Як відомо, з лютого автогаз подешевшав на 1,25 грн/л. Ціни впали й на інше пальне. Яких цін на пальне чекати українцям у березні, розбирався "Сегодня".

Автомобільне паливо, pxhere

З початку місяця дизельне паливо впало в ціні на 22 копійки. Бензин А95+ – на 11 копійок. Інші бензини – на 5-6 копійок. Зріджений газ – на 1,25 грн.

Експерти стверджують, що основним драйвером цін у лютому були неофіційні домовленості з трейдерами і президентом, за яким АЗС повинні були перенести знижки за програмами лояльності на стели.

Ще в кінці грудня український лідер Володимир Зеленський закликав представників компаній-учасниць паливного ринку, а також нафто - і газодобувній галузі, мереж автозаправних станцій активніше знижувати ціни на бензин з урахуванням зміцнення курсу гривні.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Майже всі трейдери, які були на зустрічі з президентом, дотримали обіцянки і опустили ціни. Їм посприяло зниження цін нафтопродуктів на кордоні та досить стабільна гривня", – поділився заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Автомобільне паливо, pxhere

Експерт нафторинку Леонід Косянчук зазначив, що курс гривні і вартість нафтопродуктів на кордоні – головні фактори, які впливають на ціни в роздробі. Однак вони нівелювали один одного.

"Дизпаливо і зріджений газ дешевшали і за рахунок того, що зима була теплою. Очікуваний попит на ці два продукти, які використовуються в Європі як паливо для котелень, скоротився. З-за цього наші трейдери отримали можливість купити його дешевше і знизити ціни", – додав Рябцев.

Вартість скрапленого газу знизилася на 1,25 грн, або 10%.

"По всьому світі падає ціна на нафту, вона тягне за собою ціни на скраплений газ в хабах Європи. До нас доходить з затримкою в два тижні. В Україні падіння прискорилося ще і із-за того, що є надлишки ресурсу. Проте вже тиждень ціна на кордоні зростає", – сказав заступник директора "Консалтингова група А-95" Артем Куюн.

Також Куюн вважає, що в березні зниження ціни скрапленого газу зупиниться.

"через зростання цін на кордоні ми чекаємо стабілізації вартості. Тобто причин для падіння цін вже немає. Можливо, буде відкат назад копійок на 50", – зазначив він.

За словами Косянчука, на бензини і дизпаливо будуть традиційно впливати на курс гривні та ціни на кордоні. Трейдери закуповують нафтопродукти за валюту і акциз сплачують до держбюджету в євро. Якщо гривня ослабне, тоді витрати трейдерів пропорційно зростуть і доведеться підвищувати ціни на стелах.

Також співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що паніка навколо коронавіруса і інформація про можливу зміну уряду можуть вплинути на ціни. Коронавірус вдарив по загальної ділової активності.

"Є паніка навколо коронавіруса, це не загрожує самої нафти, але загрожує скорочення споживання серед великих економік", – зазначив він.

Автомобільне паливо, pxhere

Інший фактор – можлива зміна Кабміну.

"Якщо мита будуть введені, то стабілізації ринку це не додасть, а може спровокувати невелике зростання. У зв'язку з тим, що ситуація з урядом в підвішеному стані, цю мито нікому буде вводити", – додав він.

Ввести мита зажадали "Укрнафта", "Укртатнафта" і "Укргазвидобування". Вони звернулися із заявою до Мінекономіки за фактом антиконкурентних дій при поставках в Україну російського дизельного палива і скрапленого газу, вимагаючи введення на них мит.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що дизельне паливо і газ можуть стати значно дорожче для українських автомобілістів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", НАК "Нафтогаз України" оголосив про відключення від газопостачання 16 підприємств-боржників.

Також "Знай.ua" писав, що на звернути увагу при виборі автомобільного акумулятора.