Звичайно, існують певні хитрощі, що дозволяють «реанімувати» старий акумулятор, але, по-перше, вдається це не завжди, а по-друге, він може повторно зламатися в будь-який - як правило, найбільш невідповідний - момент. Тому, виявивши, що термін експлуатації акумулятора вашої машини підійшов до кінця, сміливо вирушайте в магазин.

Щоб не перейматися муками вибору, найпростіше - прихопити з собою старий акумулятор. Продавець в такому випадку легко підбере вам точно такий же або з подібними характеристиками. До того ж, старі акумулятори часто приймають на переробку в обмін на приємну знижку на новий - такою можливістю варто поцікавитися.

Вибір акумулятора для авто: на що звернути увагу

Заміна акумулятора
Заміна акумулятора // anapa.batcenter.ru

Якщо ж ви з якоїсь причини хочете вибрати автомобільний акумулятор самостійно, доведеться врахувати деякі технічні характеристики. Орієнтуватися треба за розміром, розташуванням клем, ємності, пусковому току і вольтажу. Втім, номінальна напруга більшості акумуляторів становить 12В. Реальна напруга повинна бути трохи вище, і цей показник потрібно обов'язково виміряти перед покупкою, щоб переконатися в працездатності батареї.

До речі, зверніть увагу на наявність у акумулятора такої корисної дрібниці як індикатор заряду. Він дозволить контролювати стан вашого акумулятора навіть за відсутності вольтметра під рукою.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім того, варто враховувати дату виготовлення батареї. Намагайтеся не купувати акумулятор, чий вік більше року, навіть якщо на нього пропонують хорошу знижку. На відміну від більшості деталей автомобіля, відлік терміну служби акумулятора починається не з початку використання, а відразу з моменту заливки в нього електроліту.

Розмір має значення

В першу чергу варто звернути увагу на розмір акумулятора - швидше за все, більший під капот вашого автомобіля просто не поміститься, хоча в деяких моделях така можливість є.

Автомобільні акумулятори бувають двох основних форматів: європейський - 242х175х190 мм і азіатський - 232х173х225 мм.

У цих форматів відрізняється також тип кріплення. У «європейців» - притискні пластини в нижній частині корпусу, у «азіатів» - рамка або планка, що притискає акумулятор до майданчика. Теоретично, поставити і закріпити можна будь-яку батарею, але ненадійне кріплення не захищатиме від ударів і вібрації, і термін служби акумулятора може помітно скоротитися. Тому краще відразу звернути увагу на цю характеристику і вибирати пристрій, що оптимально підходить вашому автомобілю.

Клеми
Клеми // truckbuszone.com

Враховуйте не тільки розмір, але і вагу. Не те, щоб це було дуже важливо для експлуатації, але не виключено, що вам доведеться час від часу знімати і переносити акумулятор, а його вага може становити до 20 кг. Для більшої зручності вибирайте модель, оснащену ручкою.

Зверніть також увагу на полярність, клеми «плюс» і «мінус» повинні знаходитися в порядку, передбаченому виробником автомобіля, інакше проводів може просто не вистачити для підключення.

Ємність

Ємність - другий основний параметр, крім напруги. При виборі нової батареї варто орієнтуватися на ємність старої, хоча при бажанні цей показник можна покращити на 5-10 А/год.

Необхідний запас енергії в акумуляторі залежить, в першу чергу від обсягу двигуна і побічно від розмірів автомобіля. Зазвичай ємність батареї для різних двигунів приблизно така:

  • до 1,6 л - 44 А/год;
  • 1,6-2,5 л - 55-60 А/год;
  • 2,5-3,5 л - 62-66 А/год;
  • більше 3,5 л - 70 А/год і більше.

Такі параметри характерні для бензинових двигунів. Якщо у вас дизель, ці значення повинні бути на 10-20 А/год вище, оскільки стартеру потрібно більше енергії. Також потрібна більша ємність для акустичної системи, електроприводів сидінь і інших споживачів енергії.

Перевірка акумулятора
Перевірка акумулятора // batteryservice.ru

Але не варто перестаратися і вибирати занадто потужний акумулятор. Якщо електромережа автомобіля не розрахована на таку ємність, генератор буде просто не справлятися з зарядкою батареї, що негативно вплине на термін її служби.

Якщо ви хочете порадувати свій автомобіль новою поліпшеною батареєю, зверніть увагу на такі параметри як пусковий струм і резервна ємність.

Що означають максимальний струм і додаткова ємність?

