Стало відомо, що в Україні медичні маски стають дефіцитом. За даними системи пошуку ліків tabletki.ua у Києві маски є в наявності лише в 62 аптеках. Про це повідомляє "Страна".

Дефіцит масок в Україні

Також вражають і цінники. Тільки в деяких аптеках можна купити маски до 2 гривень за штуку. В інших — по 5-10 гривень.

"Це при тому, що буквально недавно можна було придбати маски по 70 копійок за штуку, тобто, ціни вже злетіли в кілька разів. І буде ще дорожче, так як запаси масок в Україні стрімко тануть. Не виключено, що незабаром їх і зовсім доведеться самим шити", — розповів голова громадської організації "Медичне право в Україні" Віктор Сердюк.

Більш того, з продажу зникають ще й респіратори, які подорожчали вдвічі і продаються по 100-150 гривень за штуку.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За словами екс-головного санітарного лікаря України Святослава Протаса, масок немає не тільки в аптеках, але і в лікарнях.

Дефіцит масок в Україні

Пропали з продажу і подорожчали в 20 разів

У Києві звичайні медичні маски зараз купить непросто. "Країна" обійшла десяток столичних аптек, але маски виявилися лише в одній (6 гривень за штуку). Фармацевт рекомендувала брати побільше, так як це останні. Нову партію замовили, проте неясно, коли вона прийде. Коштувати вони будуть по 8 гривень за штуку.

Дефіцит і захмарні ціни вона пояснила просто: у оптовиків мало що залишилося, а люди кинулися скуповувати.

За даними tabletki.ua в Києві медичні маски є в 62 аптеках. Ціни — від 1,8 гривень до 10 гривень за штуку. Залишки дешевих масок є в аптеках "Фармація", найдорожчі — у аптеці "Фарм-Союз".

В аптеці "Столиця" маски продають по 6 гривень за штуку. В аптеці при діагностичному центрі на Мінському масиві масок взагалі немає в продажу. Фармацевти кажуть, що закінчилися, і радять відвідувачам бігти в сусідній мікрорайон.

У мережі "Аптека низьких цін" маски продають по 6,4 гривні за штуку, хоча в деяких точках залишилися ще з 1,6 гривень.

Дефіцит масок в Україні

Також маски пропонуються в інтернет-магазинах. Зокрема, на Rozetka за 385 гривень можна купити упаковку масок (50 штук). Тобто, по 7,7 гривень за штуку. "Дизайнерські" захисні маски (з принтом) пропонуються за 160 гривень за 5 штук (32 гривні за штуку).

"Зовсім нещодавно в Києві ще можна було купити маски по 50-70 копійок за штуку, але зараз таких вже не знайти. Ціни зросли з рази, і в середньому по аптечної роздробі столиці становлять 4-5 гривень. Маски з більш сильною захистом або респіратори продають вже по 100 гривень за штуку і дорожче", — сказав Сердюк.

За його словами, ціни і далі будуть зростати, а запаси — танути.

Цю інформацію підтверджує і керівник Агентства медичного маркетингу, співвласник мережі клінік "Доступний доктор" Юрій Чертков.

"У дистриб'юторів мало що залишилося на складах", — відзначає він.

Вірус і жадібність

Причин ажіотажу з масками кілька. По-перше, з-за епідемії грипу та ГРВІ. Також вплинули "страшилки", пов'язаний з епідемією коронавіруса в Китаї.

За словами Святослава Протаса, якщо стандартна потреба в медичних масках в Україні становить до 50 тисяч штук в день, то зараз — до мільйона штук. Українці купують маски про запас.

Багато хто хочуть заробити на дефіцитний товар. Тому пачками скуповують маски в надії їх вигідно перепродати.

По-друге, дефіцит медичних масок спостерігається у всьому світі. Китай намагається забезпечити масками всіх жителів, а це мільярд масок в день. Тому Китай активно скуповує маски по всьому світу.

Дефіцит масок в Україні

"Маски з України через Одеський порт теж поїхали в Китай", — говорить Юрій Чертков.

За словами Віктора Сердюка, посередники з східноєвропейських країн скуповують в Україні доступні партії масок, в тому числі, некондиційні, неупаковані та інші.

Ситуація посилюється тим фактом, що деякі країни заборонили вивіз масок. Зокрема, Казахстан і Узбекистан. Тому посередники і спекулянти кинулися на відкриті ринки, в тому числі, в Україну.

Святослав Протас каже, що 1,5 млн медичних масок є на складах кількох українських оптовиків. Однак це — на випадок НП.

Нещодавно Моз провів зустріч з дистрибуторами медичних масок і представниками аптек, де обговорювалися питання забезпечення внутрішнього ринку. 6 лютого генеральний директор директорату громадського здоров'я Моз України Андрій Скіпальський заявив, що в країні є дефіцит масок. Але вже 11 лютого міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька сказала, що ніякого дефіциту немає.

У свою чергу, аптекарі кажуть, що вони готові купувати маски, так як попит на них зростає.

За словами Святослава Протаса, одна з проблем у тому, що немає запасу масок у резервному фонді.

"Повинен бути тримісячний резерв плюс стратегічні запаси, але у нас нічого цього немає. Як, втім, немає і спеціального эпидфонда", — говорить він.

У результаті, українці ризикують залишитися без масок в розпал епідемії грипу.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що за даними співзасновник київської мережі "Медтехніка+" Олексія Давиденка, весь тиждень в Україні йде активна гонитва за масками і термометрами.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Дніпро заполонили люди у білих халатах і масках.

Також "Знай.ua" писав, що в київському метро молоді люди в масках зайшли у вагон і почали кашляти.