У період свят зростає кількість отруєнь алкоголем. Більшість вживають алкоголь знають про наслідки, але в ситуації гострої інтоксикації не знають, чим допомогти собі чи ближнього. Ми зібрали медичні і народні методи боротьби з отруєнням алкогольними напоями.

Алкогольна інтоксикація

Ефект від вживання продуктів з етиловим спиртом називають алкогольним сп'янінням. Цей стан може бути легким - підвищення настрою, легке запаморочення, незначна втрата координації. Більш серйозний випадок, коли реакції сповільнюються, організм починає боротися всіма методами з зайвими психотропних препаратами в організмі і починається блювання, діарея, втрата свідомості і галюцинації.

У період новорічних свят ця проблема стає актуальною для багатьох українців і багато людей страждають від наслідків вживання алкоголю - від легкого похмілля до серйозного отруєння. Щоб уникнути поганого самопочуття, варто дотримуватися порад лікарів і і звернути увагу на народні методи, які рятують від головного болю на ранок після гулянь.

Спирт дуже швидко всмоктується в кров, через шлунок і кишечник, речовина потрапляє в мозок, накопичується і призводить до стану сп'яніння. Швидкість засвоєння залежить від метаболізму людини, але в середньому, 100 мл горілки вбираються за годину.

Стадії алкогольного сп'яніння розраховуються в промилях і мають приблизно таку градацію:

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще
  • менше 0,3 ‰ - відсутність впливу алкоголю;

  • від 0,3 до 0,5 ‰ - незначний вплив алкоголю;

  • від 0,5 до 1,5 ‰ - легке сп'яніння;

  • від 1,5 до 2,5 ‰ - сп'яніння середнього ступеня;

  • від 2,5 до 3,0 ‰ - сильне сп'яніння;

  • від 3,0 до 5,0 ‰ - тяжке отруєння алкоголем, може настати смерть;

  • більше 5,0 ‰ - смертельне отруєння.

Виявляють кількість алкоголю в крові за допомогою спеціальних тестів. Експрес-тести просять пройти поліцейські, більш точний тест роблять в лабораторіях, беруть кров на аналіз.

Отруєння і перша допомога

Починаючи від середнього ступеня сп'яніння, можуть з'являтися перші наслідки вживання алкоголю: нудота, ранкова головний біль, втрата координації, запаморочення.

Похмілля, https://turka.life/zdorove-i-krasota/pohmele.html
Похмілля, https://turka.life/zdorove-i-krasota/pohmele.html
Похмілля

Перша допомога при алкогольному отруєнні - це велика кількість води і блювота. Так як алкоголь швидко всмоктується в кров, варто викликати блювоту, як тільки відчули серйозні наслідки вживання спиртного. Не варто залишати однієї людини, який за всіма ознаками отруївся алкоголем. Бажано, спочатку впевнитися, що немає серйозних позивів до блювання та людина в свідомості.

Щоб швидше викликати блювоту, можна випити сольовий розчин або розчин з содою. Бажано підтримувати стан неспання і не давати заснути, якщо стан критично. При серйозній стадії сп'яніння краще викликати швидку допомогу і забезпечити людині зручне положення на боці, щоб він не захлинувся блювотою, якщо є неконтрольовані позиви.

Хорошим засобом для видалення токсинів з організму буде ентеросгель, білий вугілля або смекта. Препарати допоможуть організму швидше вивести речовини, що викликають коматозний стан. Сорбенти можна прийняти під час прийому алкоголю і бажано випити, якщо відчуваєте легке нездужання після прийому спиртовмісних напоїв.

Міфи про похмілля

Головний міф про похмілля: щоб стало легше, треба прийняти вранці “дозу” алкоголю. Те, що після випитого спиртного з ранку стане - факт. Але підуть симптоми, а це означає, що ви просто додати до вже отруєний організм ще трохи отрути. Ранковий алкоголь знову почне діяти, як увеселяющее засіб, організм підбадьоритися, а через короткий час знову почнеться період очищення організму від токсинів. “Лікування” алкоголем веде до ранніх стадіях алкоголізму, а не до одужання від похмілля.

