Попри всі недоліки завдяки поділу платіжок за газ тепер можна кожен місяць розраховувати ціну за "блакитне паливо" наперед. Також можна перевірити знижку в тарифі за опалення, яку місцеві комунальники зобов'язані врахувати у квитанції за послуги центрального опалення.

Нижче наведено шість кроків, які допоможуть розібратися в заплутаній схемі, повідомляє UBR.

Комунальні платежі, скріншот: YouTube
Комунальні платежі, скріншот: YouTube

Розрахунок ціни газу відбувається наступним чином:

  1. Вартість газу спирається на ту ціну, яку публікує НАК "Нафтогаз" на своєму сайті. Згідно з його даними, на лютий встановлена ціна в 3,95 грн.
  2. До цієї ціни додається тариф Оператора ГТС за транспортування газу магістральним газопроводом. Він становить 0,118 грн за 1 куб. м.
  3. Торгова націнка облгаззбутів становить 2,5% від ціни, затвердженої "Нафтогазом", тобто 0,098 за 1 куб. м.
  4. На отриману суму накидається 20% податку на додану вартість (ПДВ), всього виходить 5,005 грн. Саме стільки має коштувати 1 куб м газу в платіжці за лютий, яку українці отримають у другій половині березні.
  5. На розподіл газу витрачається 0,34 грн/куб. м. Таким чином, загальні витрати на газ ТКЕ в лютому врахують 5,345 грн на 1 куб м.

Комунальні послуги, скріншот: YouTube
Комунальні послуги, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Далі треба взяти платіжку за опалення за лютий минулого, 2019 року, і подивитися, який тариф за споживання теплоенергії в ній вказано. Наприклад, Для Києва це 1 654,41 грн за 1 Гкал. Рік тому ціна газу для населення була 8,55 грн за 1 куб. м, тобто газ у лютому 2020 року у порівнянні з минулим подешевшав на 37,5%.

Враховуючи, що на 80% тариф складається з ціни газу, вартість послуги опалення за лютий повинна знизитися на 30% у порівнянні з лютим минулого року. Таким чином, тариф на опалення в поточному лютому повинен бути приблизно 1 160 грн за 1Гкал.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше українцям довелося виборювати пенсії через суд, куди поділися заслужені гроші

Як повідомляв портал "Знай.ua", хто платить за комуналку найбільше, з'явився перелік тарифів за регіонами

Також "Знай.ua" писав, що українцям підвищуватимуть пенсійний вік безкінечно, коли чекати заслуженого відпочинку