Значення максимального, або пускового, струму завжди вказується на етикетці - це число, що вимірюється в амперах. Його можуть вимірювати за різними методиками, відповідно, і значення буде різним: 510А (EN) приблизно відповідає 300A (DIN). Середнє значення при цьому становить 255А для бензинових двигунів і 300 - для дизеля.

Це значення показує, яку максимальну величину струму двигун здатний віддати за 10-30 секунд, щоб запустити двигун. Чим більше пусковий струм, тим вище швидкість обертання стартером коленвала, і відповідно - більша ймовірність завести двигун навіть в умовах холодної зими. Тому за інших рівних варто вибирати акумулятор з великим значенням максимального струму. Зрозуміло, високий показник стартового струму підвищує вартість батареї.

Додаткова, або резервна ємність вказується виробником на етикетці не завжди, проте це теж досить важливий параметр. Це час в хвилинах (вам могли зустрічатися показники 90 або 100 min), протягом якого батарея здатна віддавати струм силою 25А. Це показує, як довго машина здатна їхати далі, наприклад, в разі відмови генератора.

Типові види акумуляторів

Термін служби, вартість і складність експлуатації акумулятора багато в чому залежать від матеріалу, з якого зроблені електроди.

Найбільш бюджетний варіант – акумулятори, що обслуговуються. Пластини токовідводів таких батарей зроблені зі свинцю з додаванням сурми. Виходячи з назви, до них потрібно регулярно виявляти увагу, що полягає в доливці дистильованої води. У них, як правило, найнижчий пусковий струм, а після простою вони часто потребують підзарядки, оскільки можуть втрачати до 2% від ємності на добу. Зате ціна значно нижча, ніж у конкурентів з подібними параметрами. Але така технологія вважається застарілою і зустрічається сьогодні вкрай рідко.

Долив води
Долив води // akb-s.ru

Найпопулярніші і оптимальні по співвідношенню «ціна - якість» - малообслуговувані або гібридні батареї. Одна з пластин такого акумулятора робиться з додаванням кальцію, на другий же залишився малосурм'янистий свинець. Це збільшує їх пусковий струм, продовжує час бездіяльності і термін служби в цілому. Вони теж вимагають доливання води, але цю процедуру досить проводити на півроку-рік.

Цю категорію називають ще «стандарт», оскільки на даний момент велика частина акумуляторів на ринку зроблені саме за такою технологією. На корпусі такого акумулятора можна знайти одне з наступних маркувань: «Ca +», «Sb / Ca» або «Hybrid battery».

Дорожчі – такі, що не обслуговуються - акумулятори і на негативній, і на позитивній пластинах мають кальцій, про що говорить маркування Ca / Ca. Завдяки цій технології вода в електроліті не випаровується зовсім або ж в настільки незначних кількостях, що такі акумулятори здатні працювати без доливання 5-7 років, що фактично дорівнює терміну їх служби, тому пробок на кришці у них зазвичай немає.

Іноді в пластини доданий також невеликий відсоток срібла (це можна дізнатися за наявністю додаткового маркування Silver), що дозволяє ще більше підняти показники ємності і пускових струмів. Слід враховувати, що акумулятори преміум-класу не люблять глибокого розряду, тому для старих автомобілів, чия система електрообладнання не відрізняється надійністю, це - не найкращий вибір.

Існує також нова технологія - AGM (Absorbent Glass Mat). Ці акумуляторні батареї позбавлені недоліків своїх попередників, на кшталт саморазряду, і відрізняються більш високими параметрами. Все завдяки принципово іншому розташуванню електроліту - рідина не налита вільно, а сконцентрована навколо пластини в сепараторі зі скловолокна. Мабуть, єдиний їхній недолік - висока ціна.

Які фірми виробляють найкращі акумулятори?

При підборі акумулятора можна орієнтуватися не тільки на параметри, але і на відгуки, огляди і тести, які проводять як виробники, так і незалежні експерти. Марка часто стає вирішальним фактором, адже батареї від деяких виробників давно зарекомендували себе на ринку як хороші і надійні - а саме такі комплектуючі хочеться підібрати в свою машину.

Акумулятори
Акумулятори // ukrpartauto.com.ua

Виробником кращих акумуляторів для легкових автомобілів традиційно вважається німецький BOSCH. Також хороший рейтинг утримують VARTA, MUTLU і Аком. Якщо прагнете правильного співвідношення ціни і якості, зверніть увагу на акумулятори українського виробництва - від ІСТА-Центр, Вести або Мегатекс.