Другий популярний міф: аспірин допомагає вранці від головного болю. На жаль, аспірин не покращує стан після алкогольної інтоксикації. А навпаки, може викликати нудоту і запаморочення.

Похмілля, https://bitly.su/G6th
Похмілля, https://bitly.su/G6th
Похмілля

Багато любителів кави кажуть, що він допомагає від похмілля і усуває неприємний запах. Але це теж міф. Кава виводить воду з організму, а це останнє, що потрібно при похмілля.

Активоване вугілля також вважається застарілим методом боротьби з токсинами. Він пористий і слабо очищає організм від спирту, його замінюють на більш дієвими препаратами - энтеросгелем і смектой.

Методи боротьби з похміллям

Ми зібрали дієві способи боротьби з похміллям, які допоможуть у святкові дні впоратися з алкогольною інтоксикацією:

  • Пийте воду. Багато води і можна з лимонним соком. Алкоголь виводить вологу з організму і на ранок треба максимально повернути втрачену рідину. Заповнювати можна, як звичайною водою, так і зеленим чаєм, мінеральною водою і теплим (не гарячим) душем.

  • Розсіл може допомогти, як і чай з лимоном, таблетка вітаміну С і яблучний сік. Щоб привести себе в порядок можна з'їсти болгарського перцю або граната.

  • Випийте замість аспірину нурофен або будь-яке знеболююче з ібупрофеном. Це знімає головний біль і усуває сонливість.

  • Як не дивно - чоловікам від похмілля допомагає секс. Поліпшується кровообіг і швидше виводяться токсини з організму. Алкоголь викликає викид ендорфінів і на ранок їх критично не вистачає. Допомогти може десятихвилинний статевий акт - гормон працює, як опіат, знімає головний біль і нудоту.

  • Якщо вранці нудить і болить голова, то варто викликати блювання і прийняти сорбент. Ті речовини, які не встигли всмоктатися в кров, будуть ще кілька годин отруювати організм, цього можна уникнути, прийнявши ентеросгель або смекту.

Важке отруєння алкоголем

Варто запам'ятати симптоми важкого отруєння алкоголем, щоб вчасно викликати лікаря і надати першу допомогу:

  • утруднене дихання, задишка;

  • плутана мова, складності з логічними міркуваннями;

  • спотворені зір і слух;

  • порушення рівноваги;

  • головний біль;

  • нудота аж до блювоти;

  • тимчасове потемніння в очах.

Ці симптоми говорять про те, що в організмі дуже велика доза алкоголю, що може привести до летального результату, особливо у дітей і підлітків. При критичному стані, треба негайно викликати швидку допомогу за номером 103.

Поки їдуть фахівці, дайте отруївся води і якщо він у свідомості, то допоможіть впоратися з блювотою. Не давайте людині заснути до приїзду бригади швидкої допомоги, притримуйте голову і стежте за реакцією не залишайте людину одну.

Отруєння алкоголем буває не тільки від надлишку алкоголю, але і від того, що організм виробляє недостатньо ферментів, які допомагають переробляти токсини. Також впливає і якість алкоголю, хронічні хвороби і індивідуальна непереносимість.

Поради

  • Найдієвіший метод жити без похмілля - не пити, але краще стежити за станом і робити паузи між прийомом алкоголю.

  • Не слід одночасно приймати алкоголь та лікарські препарати, вони можуть увійти в реакцію і погіршити стан.

  • Якщо відчуваєте нудоту чи запаморочення, коли п'єте алкоголь - прийміть сорбенти і запийте великою кількістю води.

  • Їжте жирну їжу, коли випиваєте - м'ясні і смажені продукти не дають алкоголю швидко вбиратися.

  • Не пийте алкоголь на голодний шлунок і утримайтеся від коктейлів з енергетиками та кофеїном.

  • Подбайте про те, щоб вранці у вас була вода, сорбенти і ібупрофен, щоб швидко прийти в себе.

    Не використовуйте препарати з кофеїном і виходите зі стану похмілля максимально натуральними методами.