У четвер, 20 лютого, в аеропорту «Харків» з літака, який евакуював з Китаю українців та іноземців, зійшли 94 людини. Звідти українців везуть в медичний центр Нацгвардії «Нові Санжари» (Полтавська область). І хоч у МОЗ вже багато разів повідомляли, що всі евакуйовані пасажири здорові, народ панікує і навіть не хоче пускати своїх земляків в санаторій.

Можливо, все тому, що ще всі розуміють, що всі пасажири на борту абсолютно здорові, їм належить 14 днів провести в медустанові, щоб ще раз переконатися, що вони не заражені. Це стандартна процедура виходу з карантинної зони.

Коронавірус в Китаї, фото: AP
Коронавірус в Китаї, фото: AP


Інформатор з посиланням на сайт Кабміну України дав відповіді на питання, які нині хвилюють українців найбільше.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Літак з Уханя у Борисполі, фото: mvs.gov.ua
Літак з Уханя у Борисполі, фото: mvs.gov.ua

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАРАЗ?

Літак прилетів. Всі пасажири, члени екіпажу та супроводжуючі особи відчувають себе добре, ніяких симптомів гострих респіраторних інфекцій немає. Усі будуть доставлені та закриті на 14 днів.

ДЕ ЛЮДИ ЗАРАЗ?

Зараз всі евакуйовані, екіпаж літака та супроводжуючі особи, відправилися в медичний центр Національної гвардії України «Нові Санжари» у Полтавській області. Туди їх доставить спеціальний транспорт ДСНС України у супроводі і під охороною поліції.

КОГО САМЕ ЕВАКУЮВАЛИ?

Евакуювали 45 українців. Серед них сім'я з 8-річним сином, молода пара, 20-річні студенти. Крім цього, після 2-тижневої обсервації додому в свої країни також повернуться 27 іноземців. (Обсервація – режим спостереження в ізольованому просторі).

ЯКІ УМОВИ ІЗОЛЯЦІЇ?

14-денний термін посиленого медичного спостереження в спеціально відведеному місці. Люди забезпечені всім необхідним. Як евакуйовані, так і персонал забезпечені спеціальними засобами індивідуального захисту. Посилена охорона і цілодобове спостереження лікарів.
Всіх евакуйованих громадян, екіпаж і супроводжуючих розмістять в індивідуальних приміщеннях з належним рівнем комфорту для проживання. Відходи утилізують, вони не потраплять у загальну каналізацію. Самі каналізаційні стоки в обов'язковому порядку знешкодять.

ЩО З ПЕРСОНАЛОМ?

Персонал, який раніше працював у санаторії «Нові Санжари», вивезли з об'єкта. Ніхто з них не буде контактувати з розміщеними в обсервації особами. У складі групи, яка буде розміщена в обсервації, є і лікарі, і медперсонал, і технічні фахівці для забезпечення належного перебування і безпеки людей.

ГОТОВІ МЕДУСТАНОВИ УКРАЇНИ?

Заклади по всій Україні готові за необхідності надати необхідну допомогу. Полтавська і Харківська області забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту, медикаментами. Персонал підготовлений. В закладах є відповідне обладнання та індивідуальні бокси.

ЩО БУДЕ ПІСЛЯ ІЗОЛЯЦІЇ?

Українці, у яких не буде симптомів захворювання, повернуться додому. Іноземні громадяни також повернуться у свої країни після успішного проходження 14-денний обсервації.

ЯКЩО КОМУСЬ СТАНЕ ГІРШЕ?

На локації 24/7 знаходяться лікарі. Вони забезпечені всім необхідним і готові надати необхідну допомогу. Крім цього, поруч постійно буде чергувати машина екстреної допомоги.

А ЯКЩО У КОГОСЬ БУДЕ ПІДОЗРА КОРОНАВІРУС?

Термін перебування всіх інших евакуйованих людей триватиме ще на 14 днів з моменту ізоляції пацієнта, у якого виявлено підозру на вірус.

ЩО БУДЕ З ЦИМ ЛІТАКОМ, ЯКИЙ ВИВОЗИВ УКРАЇНЦІВ ЇХ УХАНЯ?

Літак пройде обробку санітарно-епідеміологічної служби. На літаку замінять фільтри системи кондиціонування. Після дезінфекції і технічних робіт літак буде готовий до подальшої роботи.

ЯКА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ?

Жодного випадку хвороби, викликаної коронавірусом, у країні не зареєстровано. У понеділок минуло рівно 14 днів з тих пір, як останній прямий регулярний авіарейс з Китаю приземлився в Україні. Інкубаційний період для появи COVID-19 у людей, які були на бортах прямих рейсів, завершено. Епідеміологи протягом інкубаційного періоду зв'язувалися з пасажирами. Ми точно можемо сказати — вони здорові. Підстав для занепокоєння немає.

Літак з евакуйованими з Уханя, фото: Офіс президента
Літак з евакуйованими з Уханя, фото: Офіс президента

Це перелік джерел МОЗ України, де ви можете отримати достовірну інформацію про охорону здоров'я:

Зеленський заявив, що медичний центр Національної гвардії «Нові Санжари» у Полтавській області, куди доставлять евакуйованих з Уханя, буде найбільш охоронюваним в країні.

Місцеві жителі Нових Санжар незадоволені тим, що їх місто везуть пасажирів літака. Сам медичний центр Національної гвардії знаходиться в центрі міста. Крім того, що люди заблокували в'їзди в місто, також перекрили дорогу на в'їзді в медичний заклад. Перед городянами стоять правоохоронці. На дороги зносити шини.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Олег Ляшко заявив, що готовий прийняти у себе вдома українців, яких було евакуйовано з Китаю

Також Знай.uа" писав, в мережі з'явилося відео з салону літака, який евакуює українців з Уханя