Відомо, що, згідно з українським законодавством, після смерті пенсіонера, його родичі можуть отримати допомогу у розмірі 2 пенсій померлого, а також недоотриману пенсію, якщо вона була. Про це повідомила начальник Мелітопольського відділу обслуговування громадян Головного управління ПФУ в Запорізькій області Світлана Христова, пише РИА-МЕЛІТОПОЛЬ.

Пенсіонери

Так, за її словами, за допомогою на поховання в органи ПФУ повинні звернутися родичі, які проживали з померлим. Розмір допомоги становить 2 пенсії.

Термін, у який можна подати заяву – до 6 місяців з моменту смерті пенсіонера. У тому випадку, якщо родичі звернулися пізніше, вони все одно отримають допомогу, коли вступлять у спадок.

Для отримання допомоги потрібно надати свідоцтво про смерть, паспорт, ІНН родича, якому будуть нараховувати кошти та документ засвідчує, що він поховав родича або проживав з ним.

Популярні новини зараз
Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Деякі похоронні бюро укладають договір з родичами померлих, і надають послугу поховання, а потім компенсують витрати, особисто отримуючи допомогу. Однак лише за згодою родичів, які проводили поховання.

Христова зазначила, що разом з допомогою, родичі можуть також отримати недоотриману пенсію.

"Якщо людина, припустимо, помер 5 числа, а пенсію він отримував 10 числа, він має право на цю пенсію, вона називається недоотриманого. За нею потрібно звертатися в органи ПФУ. Зверніть увагу, що недоотриману пенсію зможуть тільки родичі, які проживали з померлим, або інші родичі, але лише тоді, коли вступлять в права спадкування", - сказала Світлана.

Пенсіонери

Нагадаємо, що пенсійна система для багатьох українців є єдиним способом вижити, але грошей в ПФУ не вистачає, а потреба в дотаціях з бюджету щороку зростає.

Як повідомляв портал "Знай.ua", з 1 квітня 2020 року пенсії в Україні будуть оформлятися для жінок, які досягли 59,5 років.

Також "Знай.ua" писав, що в Україні пенсійні виплати становить 1564 гривні на місяць, що є зовсім невеликою сумою для проживання пенсіонерів.