Тим, хто використовує дачу як місце для відпочинку, засаджуючи ділянку газоном, не доводиться дбати про подібну проблему. Але для тих, кому хочеться збирати хорошу картоплю і заготовляти інші овочі на зиму, питання правильної обробки землі стоїть особливо гостро. Якість і кількість отриманого врожаю залежить безпосередньо від того, якими добривами і коли обробити землю.

Що потрібно знати, перед тим як обробляти ділянку?

як і коли удобрювати город
як і коли удобрювати город, landmolvd42.live

Отже, в першу чергу, перш ніж підбирати оптимальне добриво, потрібно з'ясувати кислотність грунту - рівень pH. Це потрібно зробити для того, тому що саме від кислотності залежить не тільки склад грунту, але й здатність грунту засвоювати різного роду добрива.

Ідеальним вважається параметр 6,5, хоча межами норми прийнято вважати діапазон від 5,5 до 7 pH. Грунт з кислотністю 5,5 вважається кислим, а 4,5 - показник сильної кислотності. pH 7 означає, що грунт характеризується лужним складом. Виходи за межі норми свідчать про те, що урожай може не прижитися. Основні правила внесення добрив, виходячи від складу грунту:

  1. При лужному складі не слід використовувати мінеральні добрива на основі цинку, марганцю, заліза або фосфору. Велика ймовірність, що вони не засвояться.

    Популярні новини зараз
    Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
    Показати ще
  2. Кислий грунт не варто обробляти добривами, що містять магній, кальцій, фосфор, калій або сірку.

Тим, хто думає, що визначення складу, це проблематично, слід відразу заспокоїтися, тому як тест можна провести в домашніх умовах, завдяки реактивам, які знайдуться на кожній кухні.

Для тесту потрібно підготувати 2 відра і насипати туди трохи грунту. Потім в одну ємність наливають стакан оцту, а в іншу - стакан води з розчиненою содою. Інтерпретувати результат також просто:

  • якщо помітна реакція в посудині з оцтом, кислотність грунту більше 7 pH;

  • при реакції в відрі з содою, можна сміливо стверджувати, що грунт кислий з показником менше 5,5 pH.

За допомогою правильного внесення добрив грунт можна зробити як більш кислим, так і навпаки лужним. Для першої ситуації підійде органіка, для другої - вапняк, крейда, гашене вапно, також доцільна обробка деревною золою.

Види добрив, коли і як їх вносити: органічні

Існує багато марок і виробників добрив, але всі вони діляться на 3 великі групи:

  • органічні;

  • мінеральні;

  • органо-мінеральні.

Органічні добрива для зручності також ділять на 2 групи, виходячи від походження:

  • тварини - гній, послід птахів;

  • рослинні - компост, торф.

Якщо ви перекопали ділянку і удобрили її органічними добривами, результатом плідної роботи стане поліпшення структури грунту і активізація росту живих організмів. Що і сприяє активному росту рослин. Крім позитивних моментів використання органіки, є й кілька негативних:

  • ймовірність появи дисбалансу поживних елементів;

  • внесення разом з поживними речовинами насіння бур'яну;

  • наявність в складах хвороботворних бактерій або токсичних речовин.

Якщо як добриво вирішено використовувати гній, потрібно враховувати, що ні в якому разі не можна його вносити в грунт у свіжому вигляді. У вологому і теплому грунті органіка з гною починає розкладатися і виділяти шкідливі гази і тепло, які негативно впливають на кореневу систему рослин.

Свіжий гній допустимо використовувати тільки для підживлення зміцнілих рослин, і то перед внесенням його потрібно розбавити з водою. У всіх інших випадках допускається удобрювати ділянку гноєм, який мінімум рік відлежався і перетворився в перегній.

як і коли удобрювати город
як і коли удобрювати город, https://agroeda.ru/

Щоб прискорити процес гниття перегною або посліду, потрібно розбавити масу соломою, деревною стружкою, тирсою, листям або навіть річковим мулом. До речі курячим або перепелиним послідом добре удобрювати плантації волоських горіхів.

Якщо вносити органічні добрива при перекопуванні восени, поживні речовини з перегною увійдуть до складу органо-мінерального комплексу грунту, і весь наступний час посаджені рослини будуть рости за рахунок поступового розкладання цього комплексу.

Добрива, внесені восени, розкладаються повільніше, і якщо регулярно посипати ділянку коров'ячим гноєм, пташиним послідом або перегноєм, грунт перетворитися на справжній чорнозем.

Якщо копати й удобрювати город навесні, органічні сполуки розкладаються швидше і краще насичують врожай розчинними поживними елементами. Це особливо актуально, тому як весна / літо - період активного росту, коли потрібна найбільша кількість поживних елементів.

