Часто серед українців побутує думка, що зіпсовану і зношену іноземну валюту ніхто не хоче обмінювати на нормальну. У Національному банку України розповіли, що потрібно робити з пошкодженою валютою.

Згідно з відповідним положенням, банки, небанківські фінансові установи приймають банкноти іноземної валюти, які за дизайном і елементами захисту повністю відповідають зразкам та описам, що наведені на сторінках офіційних сайтів нацбанків іноземних держав.

Курс валют, фото Знай.ua
Курс валют, фото Знай.ua

Банки приймають іноземну валюту з локальними потертостями, які містять відбитки штампів чи печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 міліметрів квадратних, плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 міліметрів кожна, надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 міліметрів кожний, отвори та проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 міліметр кожний.

В пресслужбі Нацбанку додають, що банкноти іноземних держав, які значно зносились в процесі обігу або мають значні пошкодження, приймаються у касах банків на інкасо.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Рішення про відповідність банкнот встановленим банком-емітентом зразкам та про ступінь зношеності банкнот приймається у банку.

Курс валют, фото Знай.ua
Курс валют, фото Знай.ua

Прийняті на інкасо банкноти надсилаються до іноземного банку-кореспондента для здійснення обміну на нові банкноти.

Нацбанк не встановлюює терміни обміну банкнот, прийнятих на інкасо. Інформація щодо виведення з обігу грошових знаків розміщується на офіційній сторінці центрального банку країни-емітента цієї валюти. Приймають такі банкноти лише у центральному відділенні Укрексімбанку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що уряд вводить дешеві кредити для українців у цьому році. Програма "Повертайся і залишайся" передбачає, що частина відсотків по кредитах буде виплачуватися з держбюджету.

Як повідомляв портал Знай.uа, подорожчання курсу є результатом плаваючого курсу, а від зміцнення національної валюти виграють споживачі. Про це заявив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Також портал Знай.ua писав, що українська гривня є однією з найбільш недооцінених валют у світі, а її справжній курс повинен становити 10,05 грн/дол. Про це повідомляється в опублікованих результатах дослідження журналу The Economist.