трохи послабити хмільний туман в голові, а також мінімізувати наслідки алкогольної інтоксикації.

Як відбувається алкогольне сп'яніння?

Пару слів про механізм сп'яніння: приблизно 20 відсотків випитого алкоголю всмоктується слизовою шлунку, потрапляючи в кровоносну систему. Решта 80 припадають на тонкий кишечник, куди випите добирається тільки години через півтори. Тому, навіть коли вечірні посиденьки за пляшкою чогось міцного вже дійшли кінця, для організмів їх учасників все лише починається.

Сп'яніння
Сп'яніння // capsule-life.ru

Про сп'яніння можна говорити, коли дихання набуло запаху спирту. Далі організм починає боротися з вторгненням, прямо скажемо, токсичної речовини. І поки ферменти не перероблять весь етанол, про отямлення годі й говорити. А швидкість цього процесу залежить від метаболізму.

Потрібно також розуміти, як саме організм позбавляється від надходження в нього алкоголю. Частина спирту виходить в практично первозданному вигляді, випаровуючись через шкіру і легені, а також нирки. Ця частка становить не більше десяти відсотків. Решта в процесі метаболізму окислюється і перетворюється на оцтову кислоту, надлишок якої в організмі може викликати серйозні проблеми, включаючи цироз печінки. Втім, як правило, здорова печінка здатна успішно впоратися з невеликими обсягами алкоголю, головне, щоб його надходження не було частим і регулярним явищем. Правда, процес це не швидкий. І, до речі, якісний алкоголь провокує куди меншу «токсичну атаку» на організм.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На швидкість і тривалість сп'яніння, крім кількості і якості випитого, впливають і інші фактори: вік, вага і стать людини (ми не сексисти, але сприйняття алкоголю чоловічим і жіночим організмами дійсно відрізняються), стан здоров'я, а також якість і кількість з'їденого.

Таблиця вивітрювання алкоголю
Таблиця вивітрювання алкоголю

Говорячи про швидке протверезіння, зазвичай мають на увазі позбавлення саме від тих десяти відсотків алкоголю, що випаровується з організму в чистому вигляді — тому що з рештою ми все одно нічого вдіяти не можемо.

Врахуйте також, що отримана в результаті використання таких способів ясність в думках ще не означає, що дія алкоголю припинилося. Тому від того, щоб сісти за кермо, приймати важливі рішення і здійснювати подвиги, варто все ж утриматися.

Не допоможуть ці методи і вийти з запою. Тут потрібна допомога фахівця.

Найкращий засіб проти сп'яніння

Отже, наш перший друг в справі боротьби зі сп'янінням — звичайна вода, можна мінеральна, але ні в якому разі не газована — вона справу може тільки погіршити. Крім води, вживати можна сік, компот, чай, трав'яні настоянки, молоко. А ось алкогольні напої, зрозуміло, виключені — хоча, невелика доза алкоголю, випита за деякий час до п'янки або на ранок після, стимулює вироблення необхідних ферментів і сп'яніння проходить швидше і легше.

Рідина виконує відразу кілька завдань. По-перше, чим більше ми п'ємо, тим більше з організму і виводиться, в тому числі і продуктів розпаду алкоголю. Тому непоганим вибором напою буде зелений чай — він має легкий сечогінний ефект.

Зелений чай
Зелений чай // hozyain.by

По-друге, фізичні властивості спирту такі, що вода з клітин витягується в міжклітинний простір, викликаючи набряк і зневоднення. Як правило, людина при цьому відчуває спрагу, і немає ніяких причин відмовляти собі в задоволенні цієї потреби.

Якщо ваш вибір припав на сік, бажано, щоб він містив більше вітаміну С. До речі, одне з популярних народних засобів — з'їсти парочку лимонів або випити свіжовичавленого лимонного соку, нічим не запиваючи і не закушуючи. Кажуть, допомагає, проте, якщо у вас бувають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, проводити подібні досліди не радимо.

Інший народний засіб — розсіл — допоможе відновити сольовий баланс, поповнивши плазму крові відразу і рідиною, і сіллю, і електролітами. Головне, не переплутати його з маринадом: ось ковток оцту і без того страждаючому організму точно ні до чого.

Розсіл
Розсіл // nogibogi.com

Якщо на солоне не тягне, можете спробувати солодкий чай. Крім, знову таки, рідини, він поповнить в організмі запаси глюкози, необхідної для роботи мозку. Зазвичай цим займається печінка, але коли вона зайнята переробкою спирту, посильна допомога їй не завадить. А додана в чай ложка меду стане союзником в боротьбі з нудотою.

Часто зустрічається рекомендація випити міцної кави. У неї дійсно є тонізуючий ефект за рахунок звуження судин, і якщо потрібно терміново привести себе в більш-менш адекватний стан, це може бути виходом. Але потрібно врахувати, що кофеїнова бадьорість триватиме недовго, а додаткове навантаження на серце — теж не найкорисніша річ. Тож цим способом без крайньої необхідності краще не користуватися.

