НБУ планує випустити свою цифрову валюту. Регулятор вже випробував пілотний запуск е-гривні на робочій групі. Центральні банки Великобританії, Швеції, Японії, Швейцарії та країн ЄС створили фінансову групу для оцінки перспективи впровадження в економіку державних цифрових валют. Деякі країни вже зайняті розробкою своїх віртуальних валют.

У Національному банку України розповіли, що регулятор ще з 2016 року вивчає можливість випуску власної цифрової валюти – е-гривні. Повідомляється, що за своєю суттю, е-гривня – це не криптовалюта, а фіатная валюта, тобто не забезпечені золотом та іншими дорогоцінними металами гроші, номінальна вартість яких встановлюється та гарантується державою.

НБУ
НБУ

Вона може обмінюватися на готівку або безготівкові кошти у співвідношенні 1:1. Пілотний проект було реалізовано у 2018 році.

"На платформі, яка працювала за технологією блокчейн, в обіг був випущений обмежений обсяг електронної гривні, операції з використанням якої тестувалися робочими групами за участю Національного банку, компаній-волонтерів, а також Світового банку, експерти якого надавали Національному банку консультації в рамках технічної допомоги", – в НБУ. НБУ

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На думку банкірів з Deutsche Bank, цифрові валюти отримають широке поширення у найближчі кілька років. Згідно зі звітом фахівців німецького банку, нова цифрова валюта цілком має шанси стати основною вже в найближчі два роки. Пов'язують це в першу чергу зі швидким запуском Китаєм своєї цифрової валюти. Свою валюту Libra хоче випустити і Facebook.

Гривні
Гривні

За прогнозами аналітиків цілком реально очікувати появи понад 200 млн блокчейн-гаманців вже до 2030 року. Зараз їх налічується близько 50 млн. На думку дослідників, привабливість криптовалют продовжить рости через зручне поєднання електронних платежів і конфіденційності. Якщо цифрові валюти запустять і світові центробанки, то вони можуть стати ефективним інструментом розв'язання системних проблем у світовій економіці.

Фахівці зазначають, що виграють від такої новації і комерційні банки. Вони стануть менш вразливими, а урядам більше не доведеться займатися їх масовим порятунком.

НБУ випустить е-гривню, фото: НБУ / Facebook
НБУ випустить е-гривню, фото: НБУ / Facebook

Нагадаємо, по 24 вже не буде: в Україні рекордно подорожчала валюта, і продовжує рости

Як повідомляв портал "Знай.ua", світова фінансова криза, зустріч з прибульцями і загибель Курська — які з пророцтв Ванги здійснилися

Також "Знай.ua" писав, що Зеленського ткнули носом в справжнє життя українців, грошей вистачає на "понюхати продукти"