Якщо цілісність стінок кровоносних судин порушується, це призводить до виділення крові з них. Це і називається кровотечею. У ситуаціях, коли ви або ваша близька людина отримали поранення, потрібно знати, що робити, і які заходи вжити для зупинки крові.

Як зупинити кровотечу
Як зупинити кровотечу, blog.pokupon.ua

А в деяких випадках сильні кровотечі тягнуть за собою шок, а також стають причиною порушення кровообігу. Іноді наслідки бувають більш небезпечними і становлять загрозу для життя людини. Серед них: порушення тканин, некоректна робота життєво важливих органів. Щоб швидко зупинити кровотечу, чітко дотримуйтесь інструкції. Не рекомендується користуватися народними засобами.

Як зупинити кров з дрібного порізу: найефективніші і швидкі способи

Як зупини кровотечу з дрібної рани
Як зупини кровотечу з дрібної рани, polit-gramota.ru

У деяких ситуаціях під рукою може не виявитися медикаментів та інших необхідних предметів. Тому доводиться орієнтуватися виходячи з того, що є під рукою.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Спосіб № 1 - проточна вода

За допомогою проточної води ви зможете не тільки зупинити кров, але і прочистити місце порізу. Піднесіть руку до крана і направте на рану струмінь проточної холодної води. Завдяки цьому відбудеться скорочення судин, а кров перестане йти.

Також підійде і гаряча вода. Вона допоможе припекти рану, що і викличе зупинку кровотечі. Який спосіб вибрати - вирішувати вам. Але важливо пам'ятати, що одночасне використання гарячої та холодної води неприпустимо.

Цей спосіб відмінно зупиняє кров при порізах губи. Використовуйте холодну воду. Але переконайтеся, що поріз на губах не надто глибокий і його не потрібно зашивати. В інших випадках рана на губі заживає швидко.

Поради:

  • кубик льоду також допоможе зімкнути артерію. Для цього прикладіть лід до місця порізу і притисніть. Тримайте до того моменту, поки рана не закриється і кров не перестане йти. Кубики льоду використовуються для зупинки кровотечі на мові;

  • якщо на вашому тілі утворилося багато маленьких ранок, то прийміть гарячий душ. Така процедура допоможе залучити подряпини і змити кров.

Спосіб № 2 - натисніть на рану

Візьміть марлю або щільну серветку, прикладіть до попередньо прочищеної рани на нозі або руці. Надайте тиск на місце порізу. Тисніть до того моменту, поки кров не перестане йти.

Поради:

  • коли через тканину почне сочиться кров, замініть її на іншу.

Спосіб № 3 - використовуйте кровоспинні олівці

Такі олівці призначені для обробки дрібних порізів, подразнення шкіри після гоління. Але також вони відмінно допоможуть зупинити кровотечу.

Для цього потрібно протерти кровоспинним олівцем місце поранення. У його складі присутні мінеральні в'яжучі засоби, які при контакті з пораненням сприяють зупинці кровотечі. Врахуйте, що при зіткненні олівця з місцем порізу може виникнути печіння. Це нормально. Через пару хвилин неприємні відчуття підуть, і кров зупиниться.

Спосіб № 4 - обробіть рану вазеліном

Вазелін відрізняється воскоподібною структурою. Це і є головна причина його використання з метою зупинки крові. Нанесіть трохи засобу на місце поранення. Незабаром вазелін запечатає порізи і не дозволить крові витікати назовні.

Порада:

  • чудовою альтернативою стане гігієнічна губна помада. Змастіть місце порізу помадою. Результат буде той же.

Спосіб № 5 - використовуйте антиперспірант

У складі антиперспірантів міститься та же речовина, що і в олівцях, - хлорид алюмінію. Ця речовина характеризується в'язкою структурою, завдяки якій вдасться зупинити кровотечу.

Для цього нанесіть трохи антиперспіранту на палець руки і намажте їм місце поранення.

Спосіб № 6 - протріть поріз "Лістеріном"

Спочатку "Листерин" використовувався як засіб для обробки після порізу на обличчі бритвою або лезом. Але незабаром вдалося помітити, що він ефективний в зупинці крові. Намочіть ватний диск в розчині і протріть їм поріз. Зачекайте пару хвилин і помітите, що кровотеча помітно зменшилася.

Спосіб № 7 - прикладіть до рани квасцовий камінь

Візуально нагадує звичайне мило, але квасцовий камінь виготовлений з особливих мінералів, здатних зупинити кров.

