Всесвітній день соціальної справедливості

Цей день заснувала Генасамблея ООН з 2007 року. 20 лютого вибрали, тому що в той же день у 1995 році пройшла всесвітня зустріч у Копенгагені, на якій поставили завдання для соціального розвитку сьогоднішнього суспільства. День необхідно проводити на національному рівні, він повинен зміцнити соціальну справедливість і кожен рік його тема різна. Організатори вважали, що цей день повинен сприяти викоріненню бідності, допомогти забезпечити людей роботою й гідною її оплатою, досягти рівноправності статей і встановити соціальну справедливість для всіх. Це відноситься як до миру всередині країни, так і між країнами. Для ООН соціальна справедливість – одна з головних місій.

Свята 20 лютого, фото: МК
Свята 20 лютого, фото: МК

Вардананк (Святий Вардананц) — День милосердя і національної данини героям

Цей день відзначають на честь поразки вірменського війська у битві з персами. У 5 столітті Перська імперія намагалася змусити Вірменію відректися від християнства і прийняти зороастризм. А Вірменія тоді була першою християнською державою. Собор духовенства і знаті відмовив, так як знали, що якщо прийняти зороастризм, то їх асимілюють або ж повністю знищать весь вірменський народ. Віру вони відстоювали зі зброєю в руках, навіть вороги перестали бути ворогами на цей період. Вардананк став прикладом єднання всього народу, коли дуже важко, коли задля більшої мети слід відкинути розбіжності. Свято прийнято відзначати в четвер, який знаходиться за 8 тижнів до Великодня. Раніше його дуже широко відзначали в народі, але зараз він більше схожий на церковне свято.

Свята 20 лютого, фото: Роса ТВ
Свята 20 лютого, фото: Роса ТВ

Православні свята:

  • Преподобного Парфенія.
  • Преподобного Луки Елладского.

День Луки, Могущница

Назва свята походить від імені Луки Елладського, який був грецьким ченцем. Наші предки в цей день пекли пироги з цибулею і частина давали бідним. Вважали, що якщо щось дати, то він повернеться сторицею. Також продовжували поминати пращурів. А ще це був чудовий день, щоб готувати різні зілля і цілющі напої. Ще дивилися за погодою. Якщо гримів зимовий грім, то це дуже несприятливий знак, що означає поганий сінокіс.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Народні прикмети на 20 лютого

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua виявляється можна прийти голою на вечірку, а потім потрапити в список Forbes «30 до 30-ти». Історія студентки, яка вплинула на світ.

Також Знай.ua писав, ситуація на Хмельницькому заводі виходить з-під контролю. Екологічну катастрофу не можуть зупинити і жителі протестують, так жити неможливо.

Нагадаємо, незалежно від стажу українці все одно отримають гроші на пенсії. Стало відомо, скільки буде соціальна пенсія і що потрібно зробити, щоб її отримати.