Вибір дивана - відповідальний крок для всієї родини. Він може не тільки вплинути на інтер'єр кімнати, але і на самопочуття і комфорт як гостей, так і мешканців будинку. Тому дуже важливо знати, який краще вибирати диван.

Які бувають види диванів

Варіантів досить багато. Все залежить від того, якого розміру ваша кімната. На ринку представлена велика різноманітність кольорів, тому знайти ідеальний варіант не буде складно.

  • Прямий диван. Такі варіанти дуже комфортні і якісні. Також їх легко вписати в красивий інтер'єр: прямі дивани прекрасно виглядають як в центрі кімнати, так і в кутку незалежно від того, який розмір кімнати.
  • Кутовий. Подібні дивани особливо доречні в умовах маленьких кімнат, так як допомагають візуально збільшити простір. Особливо помітні переваги кутових диванів у вітальні. Вони роблять приміщення більш затишним і підійдуть для бесіди в колі друзів.
  • Модульний. Круті і універсальні моделі диванів. Їх перевага в тому, що модульні дивани складаються з різних елементів різних форм, які можна цікаво комбінувати і переставляти між собою. Це кращий стильний варіант, який ідеально підходить для квартири-студії.
  • Острівний. Зазвичай така модель не використовується для облаштування власного житла. Острівний диван міцний і надійний, зазвичай встановлюється в готелях, ресторанах або в офісах.

Якщо ви хочете купити дійсно зручний диван, то звертайте увагу на те, щоб спинка була м'якше, ніж зона для сидіння. Це пояснюється тим, що під час сидіння на м'яких подушках м'язи дуже напружені в спробах утримати тіло. Такий "відпочинок" загрожує появою почуття втоми. Перед покупкою поцікавтеся, який наповнювач у вподобаної моделі.

Яку тканину використовують для оббивки диванів

Шкіряний диван
Шкіряний диван, Фото Amarjit Singh с сайта Pixabay

Якщо ви хочете купити надійний і якісний диван для щоденного використання, то особливу увагу приділяйте оббивці. Надійні дивани мають щільну і важку оббивку, завдяки якій меблі прослужить багато років.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

При виборі кольору віддавайте перевагу непомітним тонам, які гармонійно впишуться в будь-який інтер'єр. Але, якщо ви вже точно визначилися, якою ви хочете бачити кімнату, то яскравий диван цілком може стати акцентом. Але врахуйте, що насичені тона швидко починають дратувати.

  1. Для облаштування маленької кімнати рекомендується купувати меблі спокійних нейтральних тонів: пісочний, сірий тощо.
  2. Якщо планується, що диван буде стояти біля вікна, краще купити модель з малюнків. Так як під прямими сонячними променями краще видно пил і інші дрібні недоліки, а принт відверне від цього увагу.

Види тканин:

  • флок. Така тканина міцна, приємна на дотик, а також злегка змінює колір ворсинок при проведенні по ній рукою. З переваг можна відзначити те, що вона не вигорає, а також відмінно відштовхує вологу. Серед недоліків можна назвати схильність до вбирання запахів;
  • рогожка. Неприємна по тактовним відчуттям, багато в чому схожа на мішковину. Серед плюсів: натуральний склад (близько 80% тканини - льон), рогожка мало у кого викликає алергію, також на ринку представлена велика різноманітність кольорів;
  • екошкіра. Як візуально, так і за відчуттями схожа на натуральну шкіру. Але на відміну від натуральної, штучна шкіра менш холодна і слизька. Диван з такою оббивкою не буде вицвітати, а тканина не схильна до розтягування. Екокожа з роками стає потрісканої і протертою;
  • шинилл. М'яка і приємна на дотик тканина. Шинилл мало у кого викликає алергію. Така тканина може зберігати товарний вигляд десятиліттями, при цьому не тріскаючись і не протираючись;
  • велюр. Тепла і м'яка тканина. Не рекомендується ставити біля вікна, так як велюр сильно вбирає пил. Також з такої тканини досить важко виводити плями. Велюр недовговічний і швидко втрачає товарний вигляд;
  • жаккард. Якісна і дорога тканина. На дотик жорстка і холодна. З мінусів варто відзначити схильність жаккарда до вигорання, але нова тканина виглядає вишукано. Якщо правильно поводитися з тканиною, то вона прослужить багато років.

