Всесвітній день соціальної справедливості

Цей день заснувала Генасамблея ООН з 2007 року. 20 лютого вибрали, тому що в той же день у 1995 році пройшла всесвітня зустріч у Копенгагені, на якій поставили завдання для соціального розвитку сьогоднішнього суспільства. День необхідно проводити на національному рівні, він повинен зміцнити соціальну справедливість і кожен рік його тема різна. Організатори вважали, що цей день повинен сприяти викоріненню бідності, допомогти забезпечити людей роботою й гідною її оплатою, досягти рівноправності статей і встановити соціальну справедливість для всіх. Це відноситься як до миру всередині країни, так і між країнами. Для ООН соціальна справедливість – одна з головних місій.

Свята 20 лютого, фото: МК
Свята 20 лютого, фото: МК

Вардананк (Святий Вардананц) — День милосердя і національної данини героям

Цей день відзначають на честь поразки вірменського війська у битві з персами. У 5 столітті Перська імперія намагалася змусити Вірменію відректися від християнства і прийняти зороастризм. А Вірменія тоді була першою християнською державою. Собор духовенства і знаті відмовив, так як знали, що якщо прийняти зороастризм, то їх асимілюють або ж повністю знищать весь вірменський народ. Віру вони відстоювали зі зброєю в руках, навіть вороги перестали бути ворогами на цей період. Вардананк став прикладом єднання всього народу, коли дуже важко, коли задля більшої мети слід відкинути розбіжності. Свято прийнято відзначати в четвер, який знаходиться за 8 тижнів до Великодня. Раніше його дуже широко відзначали в народі, але зараз він більше схожий на церковне свято.

Свята 20 лютого, фото: Роса ТВ
Свята 20 лютого, фото: Роса ТВ

Православні свята:

  • Преподобного Парфенія.
  • Преподобного Луки Елладского.

День Луки, Могущница

Назва свята походить від імені Луки Елладського, який був грецьким ченцем. Наші предки в цей день пекли пироги з цибулею і частина давали бідним. Вважали, що якщо щось дати, то він повернеться сторицею. Також продовжували поминати пращурів. А ще це був чудовий день, щоб готувати різні зілля і цілющі напої. Ще дивилися за погодою. Якщо гримів зимовий грім, то це дуже несприятливий знак, що означає поганий сінокіс.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Народні прикмети на 20 лютого

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua виявляється можна прийти голою на вечірку, а потім потрапити в список Forbes «30 до 30-ти». Історія студентки, яка вплинула на світ.

Також Знай.ua писав, ситуація на Хмельницькому заводі виходить з-під контролю. Екологічну катастрофу не можуть зупинити і жителі протестують, так жити неможливо.

Нагадаємо, незалежно від стажу українці все одно отримають гроші на пенсії. Стало відомо, скільки буде соціальна пенсія і що потрібно зробити, щоб її отримати.