В Україні шахраї постійно вигадують нові хитрі і підлі схеми обману довірливих людей. Тим не менш, старі схеми не втрачають серед брудних аферистів популярність, ці способи працюють вже довгі роки, незважаючи на те, що їх вже давно було розкрито. Однією з таких схем є обман за допомогою смс, яке нібито повідомляє про великий виграш або подарунок.

Телефонні шахраї, ілюстративне фото
Телефонні шахраї, ілюстративне фото

Розбір схеми аферистів

Жертва отримує повідомлення про виграш або подарунок, потім шахраї просять перерахувати 1% від вартості автомобіля, великої техніки чи іншого призу. Після цього, за запевненням афериста, подарунок поїде до свого власника. Однак ця схема потрібна лише тільки для того, щоб отримати ці самі 1%.

телефонні аферисти
телефонні аферисти

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Як не дати шахраям шансу

Експерт з безпеки Сергій Кириленко зазначає, що ця схема відноситься до класичного шахрайства. Він відразу попереджає, що в жодному разі не можна давати свої персональні дані, а тим паче – надсилати гроші абсолютно незнайомим людям.

"Якщо ви навіть виграли приз, то з вами повинна зв'язатися юридичний або маркетинговий відділ конкретної компанії. Повідомити вам, наприклад, про податки, які ви зобов'язані будете сплатити, якщо ви отримуєте цей приз. Але жодних особистих переказів коштів компаніям, які можуть розігрувати, ви робити не будете", - розповів експерт.

Експерт впевнений, що обов'язково треба питати адресу офісу, до якого потрібно під'їхати, щоб з'ясувати всі обставини отримання призу або виграшу. Як правило, шахраї назвати його не можуть і після цього можна відразу класти слухавку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, телефонні аферисти розводять українців просто з в'язниць, копи назвали "рибні місця".

Як повідомляв Знай.uа почнуть з відбитків — чому ніколи не можна забирати забуту картку з банкомату.

Знай.uа писав, слугу народу з Вінниці спіймали на гарячому, гуде вся Україна.