Які бувають наповнювачі у диванів

Кожна частина дивана заповнена наповнювачем. Також значно впливають на комфорт пружини. Щоб відчувати себе комфортно, потрібно виділити час на підбір оптимального варіанту.

  • Поролон - цей диванний наповнювач найдешевший, швидше інших зношується. Якщо регулярно використовувати диван, то вже через пару років ви помітите, наскільки сильно просів поролон.
  • Латекс - якісний і дорогий наповнювач. Дуже еластичний матеріал, який ідеально підходить для того, щоб зробити ортопедичний диван. Це вдасться зробити за допомогою особливої властивості латексу практично відразу повертати колишню форму і підлаштовуватися під тіло людини.
  • Пінополіуретан. Пружний і міцний матеріал. Прослужить набагато довше поролону, але менше латексу. Сучасний виробник використовує два види пінополіуретану: литий - матеріал заливають в спеціальну форму, в результаті виходить суцільна конструкція; блоковий - матеріал склеюється для того, щоб з'єднати всі частини дивана.

Види спіралей:

  • класична конструкція - пружини встановлюються вертикально. В результаті створюється пружна система. На диванах з класичною конструкцією не зручно сидіти, також це призводить до викривлення хребта;
  • залежний пружинний блок - блок із звилістих закручених пружин, які приєднуються до каркасу. Під пружиною простягають прогумовану стрічку. А зверху укладають поліуретан. Диван з пружинним блоком змійка дуже м'який на ньому комфортно і м'яко сидіти;
  • незалежний пружинний блок - принцип роботи такої конструкції полягає в тому, що кожна пружина має вертикальну форму і знаходиться в особливому чохлі. При покупці потрібно дізнатися кількість пружин на кв.м. Чим їх більше - тим м'якше диван.

Які бувають каркаси диванів

Диван
Диван, Фото OpenClipart-Vectors с сайта Pixabay

В цілому, їх можна поділити на три типи:

  • з металу. Такі каркаси надійні і будуть довго служити. Якщо "довговічність" - важливий критерій для вас, то краще віддайте перевагу моделям, скріпленим зварюванням, а не болтами. Металеві каркаси дешевше дерев'яних, а для оббивки підходить будь-яка тканина;
  • з дерева. Подібні каркаси менш міцні, ніж металеві. Термін служби залежить від обраної породи дерева. Але дуже важливо, щоб дерево було без сколів і покрито лаком;
  • комбінований каркас. Для конструкції використовуються дерев'яні бруски, ДСП і метал. І хоч комбінований - найдешевший тип каркасів. Вони все одно прослужать багато років при належному зверненні.

Які бувають механізми розкладки дивана

Механізмів розкладки дуже багато. Диван буває: розкладний, викочуваний і поворотний.

Дивани, що розкладаються:

  • книжка (єврокнижка) - ідеально підходить для щоденного сну. Такий механізм трансформації допомагає зробити спальне місце максимально стійким. Серед додаткових плюсів: ящик для білизни. Подібний диван-ліжко займає багато місця, а також залишає сліди від полозів;
  • клік-кляк - не підходить для повсякденного сну. Це бюджетна модель диванів, але при цьому механізм трансформації надійний і довговічний. І хоч в диванах "клік-кляк" досить велике місце для сну, часто не передбачена спинка. Незручна конструкція, що не дозволяє розкласти диван, не відсуваючи його від стіни, - істотний мінус.

