Це народне свято найчастіше називають Федором Поминальником, так як православні відзначають день пам'яті Феодора Студита. Але у дні були й інші назви: «Заметуха», «Федорів день». Поминальником він став, тому що є повір'я, що душі померлих людей сумують по землі і приходять до свого минулого дома, дивляться за родичами. Особливо часто таке відбувається, якщо рідні не відвідують могилу покійного і не поминають його. Тому саме сьогодні і проводять різні обряди, щоб повернути покійних в їх світ. Поганого вони нічого не зроблять, але будуть блукати по світу живих неприкаянними.

Для початку замовте Сорокоуст за упокій, потім поставте в церкві свічку, а потім помяніть пряниками або пирогами, їх треба з'їсти рідним і віддати убогим. Тільки потім можна виганяти душі. В них кидають камінці і хльостають кінською збруєю, яка просякнута потом коней. Вважається, що душі від цього підуть.

Народні прикмети на 8 лютого

Є також повір'я, що якщо ви хочете побачити мертвого родича, то може це зробити саме в цю суботу. Але от тільки для цього потрібно постити останні 12 п'ятниць. Він тоді прийде до вас в сновидіння. Якщо ви не просили його приходити, а він все одно приснився, значить хоче сказати щось важливе або попросити. Запам'ятайте цей сон і постарайтеся зрозуміти його значення.

Популярні новини зараз
В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Також необхідно прийти на цвинтар. Там не просто приберіть сміття, але і подбайте, щоб на хрестах не було снігу. На ніч поминальний стіл слід накрити і поставити на нього кутю. Цю страву найбільше люблять небіжчики.

Свята 8 лютого, фото: Википедия
Свята 8 лютого, фото: Википедия

Але будьте обережні. Можуть прийти не тільки душі ваших родичів, але і будь-який інший злий дух. Щоб позбавитися від них потрібно провести інший обряд. Під вхідними дверима покладіть сокиру, потрібно намалювати хрестики на дверях і вікнах, а ще розвісити гілки горобини, сушеної кропиви та будяків. А по кутах слід кропити святою водою. У вас може залишитися хтось переночувати, духи не люблять чужих.

Як повідомляв Знай.ua українці можуть отримати право на подвійне громадянство, але не поспішайте радіти.

Також Знай.ua писав, що краще садити в 2020 році і коли краще всього це зробити.

Нагадаємо, скоро День святого Валентина, а значить пора вже готувати подарунок коханій.