Таким чином, висновок напрошується сам собою: удобрювати ділянку можно і восени, і навесні. Осінне підживлення краще виконувати компостом або гноєм, а весняне - рідкими добривами.

Як правильно використовувати мінеральні добрива

На відміну від органіки застосовувати ці добрива потрібно не на око, а строго по нормі. Для обробки ділянки використовуються такі види:

  1. Азотні. Рекомендують вносити 2 рази на рік: у середині квітня і в середині листопада. Для обробки ділянки поживні речовини розкидають вручну, після чого проводять перекопування. Перед тим як удобрити ділянку, слід добре зволожити грунт.

  2. Фосфорні. Без достатньої кількості фосфору рослини не можуть нормально виробляти хлорофіл, тому ці добрива не тільки підвищать кількість врожаю, але й поліпшують його якість.

  3. Калійні. Підвищують кількість врожаю. Вносити калійні добрива краще восени і з додаванням гною. Для самостійного створення чисто кальцієвого добрива підійде шкаралупа яєць. Склади з яєчною шкаралупою особливо корисні для кислого грунту.

як і коли удобрювати город
як і коли удобрювати город, https://udobreniy.ru/udobreniya-dlya-ogoroda.html

Популярні комплексні мінеральні добрива:

  1. Нітрофосфат. Крім основних елементів містить фосфор, азот і калій. Такий склад покращує плодоношення до 70% і попереджає захворювання рослин. З ним відмінно росте квасоля та інші бобові.

  2. Амофос. Складається з фосфору, калію і магнію. Вважається оптимальним добривом в умовах теплиці. Покращує стійкість врожаю перед шкідниками.

Яким би мінеральним добривом не проводилася обробка, в грунті спостерігається різке зростання вмісту розчинного азоту, який зберігається до літа. У червні-липні спостерігається пік, після чого вміст азоту стає таким же, як при внесенні органічних добрив.

Як підсумок можна сказати, що більшість опитаних аграріїв зазначає, що надлишок мінеральних добрив перед посадкою негативним чином позначається на родючості грунту. Їх корисно використовувати в невеликих кількостях і тільки як підгодівля. Більше про способи використання добрив, можно побачити у відео:


Користь від органо-мінеральних добрив

Склад являє собою сукупність мінеральних і органічних речовин, що збільшує ефективність і тих, і інших елементів. Переваги органо-мінеральних добрив (ОМД):

  • поліпшення фізичних властивостей грунту;

  • підвищення кількості поживних елементів;

  • збільшення врожайності.

Реалізуються ОМД зазвичай у вигляді гранул, таблеток або різних сумішей. Найпоширенішими вважаються добрива на основі торфу:

  • торфо-аміачні;

  • торфо-мінеральні;

  • торфо-мінерально-аміачні.

Використовується на городі, в теплиці і навіть при створенні міні господарств на балконі або підвіконні. Універсальність ОМД дозволяє застосовувати склади на грунтах будь-якого типу і повсюдно по всій Україні.

як і коли удобрювати город
як і коли удобрювати город, https://ogorod-sad.com/

Прості домашні рецепти добрив для ледачих

Приготувати вдома великий обсяг добрив не вийде, але ось створити родючий грунт для розсади або домашніх рослин, а також розчини для поливу цілком допустимо. Основні варіанти рецептів:

  1. Коровяк. Необхідно змішати елемент з водою 1:2 і залишити суміш бродити. Після цього додають ще 5 частин води і розчин готовий. Удобрювати рослини коровяком треба раз на тиждень.

  2. Дріжджі. Удобрення дріжджами стимулює ріст рослин, покращує регенерацію і поділ клітин. Для приготування використовується таке співвідношення: 10 гр. дріжджів на літр води.

  3. Цитрусові і яблука. Цілими яблуками або апельсинами удобрювати не потрібно. Досить зняти шкірку з фруктів і залити її окропом. Розчин готовий через добу.

  4. Молоко. Дивно, але якщо помідори чи огірки поливати розчином молока, вони будуть краще рости і плодоносити. Для приготування досить 1 літр молока розвести в 10 літрах води. Поливати рослини досить раз в тиждень.

  5. Гриби. Щоб приготувати грибний компост, потрібно засипати їх цукровим піском і залити водою, після чого залишити в теплому місці на 4 дні. Потім потрібно все процідити, і отриману рідину змішати з водою в співвідношенні 1:10. Грибним компостом добре удобрювати навесні.

Для приготування добрив для рослин також підійдуть розчини з селітрою і суперфосфатом на основі води. Всі елементи можна купити в будь-якому квітковому магазині.

як і коли удобрювати город
як і коли удобрювати город, https://7dach.ru/

В цілому існує велика кількість способів створити добрива. Крім цього їх звичайно ж можна купити, але як правило саморобні підживлення за якістю не поступаються покупним. Вносити добрива можна і потрібно, головне - робити це вчасно і з розумом.