Намочіть камінь водою, після чого обережно протріть їм місце поранення. Але не перестарайтеся, не потрібно занадто сильно вдавлювати його в поріз.

Спосіб № 8 - протріть рану білим оцтом

Оцет - чудовий кровоспинний засіб, який володіє в’яжучими властивостями. Завдяки цьому кров згортається. На ватний диск нанесіть трохи білого оцту і протріть їм рану.

Спосіб № 9 - гамамелис

Принцип дії гамамелісу подібний білому оцту. Цей засіб відмінно допомагає в ситуаціях, коли потрібно швидко зупинити кровотечу. Протріть гамамелісом поріз і ефект не змусить на себе чекати.

Спосіб № 10 - посипте поріз кукурудзяним крохмалем

Потрібно бути обережними, посипаючи місце поранення крохмалем. Не втирайте його занадто сильно. В іншому випадку це може спровокувати ще більш сильні пошкодження.

Після того, як з рани перестане текти кров, змийте крохмаль проточною водою.

Спосіб № 11 - замотайте рану павутиною

Не всі продумують походи в ліс до дрібниць. А ситуація, коли людина порізала ногу або руку в екстремальних умовах, досить поширена. Коли немає під рукою ніяких засобів для зупинки крові, на допомогу прийде звичайна павутина.

Візьміть трохи павутини і обв'яжіть її навколо рани подібно бинту. Це допоможе зупинити кров.

Спосіб № 12 - використовуйте бинт

Найпростіший і очевидний варіант. Завдяки бинту вдасться уникнути попадання пилу і бруду в поріз на долоні, ногах, а також зупинити плин крові. Не потрібно занадто сильно бинтувати кінцівку. Як альтернатива підійдуть стерильна пов'язка і марля. Бинт часто використовується для зупинки кровотечі на голові.

А хлоргексидин допоможе обробити рану і не допустити зараження.

Спосіб № 13 - спеціальні розчини

У разі кровотечі з носа, закапати в нього спеціальні препарати (нафтизин, галазолін, Отривін, тизин і т.д) для звуження судини. Це допоможе швидко зменшити кровотечі в носі.

Спосіб № 14 - медичний клей для загоєння ран

Попередньо очистіть місце порізу. Нанесіть засіб тонким шаром на рану і на ділянку навколо неї. Але потрібно дізнатися, чи немає індивідуальної нестерпності компонентів препарату.

Особливо зручний для застосування замість пластиру в зоні між пальцями, на долонях, ліктьовому згині, коліні і стопі, так як ці частини тіла постійно в русі.

Спосіб № 15 - відвари з дубової кори або кропиви

Коли кровоточать ясна, це викликає сильний дискомфорт. Проблему можна лікувати таким відваром. Він має кровоспинний властивість. Для досягнення результату потрібно полоскати ясна цілющим відваром не менше 10 днів.

Як зупинити кров з глибоких ран

Як зупинити кровотечу з глибокої рани
Як зупинити кровотечу з глибокої рани, lekfarm.ua

Якщо зупинити кровотечу з дрібної подряпини не складе труднощів, то що зробити для зупинки крові з глибокої рани?

  1. Спершу ляжте, підніміть ноги вгору або розташуйте голову нижче тулуба. Завдяки цьому вдасться звести до мінімуму ймовірність шоку. Якщо ви надаєте комусь першу допомогу, то не забудьте перевірити пульс і серцебиття потерпілого. У разі, якщо у людини стався шок, необхідно негайно зателефонувати до швидкої допомоги.

  2. Поранену кінцівку потрібно підняти вище над рівнем серця. Такі дії допоможуть послабити кровотечу. Якщо є ймовірність перелому, то чіпати кінцівку заборонено. Намагайтеся рухати їй якомога менше.

  3. Почистіть рану. Вийміть весь пил і бруд, які знаходяться в полі зору. Але не перестарайтеся. Не потрібно намагатися повністю прочистити глибокі рани, щоб уникнути ризику посилення кровотечі. У разі, якщо застряглий предмет занадто великий (ніж, скло), то не намагайтеся його витягти. Цей об'єкт може сам по собі стримувати кров, а його витяг призведе до посилення кровотечі. Краще натисніть і забинтуйте місце навколо стороннього предмета. Робіть це обережно, щоб не проштовхнути його далі і тим самим не посилити кровотечу. Внаслідок необережних дій може виникнути шрам.

