Ігри — невід'ємна частина дитинства і дорослішання. А розвиваючі ігри допомагають швидше адаптуватися до зовнішнього світу і, в залежності від віку, підготуватися до школи або дитячого садка.

Зараз є просто незліченна кількість варіантів розвиваючих ігор для дітей. Це і звичайні, які можна зробити власноруч, придбати в магазинах та онлайн-ігри. З останнім головне не перестаратися. А то надмірне використання ігор на комп'ютері або телефоні може привести до не бажанних наслідків.

Вченими доведено, що діти краще сприймають інформацію і навчаються в ігровій формі. У багатьох країнах світу саме таку форму навчання часто використовують педагоги в дитячих садах і школах. Сьогодні ми поговоримо про те, які бувають розвиваючі ігри та для чого вони можуть бути призначені.

Розвиваючі іграшки, Скріншот з Youtube

Развивалки для самих маленьких

Навчальні ігри для дітей від декількох місяців до року можуть бути дуже різними. Починаючи від звичайних хованок (закриваючи обличчя руками), ігор «де носик», спільних танців, закінчуючи брязкальцями, складанням башточки і визначення їстівних і неїстівних речей.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Для малюків підходять гри з дерев'яними намистинами, барвисті логічні лабіринти (де потрібно протягувати іграшку по кривій лінії), дитячий конструктор-килимок, по якому можна ходити ніжками і багато іншого.

Від одного року до трьох років малюкам подобаються сюжетні ігри. Наприклад, знайди зайчика серед інших іграшок. Або хованки з батьками. Варто зазначити, що ця гра об'єднує діточок різного віку і батьків.

Ігри на логіку і мислення

Іграшки з 3-х років, Скріншот з YouTube

Так категорія ігор досить велика і охоплює вік з 3-х років. Однак, з деякими дітьми можна грати і раніше. Як тільки вони можуть відповідати вам і хоч трошки розмовляти, то можна вже потихеньку давати їм різні заняття та ігри від самих простеньких, легких, до тих, що складніше.

Великий або маленький. Тут можна використовувати різні ігрові картинки. Зображення в книгах і онлайн-картки. Головне, щоб предмети були однакові за змістом і кольором, розрізнялися лише за розміром. Тоді дитина зможе показати, де предмет побільше, а де поменше.

За принципом схожа гра на визначення множини: мало чи багато. Діти повинні показати, на якій картинці зображено мало предметів, а де багато.

Що зайве, а чого не вистачає. Також можна скористатися картками, зробити їх самому (наприклад, з картону, паперу, намалювати або надрукувати на принтері). Тут дитина має додати що-небудь або прибрати. Це можуть бути геометричні фігури однакові за кольором і з однією зайвою, твариною (наприклад, всі маленькі і одне величезне) та інше. Дітям подоросліше можна вводити більш складні завдання. Наприклад, прибрати домашніх тварин від лісових.

Що кому підходить. Наприклад, що люблять їсти собачки? Що їдять кішечки? Який одяг носять дівчинки, а яку — хлопчики?

Ігри на послідовність. Дві картинки, на яких зображені предмети на початковій стадії і наступній. Наприклад, що готує мама: який торт спочатку, а який виходить наприкінці. З чого ми починаємо ліпити сніговик, і яким він виходить. Дітям потрібно розкласти картки в правильному порядку.

Алфавіт, читання і грамота

Зазвичай навчаться грамоті і буквах діти починають приблизно в 4-5 років, у середній і старшій групах дитячого саду. Але при бажанні батьки можуть займатися самостійно цим удома і набагато раніше. Все залежить від прагнення і бажання дитини.

Абетка. Це найпростіше заняття. Де малюк вивчає картки з написаними на них буквами і асоціює їх з зображеннями.

Можна підключити іграшки: наприклад, буква «Б» і ви починаєте грати на барабані або їсте банан. Можна розподілити літери на голосні і приголосні, вивчити пісеньку про них. Також можна завантажити хороший додаток на смартфон.

Цікава вправа на запам'ятовування правильності написання букв — переверни літери. На картках можна намалювати літери і перевернути їх, а дитина буде правильно намагатися виставити їх.

Розвиваючі картки, Скріншот з Youtube

Для більш дорослих дітей — 6-7 років можна впроваджувати гри зі складами. Це прекрасно готує їх до читання. Те ж саме стосується ігор з пропущеної буквою. Тут можна використовувати і картки, додатки та онлайн ігри і намагатися вже вчитися писати літери самостійно.

Дуже важливе заняття — вивчення прийменників. Часто діти плутаються, що стоїть «на», «під» або ми йдемо «куди». У цьому також допоможуть всілякі додатки, картки, ваші іграшки.

Вивчаємо математику

За допомогою тих же карток або написаних на аркуші барвистих цифр можна навчити малюка рахувати до 10. Можна підключити до цього заняття іграшки і вважати їх, або намалювати кількість предметів і попросити дитину співвіднести їх з цифрами.

