Деякі українські аграрії розповідають про неминуче зростання цін на продукти, спровоковане зимою, якої фактично не було. Цьогорічна зима здивувала всіх своїми тепловими рекордами. Фермери певні, що така аномальна зима загрожує озимим культурам, що може призвести до суттєвого зростання цін на харчі. Однак фахівці не поспішають з висновками.

Голова Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко переконує, що говорять про подорожчання продуктів в основному аграрні експерти. А це ті люди, які заробляють на аграрному бізнесі, тому і готують споживачів до подорожчання.

Ціни на продукти, скріншот з відео
Ціни на продукти, скріншот з відео

Дорошенко зазначає, що за їхніми даними споживча інфляція за минулий рік становила 5 –7% в залежності від груп, за даними статистики вона становить менше ніж 5%. Тому експерт певний, що підстав для будь-яких суттєвих цінових змін на продукти немає.

Повідомляється, що у випадку посухи можуть бути проблеми з картоплею, м'ясом через здорожчання зерна тощо. Все починається з землі і якщо вона не дасть доброго врожаю, будуть високі ціни на продукти. Проте на на думку Олексія Дорошенко, в Україні зернові та інші культури вирощуються в обсягах, які дають можливість не лише забезпечити потреби внутрішнього споживача, а й експортувати продукцію.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Водночас фахівці зауважують, що зазвичай волога для землі забезпечувалась повільним таненням снігу. Дощі, які йдуть, не встигають наситити землю, бо волога швидко випаровується через теплу погоду. Тому у випадку, якщо буде традиційно суха весна та гаряче літо, ми матимемо неврожай, який безперечно спровокує ріст цін не лише у нас, а й у світі. Однак про таку загрозу стане відомо не раніше квітня. Зазначається, що проблема скоріш не в теплій зимі, а в посушливій весні та сухому літі.

Ціни на продукти, скріншот з відео
Ціни на продукти, скріншот з відео

Ще одним фактором впливу називають коронавірус, оскільки неможливо прорахувати, як розвиватимуться події навколо нього і до чого він призведе. Зазначається, що цей фактор також впливає на економіку країни, але поки її урівноважують.

Варто зауважити, що Україна цілковито інтегрована в європейські ціни. Підписавши Асоціацію з Євросоюзом і повністю відкрившись до європейської продукції ми практично зрівняли наші та їхні ціни. Однак хоча них аналогічні ціни на харчові продукти, але зарплати на порядок вищі. В результаті українська родина витрачає на харчі 50% свого доходу, а ті ж європейці від 12% до 18%.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, гречка, хліб, борщовий набір – на які продукти в Україні злетять ціни

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Харкові виявили продукти-вбивці, які повинні забути дорогу до вашого холодильника

Також "Знай.ua" писав, що з овочів посіяти раніше, цінні поради українським господиням