  4. Тисніть на рану до того моменту, поки кров не зупиниться. Візьміть марлю або тканину, згорніть їх у кілька шарів, після чого прикладіть до місця поранення. Натисніть на тканину рукою.

  5. Щоб підтримати тиск на кінцівку, використовуйте стрічку. Оберніть її навколо місця поранення. Для інших частин тіла використовуйте подушку або руки.

  6. Спостерігайте за тим, щоб кров не просочувалася через тканину. Якщо це сталося, то використовуйте додаткову пов'язку. Але не потрібно занадто сильно перев'язувати місце поранення. Продовжуйте тиснути на рану до повної зупинки крові.

  7. У випадках, якщо вам не вдалося зупинити кров за допомогою тиску, використовуйте спеціальні точки. Тиск на одну з цих точок допоможе значно зменшити кровотечу.
    Для цього кінчиками пальців натисніть на кровоносну судину і притисніть її до кістки. В першу чергу необхідно знати про наступні:
    1) стегнова артерія. Натисніть на неї при пораненні стегна. Вона знаходиться в області паху біля лінії бікіні;
    2) підколінної - при пораненні гомілки. Ця артерія знаходиться за коліном;
    3) плечова. Натисніть на неї при пораненнях передпліччя. Тягнеться від ліктя до пахви.

  8. Спостерігайте за диханням пацієнта. Якщо він скаржиться на поколювання й оніміння кінцівки, то потрібно послабити тиск.

Як зупинити внутрішню кровотечу

Як зупинити внутрішню кровотечу
Як зупинити внутрішню кровотечу, medaboutme.ru

Внутрішня кровотеча трапляється раптово, діяти потрібно негайно. Пам'ятайте, що його не можна зупинити в домашніх умовах.

  1. Відразу викличте швидку, як помітите наступні симптоми:
    1) швидке серцебиття;
    2) холодний піт;
    3) знижений тиск;
    4) кружляння голови;
    5) синці на шкірі.

  2. Нехай потерпілий прийме зручне положення. По можливості він повинен залишатися в лежачому положенні.

  3. Слідкуйте за диханням людини. У разі, якщо спостерігається і зовнішня кровотеча, прийміть заходи, щоб зупинити її.

  4. Намагайтеся, щоб температура тіла потерпілого була в нормі. Не допускайте переохолодження або перегріву. Для цього прикладіть до чола компрес.

Поради

Як зупинити кровотечу: поради
Як зупинити кровотечу: поради, ampravda.ru

  • Не використовуйте йод і перекис водню для лікування дрібних ран. Склади цих засобів агресивні і можуть викликати пошкодження тканин.

  • Якщо ви використовуєте тиск для зупинки кровотечі з глибокої рани, то не потрібно відсувати пов'язку, щоб перевірити, чи перестала йти кров.

  • При наданні допомоги іншій людині по можливості вдягніть гумові рукавички перед контактом з кров'ю.

  • При слабкому кровотечі промийте рану і прикладіть до неї лейкопластир.

  • Якщо дівчина порізалась на манікюрі, потрібно негайно продезинфікувати рану, щоб уникнути зараження.

Застереження

Застереження при зупинці кровотечі
Застереження при зупинці кровотечі, www.uezd.com.ua

  • Якщо людина порізалася до м'яса, то не варто чекати, поки рана сама загоїться. Зверніться до хірурга, він продезинфікує рану і пропише знеболюючу мазь.

  • Після надання допомоги потерпілому, не пийте, не їжте, не торкайтеся руками обличчя до того моменту, поки ретельно не помиєте їх з милом. Потім переконайтеся, що на вас не залишилося крові.

  • У більшості ситуацій лікарі не рекомендують використовувати джгут. Але іноді він може допомогти врятувати людське життя. Зокрема, якщо при порізі людина зачепила вену, то джгут необхідно накласти нижче місця поранення. З вени кров тече спокійно, повільним струменем. А якщо б'є сильний фонтан з крові, то кровотеча артеріальна. В такому випадку джгут повинен бути вище місця поранення. Після накладення джгута циркуляція припиниться. Тому потрібно якомога швидше звернутися до лікаря.

  • Якщо глибока рана знаходиться в області живота, будьте особливо обережні. Не намагайтеся самостійно витягти об'єкт з живота, щоб не зачепити внутрішні органи. В іншому випадку, це викличе більш сильну кровотечу і може привести до летального результату.

Знання цих правил допоможе не розгубитися у важкій ситуації. Надана перша допомога може зіграти ключову роль.