Останній тиждень лютого у 2020 році приготував нам старе і всіма улюблене свято — Масляну. Якщо точніше, то вона буде проходити з 24 лютого по 1 березня. Нагадаємо трохи про суть свята, традиції та історію, а також поділимося рецептами найсмачніших млинців.

Масляна: традиції, історія і суть свята

Це свято предрікає веселі проводи зими, очікування весняного тепла, пробудження природи після зимового застою. Як правило, Масляна йде сім днів, тобто весь тиждень, перед Великим постом. За цей період належало приготувати своє тіло і душу до покаяння перед постом і Великим Воскресінням Христовим.

Масляна належить до народного свята східних слов'ян. Хоч вона і приурочена до Великодня, проте церква дотепер так і не внесла її в свій календар. Широко поширилося це свято в XV столітті.

У масляний тиждень, коли йде активне святкування та застілля, не рекомендується їсти м'ясні страви, але молочне і рибу — можна. Через це свято іноді називають Сирною седмицею або М'ясопустом. Крім обмеження в їжі обов'язково потрібно очиститися розумом: пробачити образи і попросити вибачення у рідних і близьких, починати поступово відмовлятися від земних спокус, обмежити вживання алкоголю, азартних ігор і негативних емоцій. Масляна — веселощі і радість, але без надмірностей.

Відповідно до старих традицій кожен день масляного тижня мав свою назву і обряди.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Спалювання опудала. Фото з сайту Проза
Спалювання опудала. Фото з сайту Проза

  • Понеділок — початок, зустріч. У цей день традиційно обговорювалися всі святкові питання, кількість гостей та інше. Починали пекти млинці. І перший віддавалися малозабезпеченим за упокій померлих рідних. Також в цей день готувалося відоме солом'яне опудало і каталося на санях по вулицях. Якщо снігу було багато — будувалися снігові фортеці та гори.
  • Вівторок. Масляний тиждень з давніх часів зводився до сватання. І саме на другий день цього святкового тижня ходили на оглядини нареченої.
  • Середа — тещині млинці. Зяті ходили до своїх тещ поїсти млинців. Ті в свою чергу не сварили чоловіків своїх дочок, а пригощали спеченими власними руками млинцями.
  • Четвер — Широкий четвер. З якого починалося саме широке святкування Масляної. В цей день всі приготування і роботи закінчувалися, господарські роботи теж, починалися веселощі. Каталися на конях, влаштовували не один конкурс, в тому числі змагання млинцями і кулаками, різні загадки та інше. Захоплювали снігові фортеці та гори, каталися на санях, бенкетували і гуляли. І зараз у багатьох містах проходять веселі заходи, ярмарки, продаж солодощів і виробів ручної роботи. Закінчення четверга зазвичай супроводжувалося стрибками через вогнище і піснями, розповідалися вірші.
  • П'ятниця. А ось в цей день тещі ходять до зятів. Млинцями маму пригощала дочка в будинку свого чоловіка. Тут вже зять повинен показати який він гостинний, догоджати тещі, її родичам і подругам, які з нею прийшли в гості.
  • Субота — посиденьки зовиці (сестер чоловіка). Вони приходили до брата і його дружини в будинок, де їх чекали подарунки і частування. За традиціями, якщо зовиця заміжня, то запрошені дівчата повинні бути теж заміжні, а якщо неодружена — то відповідно і подружки.
  • Неділя - день прощення, завершення свята. В цей день урочисто спалювалося опудало і його попіл розвіювали по полях. Спочатку просили вибачення у рідних і близьких, дарували прощення і згадували покійних, ходили на кладовище. Після ходили в баню, ретельно вимивали посуд, спалювали старий одяг.

Прикмети на Масляну

  • Гарне святкування Масляної — хороша прикмета для майбутнього року. Вважалося, що в цьому випадку рік буде врожайним і ситним.
  • Дощова і прохолодна погода на Масляну означає теплу і гарну погоду навесні та велику кількість грибів.
  • Велика кількість крижаних бурульок — до багатого врожаю.

Святковий стіл

Як ми писали вище, протягом усього тижня не їли м'ясо. Перевагу віддавали грибам, рибі, молочним продуктам, різним овочам і фруктам, горіхам — всьому, крім м'яса. І млинців! Яка ж Масляна без млинців!

Млинці. Фото з сайту Главред
Млинці. Фото з сайту Главред

Ось з млинцями можна було експериментувати як завгодно: їх готують з різними смаками (солодкі, солоні), начинками, «намазками» і багато іншого. Ми розповімо, як зробити кращі оригінальні і смачні млинці.

Навіщо печуть млинці?

По-перше, чому їдять млинці — тому, що це пісна страва на яйцях і молоці дуже смачна. По-друге, млинці символізують кругле Сонце.

Рецепти

Приготувати смачні млинці можна абсолютно просто. Це дуже смачна страва, яку можна урізноманітнити і доповнити просто незліченною кількістю добавок, начинок, гарнірів та інше. Кожна господиня має свій перевірений рецепт млинців, але ми пропонуємо деякі найбільш поширені види і кращі способи приготування та набори інгредієнтів. Варто відзначити, що млинці пекти можна на будь-який сковорідці, але найбільш тонкі і вдалі — на спеціальній для млинців.

