Всім відомо, що в Україні найбільші розвідані запаси нафти в Європі. Схожа ситуація і з видобутком природного газу. Але від того українці краще не живуть. І хоча коронавірус обвалив ціни на "чорне золото", в США прогнозують подорожчання нафти до 180 доларів за барель. Тож українці можуть отримати шанс розбагатіти на нафтодоларах.

Країна спокійно може видобувати стільки нафти і газу, щоб не лише забезпечити країну, але ще й експортувати і заробляти гроші. Але цього не відбувається - економіка летить на дно, а українці бідні, як церковні миші, чекають подачок у вигляді субсидій і допомог від держави.

Багаті надра

За офіційними даними "Держгеонадра", у надрах країни знаходиться 109,57 млн тонн технічно доступних на сьогодні запасів нафти і 840 млрд куб. м технічно доступних запасів газу. Це набагато менше, ніж, наприклад, в Іраку, де нафти близько 20 млрд тонн. Серед країн Європи найбільш значні запаси нафти в Норвегії – 1 млрд тонн. На весь Євросоюз припадає ще 0,91 млрд тонн, з них у Великобританії – близько 700 млн тонн і в Румунії – 80 млн тонн.

Нафта
Нафта

Скільки добувають і скільки треба Україні

Дані Держслужби статистики, за 2019 рік свідчать, що державні і приватні компанії України видобули близько 1,6 млн тонн нафти і близько 20 млрд куб. м газу. При цьому в країні спожито 8,7 млн тонн бензину і дизпалива, що у 5,5 рази більше, ніж видобуто нафти. Очевидно, що збільшити видобуток нафти уп'ятеро, та ще за короткі терміни (2-3 роки), щоб не імпортувати паливо, навряд чи реально.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Приблизно схожа ситуація і з українським газом. Комунальні підприємства і населення використали в 2019 році понад 30 млрд куб. м або в 1,5 рази більше, ніж отримали.

видобуток нафти
видобуток нафти

Експортувати нафту "Укрнафті" заборонено законом, тому і нарощувати обсяги видобутку нафти, яку потім не продаси, сенсу небагато. Тобто одночасно зі зростанням видобутку нафти треба відновлювати НПЗ, а ще краще – будувати нові.

Нагадаємо, Зеленський "впарює" американцям сталь і запрошує їх добувати українську нафту та газ.

Як повідомляв портал Знай.ua, Майк Помпео і Володимир Зеленський після зустрічі дали брифінг журналістам і відповіли на важливі питання

Також Знай.ua писав, Помпео по дорозі у Київ, почав мстити "незручним" журналістам.