У Нацкомісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг підвищили тариф на водопостачання для 43 підприємств в середньому на 20%. Також збільшили тарифи на водовідведення. Зміни торкнуться в основному жителів великих міст.

Зазвичай вода дорожчає щорічно. Причини для цього те кожного разу різні.

Скільки заплатимо цього разу?

Тарифи на холодну воду в кожному регіоні різні.
Найменше за кубометр холодної води платитимуть у Тернополі (15,3 грн), далі жителі Дніпра (16,80 грн), а на третьому місці жителі Чернівців, Луцька, Львова, Житомира, Хмельницького, Вінниці та Черкас, які заплатять від 20 до 22 гривень.

У Києві платитимуть близько 23 грн, а для Херсона, Харкова, Рівного, Чернігова, Кам'янця-Подільського - по 24 гривні за куб, для Нікополя - 25 гривень.

Для Полтави, Одеси і Краматорська куб коштуватиме 27 гривень.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

При цьому найбільше заплатять у Бердянську - 48 грн.
Не дешевше буде і мешканцям Кропивницького - 37 гривень 60 копійок, Мелітополя - 35 гривень, Запоріжжя - 32,6 гривні, Слов'янська - 31,6.

Якщо ж говорити про конкретні суми в платіжках, то в місяць сім'я з трьох осіб споживає в середньому 10,8 куба води. Рахунок в Бердянську складе приблизно 518 гривень, в Києві - 248.
При цьому ще в минулому році жителі Бердянська платили на 118 гривень менше, кияни - на 24 гривні.

Тарифи зросли суттєво і очікувано. Україна переходить в категорію Вододефіцітний країн. І, звичайно, справа в боргах підприємств, в подорожчанні ресурсів, електроенергії, зростанні зарплат - пояснює зростання цін експерт економічного Дискусійного клубу Олег Пендзин

Тарифи на кубометр холодної води, 112

При цьому, один з експертів Рябцев стверджує, що українцям варто цього року очікувати ще одне зростання цін.

Завжди є інфляція і девальвація, а це значить, що тарифи можуть рости до безкінечності. Тарифоутворення відбувається за витратним принципом: чим більше витрати, тим вище ціна. Всі виробники, оператори ринку залежать від покупки за валюту. Крім того, системи старіють, втрати зростають, ККД знижується - розповідає Геннадій Рябцев

Тому для подальшого зростання досить тільки придумати причину. Це може бути подорожчання палива, електрики, вважає Рябцев.

Навряд чи подорожчання води залишить громадян без копійки. Але, ймовірно, воно ще більше буде підштовхувати їх до незаконного оформлення субсидії і до ігнорування платіжок. Нагадаємо, що борги по ЖКГ вже досягли 58,4 мільярда гривень. Що повинно мотивувати громадян бути сумлінними, якщо їм не платять тією ж монетою?

Нагадаємо, раніше повідомили чому в Україні так багато нафти і газу, а українці такі бідні


Як повідомляв портал "Знай.ua", водопостачання та водовідведення у Львові подорожчали з 1-го лютого, тому вже дуже скоро містяни отримають платіжки з іншими цифрами.


Також "Знай.ua" писав, що назвали основні причини подорожчання тарифів.