Український журналіст Денис Казанський розповів про екологічну кризу з озером Світязь, найглибшим озером України, а також поділився світлинами, які ілюструють обміління водойми.

Відповідний пост Казанський розмістив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Озеро Світязь, фото: Денис Казанський
Озеро Світязь, фото: Денис Казанський

"Ось так, наприклад, зараз виглядає озеро Світязь на Волині. Рік тому тут була вода. А он там, де на фото парасольки та пірс, був берег. Узбережжя Світязю тепер місцями нагадує колишнє Аральське море, яке зараз майже повністю зникло. Вода відступила метрів на 50", - описує ситуацію журналіст.

Казанський пов'язує явище з антропогенними змінами клімату, а також безпосередньою господарською діяльністю людини.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Озеро Світязь, фото: Денис Казанський
Озеро Світязь, фото: Денис Казанський

Озеро Світязь, фото: Денис Казанський
Озеро Світязь, фото: Денис Казанський

"За минулий рік через спеку з озера випарувалося більше води, ніж надійшло. Крім того, на ситуацію впливають штучні озера, які зараз риють підприємці біля плантацій лохини. Вони акумулюють воду, яка раніше надходила до Шацьких озер. У поєднанні з кліматичними факторами це вплинуло на рівень води", - пояснює Казанський.

"Більшість людей не сприймає серйозно інформацію про загрози зміни клімату. Ця проблема здається їм надто абстрактною, далекою. Навіщо думати про це, коли сьогодні є більш важливі справи?" - наголосив журналіст, зазначивши, що продовжуватиме висвітлювати проблему надалі.

Світязь входить до групи Шацьких озер, що розташовані у Волинській області. Це найглибше озеро в Україні, яке вважається також і одним з найкрасивіших.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше маленькі львів'яни скупалися насмерть: відпочинок завершився моторошною трагедією.

Як повідомляв портал "Знай.ua", одне з найбільших туристичних див України ризикує зникнути назавжди: засуха нищить усе живе, фото.

Також "Знай.ua" писав, що головне надбання України незабаром відійде в небуття: як Білорусь знищує чудо світу.