Порядковий рахунок. Вчимося визначати яка цифра йде слідом. І звертаємо увагу на попередні цифри і наступні, вимовляючи їх. Також у допомогу будуть комп'ютерні та мобільні ігри, картки і власна фантазія.

Де більше, а де менше. Це важлива частина програми першого класу. Дітки вчаться визначати більше і менше число. У дошкільному віці можна визначати більше і менше за допомогою картинок, предметів і зображень. Тоді дитина буде більш підготовленою до школи і швидше втягнеться в навчальний процес.

Вчимося рахувати в зворотному напрямку. Можна навіть займатися цим на вулиці під час літніх прогулянок, просто крокуючи назад і рахуючи зроблені кроки. Разом з мамою дитина швидко навчитися це робити.

Лічимо десятками. Для школярів початкових класів або для тих діточок, яким вже набридло весь час рахувати до 10, можна намалювати або надрукувати картки по десяткам. Можна також залучити ігрові гроші і рахувати їх.

Додаємо і віднімаємо. Спочатку треба вивчити що виходить з цифрами, коли поруч з ними стоїть знак «+» або «-». Потім з карткових цифр можна складати приклади. Також можна складати і віднімати іграшки, різні предмети, фрукти та інше.

Развивашки для уваги і пам'яті

Запам'ятай зображення. Можна запам'ятати картинку, а потім перевернути її і запитати у дитини, що на ній зображено. Також можна дати запам'ятати, а потім перевернути і поставити разом з іншими картинками, потім запропонувати знайти, де вона знаходиться.

Можна грати в «наперсточки». Під кришечками ховати, і відгадувати де захований предмет. Це може бути маленька іграшка від кіндера або фасолинка. Такі ігри прекрасно тренують мізки дитини.

Знайти близнюка. Фото з сайту Pinterest
Знайти близнюка. Фото з сайту Pinterest

Підбери близнюка. Прекрасно, якщо є по дві однакові іграшки. Ще можна використовувати однакові зображення.

Розважальні та пізнавальні дитячі онлайн-ігри

Підсилює швидкість реакції і роботу мозку цікава гра, де потрібно лопати кульки однакового кольору. Веселі бульбашки не дозволять нудьгувати діткам, а цікаві пісеньки будуть задавати швидкий темп гри.

Лопати кульки. Фото з сайту Pinterest
Лопати кульки. Фото з сайту Pinterest

Прекрасно розвивають посидючість і увагу пазли. Це прекрасний вибір не тільки для розвитку дітей, а й для приємного проведення часу всією сім'єю. Вони актуальні для дорослих і дітей, для дівчаток і хлопчиків. Причому пазл можна підібрати для абсолютно різного віку. Є прекрасні магнітні пазли, що складаються з невеликої кількості великих деталей для самих маленьких. Малюкові весело буде їх збирати на своїй магнітній дошці або на холодильнику. Поки мама готує їсти. Також можна грати онлайн на планшеті або смартфоні, скачати на комп.

Пазли. Фото з сайту YouTube
Пазли. Фото з сайту YouTube

Ігри з віртуальної лялечкою. Ця гра на андроїд підійде для діточок і доросліших дівчат. У різних іграх можна лялечку-людину одягати, робити макіяж, манікюр, облаштовувати її кімнатку і багато іншого. Повчальні поради для діток підкажуть як потрібно доглядати за своїми речами і речами лялечки, складати і інше.

Є також різні навчальні програми, де можна займатися домашніми справами: пранням, прасуванням та прибиранням. Однак такі развиваючі процеси краще робити мамі разом з дитиною, привчати до чистоти своїм прикладом.

Хлопцям же сподобається розвиваюча гра — машинки. Вони теж бувають дуже різні: від всіляких гонок, до ремонту автомобіля.

В інтернеті є прекрасні сайти і додатки для мобільних пристроїв, які можна завантажити, встановити і займатися з дітьми. Є хороші програми українською, російською мовою та англійською (для тих, хто бажає опанувати ще й цю мову).

Поради мамам

  • Грайте з малюком з першого місяця якомога частіше.
  • Развивалка онлайн — це, звичайно, для мами плюс додатковий час для домашніх справ, але немає кращого вчителя, ніж мама і тато.
  • Грати на смартфоні і комп'ютері лікарі і вчені рекомендують з трьох років, не раніше.
  • Розмовляйте і спілкуйтеся, слухайте свою дитину.
  • Не бійтеся веселитися і бути смішною.
  • Дитяча гра-навчання не повинна бути стомлюючою і займати більше 15 хвилин спочатку. Після, час можна збільшувати, але тільки якщо малюкові цікаво.
  • Якщо немає можливості купити дорогу розвиваючу гру, завжди є фантазія і руки: робіть самі, малюйте, клейте, створюйте, грайте підручними засобами.