Інші засоби, доступні в домашніх умовах

Якщо ви відчуваєте, що випили зайвого, прийміть сорбент, наприклад, активоване вугілля. Воно прийме на себе частину випитого, що ще не встигло потрапити зі шлунку в кров. Правда, якщо оперативно не вивести з організму сам сорбент, він може повернути усмоктаний спирт назад. Крім вугілля, адсорбувати алкоголь здатні деякі продукти, такі як крупи, картопля і хліб. Вони ж допоможуть від нудоти.

Хороша закуска
Хороша закуска // woman.rambler.ru

Та й в цілому закушувати алкоголь буде не зайвим. Правда, у виборі їжі є свої тонкощі. Занадто жирна їжа, хоч і запобіжить всмоктуванню частини спирту, створить додаткове навантаження на печінку. Хороший вибір — фрукти: яблука, апельсини, банани, виноград. Це і ослаблення дії алкоголю, і джерело цукру. А ось в процесі активного виведення токсинів з організму потрібен калій. Він міститься в петрушці, фініках, і вже згаданих вище бананах і картоплі.

Є думка, що протверезіти можна, викликавши блювоту. Цей вихід мало того, що неапетитний, так ще і малоефективний, адже сп'яніння починається зі всмоктуванням спирту в кров, а звідти його таким шляхом вже не дістати. Тож, спеціально провокувати блювоту не варто. Однак, якщо ви вже відчуваєте нудоту, стримувати її теж не потрібно: позбавлення від вмісту шлунку може принести полегшення.

Також блювота може стати порятунком, якщо у п'яного в наявності ознаки алкогольного отруєння: блідість, липкий піт, падіння пульсу, втрата свідомості і, можливо, навіть нетримання. Людині потрібно допомогти прийти до тями, а потім дати води з содою, щоб викликати блювоту. Важливо залишатися поруч навіть після надання першої допомоги, і, зрозуміло, не забувати про важливість рідини для нормалізації стану. Якщо самопочуття дуже погане, краще звернутися за медичною допомогою.

Ще один метод в буквальному сенсі провітрити голову — прогулятися по вулиці або хоча б відкрити вікно. Кисень нехай і не протвережує, але додає ясності думок. Взимку з цим слід бути обережними: п'яна людина не відчуває холоду і обмороження може настати раніше протверезіння.

А можна це зробити в переносному сенсі: вирішити кросворд, почитати вірші на пам'ять або завести інтелектуальну бесіду. Якщо розумова діяльність утруднена, простимулюйте її припливом крові до голови — зробіть собі масаж вушних раковин. Це допоможе зосередитися.

Головоломка
Головоломка // pikabu.ru

А найвірніший (за великим рахунком — єдиний) спосіб зняти дію алкоголю — це міцний здоровий сон. Злегка вивітрити хміль можна, навіть подрімавши півгодини, а проспавши до ранку, можна виявити, що протверезіння настало само собою.

Що може не тільки протверезити, але і нашкодити?

Пити ліки в стані сп'яніння не варто — більшість з них не дуже-то поєднуються з алкоголем. Виняток можна зробити хіба що для таблетки аспірину.

Нюхати нашатир (а тим більше приймати всередину, як іноді радять) абсолютно не потрібно, якщо тільки ви не в непритомності.

Не намагайтеся розігнати метаболізм фізичними вправами. Ефект від цього буде (якщо буде) мінімальний, а ось ризик травмуватися або надмірно навантажити серцево-судинну систему досить серйозний. З тієї ж причини не варто йти в лазню. Теоретично, підвищене потовиділення прискорить виведення токсинів з організму, а на практиці можна легко перегрітися і заробити опік, а в гіршому випадку — і інфаркт.

Душ — холодний, контрастний або гарячий — теж може таїти в собі небезпеку. Якщо ви не впевнені, як організм відреагує на додатковий стрес, обливайтесь тільки водою комфортної температури.

Як не "спалитися" перед оточуючими?

Крім власне сп'яніння, боротися доводиться і з його неприємними побічними ефектами, основний з яких — запах з рота. Остаточно він може зникнути тільки сам собою, коли з організму виведеться весь спирт, але тимчасово замаскувати його за необхідності цілком реально.

Найдоступніший спосіб позбутися запаху — просто глибоко подихати хвилин п'ятнадцять. Легені провентилюються і перегар пропаде.

Можна пожувати жуйку (варто віддати перевагу фруктовим, а не м'ятним її видам), лавровий лист або петрушку, однак ефект триватиме недовго.

Не зайвим буде прийняти душ або ванну і змінити одяг — алкоголь, який вийшов з потом, теж пахне, і це як раз той наслідок, який легко прибрати.