До викочуваних відносяться:

  • дельфін, телескоп - хороші варіанти для щоденного сну, досить багато місця. З мінусів можна відзначити відсутність місця для зберігання речей. Платформа висувається прямо з-під сидіння, що дозволяє істотно економити простір в кімнаті.

До поворотних відносяться:

  • акордеон - некомфортний для щоденного сну, проте є місце для зберігання речей. Дивани з таким механізмом розкладки не дуже легко розкладаються на килимі. Механізм досить крихкий і періодично потребує змащення. Розбирається легко: для цього потрібно всього лише потягнути за ремінець. І спинка розкладеться вдвічі вперед подібно гармошці. Диван-акордеон також дуже зручно складати;
  • розкладачка - такі дивани відрізняються дуже простим механізмом трансформації: їх легко зібрати і розкласти - а також прості в ремонті. Згодом підставу таких розкладачок починає розхитуватися і провисати.Серед найпопулярніших - італійська розкладачка. Розкладається в 2 складання разом з іншими м'якими елементами дивана. До деяких італійських розкладачок виробники додають ніші для зберігання речей.

Як вибрати диван для спальні

Щоб підібрати крутий диван для щоденного використання, особливу увагу приділіть якості і розміру дивана-ліжка. Оптимальним варіантом, на якому будуть щодня спати, стануть дивани з пружинним матрацом. Зверніть увагу на еврокнижку. Механізм книжки хороший і зручніше більшості інших. Особливості механізму допоможуть дивану служити довго, так як нічому буде ламатися. Також відмінним варіантом стане диван дельфін.

Диван для вітальні

Кутовий диван
Кутовий диван, Фото Rudy and Peter Skitterians з сайту Pixabay

Якщо ви не обмежені маленьким простором, то можете вибрати великий диван. Зверніть увагу на кутові. Вони дозволять заощадити місце. А для маленької кімнати відмінно підійде недорогий диван невеликого розміру. При бажанні можна вибрати яскраві тони, щоб відвернути від розмірів кімнати.

Зазвичай меблі в вітальні рідко використовується для сну. Тому підійдуть практично всі типи диванів.

Поради, як вибрати хороший і якісний диван

Щоб купити якісний диван і не пошкодувати про свій вибір, звертайте увагу на ряд характеристик:

Зовнішній вигляд

  • Поцікавтеся, чи є у дивана спеціальне просочення, яка не допустить проникнення вологи.
  • Для оббивки оптимальним вважається поєднання натуральних з волокнами штучного походження.
  • Якщо для оббивки задньої сторони спинки була використана технічна покривна тканина, то перед вами бюджетний диван, який навряд чи прослужить довго.
  • Не допустимо, щоб стирчали нитки, а шви були кріві.

Величина стиків між частинами дивана в ідеалі не повинна перевищувати 5 мм.

Конструктивне виконання

  • Металеві диванні каркаси або з дерева (особливо з дуба і червоного дерева) - оптимальні варіанти, якщо ви не плануєте незабаром змінити диван.
  • Якщо ви часто втомлюєтеся і погано спите, то краще обрати ортопедичний диван.
  • Попросіть протестувати роботу механізму трансформації дивана прямо в магазині.
  • Ящики для зберігання речей повинні легко відкриватися, бути місткими і зручними.

Якщо ви хочете дізнатися, які є недорогі і зручні дивани хорошої якості, що відповідають вашим параметрам, то подивіться відгуки, поради споживачів і відео огляди в Інтернеті. А також поцікавтеся у друзів, як називається меблева фабрика, якщо, будучи в гостях, вам сподобався їх диван.

Перед походом в магазин визначитеся, який ви хочете купити диван - звичайний однотонний або оригінальний з незвичайними дизайнерськими елементами, скільки ви розраховуєте витратити на нього. Подивіться рейтинг, в якому представлені найкращі фірми і фабрики, які відомі в усьому світі.