Українські пенсіонери масово вирушили у суди вибивати зароблені пенсії. Наймасштабніша категорія позивачів — це екс-силовики, яким Пенсійний фонд та уряд урізали значні суми. Однак право на гідну пенсію доводиться відстоювати і звичайним пенсіонерам, деяким з них з вини державних органів вже недоплатили близько 100 тис. грн.

Наразі в реєстрі судових рішень знаходяться тисячі справ з усіх куточків країни, які стосуються неправомірного урізання допомоги військовим пенсіонерам. Найголовнішим питанням є ліквідація надбавок.

Пенсіонери, фото: report.if.ua
Пенсіонери, фото: report.if.ua

Повідомляється, що серед таких доплат є надбавки за секретність, за умови проходження служби, за знання іноземних мов та інше. В результаті залишилися три складових — оклад, звання та вислуга. Повідомляється, що один раз суд вже визнав незаконними такі дії Кабміну і скасував відповідну постанову. Однак незабаром з'явився новий аналогічний документ. Крім того, занепокоєння силовиків викликало фактичне зменшення пенсійних виплат з 83% і вище до 70% від минулого грошового забезпечення.

"Пенсійний фонд сам знижує вислугу років і зменшує розмір виплат до 70% незалежно від того, скільки в них було за законом. Це не було передбачено взагалі ніякою з постанов. Це навіть більше, ніж протиправні дії. За це посадові особи Фонду повинні нести персональну відповідальність", — пояснив фахівець Роман Звіриченко.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще
У жовтні минулого року Велика палата Верховного суду ухвалила зразкове рішення з цього приводу. Судді прийшли до висновку, що ПФУ не має права при перерахунку знижувати відсоток розміру основної пенсії. Однак, як зазначають юристи, нерідко навіть суди не допомагають добитися справедливості.
Пенсіонери, фото: ternopoliany.te.ua
Пенсіонери, фото: ternopoliany.te.ua

Проте випадки, коли людям не доплачують пенсії, стосуються не тільки екссиловиків. Фахівці зазначають, що часто "органи Пенсійного фонду та соцзабезпечення роблять все можливе, щоб не виплачувати людям пенсії, та інші соцвиплати в належному обсязі". На думку юристів, навіть якщо людина пройде "сім кіл пекла" судової системи України, добереться до Євросуду і отримає потрібне рішення, домогтися виплат буде дуже важко.

"На те, щоб виграти суд, минає рік, два, три. Іноді потрібна допомога юристів, що теж влітає в копієчку. А в підсумку говорять, що немає грошей. Щоб такого не відбувалося, нам треба серйозно посилити персональну відповідальність. Тобто відповідальність ПФ не в цілому, а його працівників. Щоб вони виплачували судові неустойки за програні спори. А ще краще — щоб одночасно притягувалися до кримінальної відповідальності. Тільки це може змусити виконувати чинне законодавство і припинити твориться свавілля", — пояснює експерт Ростислав Кравець.

Пенсіонери, Фото: Газета "День"
Пенсіонери, Фото: Газета "День"

Також буває, що люди недоотримують пенсії з вини працівників підприємств, де вони працювали. У таких випадках колишнім працівникам видають документи не в найкращому варіанті. В результаті люди часто отримують пенсії, не відповідні їх трудовому внеску.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше призовників перелякали фейковими повістками до лав ЗСУ онлайн

Як повідомляв портал "Знай.ua", субсидіанти масово втратять пільги, кому приготуватися до екстреної перевірки

Також "Знай.ua" писав, що вишуканий образ Олени Зеленської на прийомі у Папи Римського підкорив мільйони модниць, фото