Традиційні старовинні млинці з маслом

Для цього рецепта знадобиться молоко — 2 теплі склянки, борошно пшеничне — 1 склянка, цукор — 2 столові ложки, дрібка солі, рослинна олія — 1 столова ложка, 2 курячих яйця і 20 грамів вершкового масла.

Оригінальні млинці. Фото з сайту Карамелька.
Оригінальні млинці. Фото з сайту Карамелька.

Спочатку змішати все рідкі інгредієнти, потім всипати борошно і ретельно все перемішати. Розігріту сковороду змастити маслом і налити суміш для млинців. З одного боку смажити до готовності. Варто відзначити, що з другої сторони смажити млинець потрібно до готовності трохи менше, ніж на першій стороні.

Кожен млинець окремо змащувати вершковим маслом. І в додаток можна полити медом.

Млинці з маслом

Які інгредієнти потрібні: молоко — 2 скл., борошно — 1 скл., 3 яйця курячі, цукор — 2 ст.л., дрібка солі і 70 грамів рослинної олії.

Змішуємо всі рідкі інгредієнти, додаємо борошно і розтоплене масло. Воно не повинно бути гарячим, тільки рідким і злегка теплим. Пекти млинці таким же чином, як вище, тільки в кінці не змащуємо.

Дріжджові млинці

Молоко — 850 мл, курячі яйця — 2 шт., борошно пшеничне — 500 г, цукор — 2 ст.л., дрібка солі, рослинна олія- 2 ст.л., дріжджі — 10 г.

Млинці з ікрою. Фото з сайту Чтиво
Млинці з ікрою. Фото з сайту Чтиво

Принцип приготування і випічки той самий, тільки попередньо з дріжджів потрібно зробити опару. До таких млинців хороші рибні, грибні та інші солоні начинки.

Кефірні млинці

Теплий кефір — 1 склянка, 15 г пшеничного борошна, яйце куряче — 2 шт., цукор — 3 ч.л., рослинна олія — 3 ст. л., дрібка солі.

Випічка передбачає також змішування всіх інгредієнтів і випічку млинців на сковороді. Тільки попередньо потрібно дати суміші трохи вистоятися під кришкою, рушником або харчовою плівкою.

Млинці. Фото з сайту ФАН
Млинці. Фото з сайту ФАН

знежирені млинці

Змішати в пропорції 1: 1 по склянці молока і чистої води, дрібку солі, 150 г пшеничного борошна твердих сортів, 2 ст.л. оливкового масла і 1 яйце. Ретельно збиваємо все, перемішуємо, щоб не було грудочок і випікаємо на розпеченій сковороді без змазування маслом.

Фітнес-млинці

Млинці в яких використовуються прості і корисні інгредієнти — шикарні ласощі для шлунка і фігури. Отже, для того, щоб спекти такі млинці необхідно: кукурудзяний крохмаль — 4 ст.л, вівсяне борошно — 4 ст.л., нежирне молоко — близько 500 мл., 1 ст.л. оливкової олії, 2 яйця, цукор і сіль за смаком.

Цікаві начинки для солодких млинців

З млинцями можна їсти практично все. Починаючи від овочів, грибів, капусти, рибного фаршу і закінчуючи улюбленою червоною ікрою. Солодкі — від звичайного варення, згущеного молока, до справжнісіньких кондитерських хитрощів, десертів.

Млинці з полуницею. Фото з сайту Лайфхакер
Млинці з полуницею. Фото з сайту Лайфхакер

Красиво подають млинці з фруктами і ягодами, збитими вершками, кремом, роблять оформлення, як в кондитерських виробах. Останнім часом з'явилися цікаві прийоми прикраси — їстівні фото і картинки. Їх можна замовити в інтернеті або купити у себе в місті. Вони являють собою роздруковані зображення на тоненькому вафельному або цукровому коржі. Широко використовуються в якості декору торів і тістечок, дуже популярні серед дітей. Для різноманітності. Можна використовувати і на млинцях.

Млинці-десерти. Фото з сайту Рецепти від posudy
Млинці-десерти. Фото з сайту Рецепти від posudy

Прості начинки можна робити з солодкого сиру (можна збити блендером для більш однорідної консистенції), додати ванільного цукру, вершків або сметани, родзинок або горіхів. Як солодкої "намазки" можна використовувати збиті вершки, крем зі згущеного молока і масла, білковий.

Незвичайні солоні начинки і варіанти подачі головної страви Масляної

Млинці бувають найрізноманітнішими. Це можуть бути прості домашні з начинкою з тушкованих грибів з цибулею. До цієї комбінації можна додати вершків або сиру — вийде шалено смачно. А прикрасити можна зеленої гілочкою кропу або петрушки. Кращий рибний млинець — зі слабосоленої сьомгою або фореллю і в прикрасу можна додати червоної ікри.

Прекрасна «намазки» для млинців — різні соуси:

  • грецький соус цацики (зі сметани або натурального йогурту + солоні огірки + зелень + часник + оливкова олія і винний оцет);
  • журавлинний соус (журавлина + апельсинова цедра і сік + прянощі і приправи за смаком і бажанням);
  • соус бешамель (молоко + мука + вершкове масло + мускатний горіх + сіль перець за смаком);
  • томатний соус (вершкове масло + мука + сметана нежирна + томатна паста + лавровий лист і сіль з перцем).

На закінчення хочеться сказати, що млинці, як символ свята важливі і повинні бути на кожному столі. Однак не слід забувати про те, що переїдати смачними млинцями не варто, головне — очистити душу і розум.