Навушники стали мало не обов'язковим аксесуаром для сучасної людини. Навушники беруть для прогулянки, поїздки на транспорті, в спортзал — для комфортного прослуховування музики чи пыдкасту або перегляду фільмів чи серіалів.

Поломка навушників — неприємний випадок, який може привести до зайвих витрат. Пошук нових пристроїв, які відрізнялися б якістю, надавали приємні відчуття при програванні музики або роликів і не коштували б великих грошей є складним.

У цьому матеріалі ми допоможемо вам вибрати навушники, підкажемо, які з них можуть підійти саме вам, на чому саме варто зупинити вибір і відповімо на багато інших поширених питань.

Навушники для смартфона

Навушники: джерело: відео з YouTube
Навушники: джерело: відео з YouTube

Хороші навушники для телефону вибрати не просто навіть при наявності величезного ассортименту. Краще не робити швидкий вибір і не "вестися" на велику рекламу того чи іншого виробника. Хороші навушники можна купити і без переплати, просто вивчивши характеристики брендів і ознайомившись з відгуками про нього в мережі.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Бувають два основних типи навушників: дротові або бездротові. Якщо ви вибираєте навушники до телефону, то ви можете скористатися рекомендаціями багатьох експертів і простих користувачів, які стверджують, що дротові навушники забезпечують краще звучання. Крім того, ви можете заощадити на покупці, оскільки провідні пристрої, як правило, коштують дешевше, ніж бездротові.

Якщо ви часто використовуєте на своєму смартфоні ігрові програми або не відносите себе до любителів ідеальної якості відтворення музики, то вам було б правильно звернути увагу на бездротові навушники.

Перед тим, як вибирати пристрої, потрібно звернути увагу на такі моменти:

  • доступність
  • портативність
  • якість звуку

Варто зрозуміти, що вибір в будь-якому випадку буде компромісним. Ви не зможете отримати ідеальний пристрій, який би влаштовував вас за ціною, характеристикам і технічним особливостям. Доведеться вибирати, що для вас краще: підібрати навушники із середньою ціною і посереднім звуком або дорогий пристрій, яке вимагає підключення через дроти і обслуговування?

Вибрати навушники може бути складніше, ніж телефон або комп'ютер. Перед тим, як зробити вибір, визначтеся, для чого вам потрібні навушники. Від сценарію вашого користування і залежить вибір. Якщо ви хочете використовувати навушники вдома або в офісі, то вам підійдуть провідні пристрої, якщо на вулиці або в спортзалі, то бездротові.

Навушники для дому та офісу

Навушники: джерело: відео з YouTube
Навушники: джерело: відео з YouTube

Навушники для хлопця чи дівчини потрібні як для особистих цілей, так і для роботи. Зазвичай, для використання вдома купуються дротові гарнітури. Саме в таких пристроях якість звуку набагато краще, ніж навіть в найбільш дорогих бездротових пристроях. Якщо ви шукайте навушники до смартфону, то вам варто звернути увагу на менш габаритні провідні аналоги або все ж зупинитися на тих пристроях, що працюють на основі бездротового з'єднання.

З хорошими навушниками вам не знадобляться затички, оскільки вони повністю забезпечують захоплення вушної раковини і не доставляють дискомфорту голові. Саме з цієї причини в них найприємніше слухати музику. Гучні навушники також бувають накладного типу. Вони менш габаритні, ніж повнорозмірні, але не настільки зручні для користувача.

Хорошим варіантом для офісу є закриті акустичні моделі. Вони відрізняються відмінним звуком, кращою ізоляцією, яка гарантує комфорт вам і оточуючим. Якісні вироби також будуть незамінні для домівки. Визначити цю модель можна завдяки отворам на зовнішній стороні чашок, які дозволяють звуку поширюватися як і в природному середовищі, що робить прослуховування максимально комфортним. З якісним звуком також допоможуть матеріали затичок, які в таких пристроях роблять з тканинних матеріалів і шкіри.

Навушники для міста

Навушники: джерело: відео з YouTube
Навушники: джерело: відео з YouTube

Визначити найкращі навушники для міста можна за одним критерієм — мобільністю. Накладні дротові навушники або блютуз-гарнітура — кращий вибір. Для прогулянок підійдуть і не дорогі вироби, адже під час прогулянки ваша увага буде розсіюватися і ви не будете помічати середню якість звуку.

Нормальні навушники для поїздки в транспорті повинні забезпечувати ізоляцію від шуму вулиці або всередині салону транспортного засобу. Якщо ви вибираєте пристрій саме для поїздок, то ви повинні взяти сильно ізольований пристрій або навушники з шумопоглинанням. Прості стерео-пристрої не допоможуть вам вирішити ваші завдання.

Який бренд вибрати? Варіантів багато. Все залежить від бюджету. Найкраще прийти в магазин і перевірити якість звучання і зручність на особистому досвіді.

Відзначимо, що дешеві навушники можуть бути невигідними навіть з урахуванням відсутності потреб в якісному звуці з боку користувача, бо вони найчастіше швидко ламаються. Купувати дорогі пристрої також недоцільно, тому що навушники часто втрачаються, крадуться або пошкоджуються при побутовому використанні.

Крім того, закриті навушники можуть потенціально привести до виникнення небезпечної ситуації для користувача, оскільки ізолюють його від навколишнього середовища. Такий тип виробів краще використовувати вдома, де ви перебуваєте в безпеці. Вставні — краще купувати для використання поза житлового простору — на вулиці або в фітнес-клубі.

Відрізнити навушники, які підійдуть саме для вас, можна по насадках. Протестуйте вироби з різними аксесуарами і виберіть зручний для себе виріб.

Навушники для спорту

Навушники: джерело: відео з YouTube
Навушники: джерело: відео з YouTube

Відрізнити погані навушники для спорту від хороших можна по їх характеристикам. Так, під час занять люди активно рухаються, а це значить, що їх нічого не повинно сковувати. Для спорту краще вибрати бездротові навушники, навушники-крапельки, які за параметрами ідеально підходять для використання на вулиці або в залі.

Для занять спортом найчастіше купують навушники внутрішньоканального типу, що відповідають характеристикам, які не сковують рухи. Спеціально для реалізації даних побажань вони створюються з кріпленням на шиї або гачками для фіксації на одязі. Технічним способом спростити життя спортсмена також є використання амбушюри і інших елементів. Потрібними критеріями для активного користувача також є захист від вологи.

Навушники для ігор

Навушники: джерело: відео з YouTube
Навушники: джерело: відео з YouTube

Якщо вам потрібні навушники не для прослуховування музики, а для ігор, то вам підійду повнорозмірні охоплюючі пристрої, які оснащені мікрофоном. Дротову гарнітуру для ігор краще брати за тієї умови, якщо вона працює відповідно до технологій об'ємного звуку. Це необхідно для того, щоб отримати насолоду від сучасних ігр в повному обсязі. Вибрати гарнітуру буде легше, якщо ви перевірите моделі на якість їх проводів і шумозаглушення. У хороших навушників повинні бути потовщення у штекерів, що унеможливлює утворення перегинів і зламів. Якість також визначається за рівнем ізоляції від умов зовнішнього середовища, адже гравець повинен повністю зануритися в світ ігор.

Чи потрібно брати окремі навушники для подорожей?

Пристрої для мандрівників можуть знадобитися тим, хто часто буває в дорозі і веде активний спосіб життя. Для цих випадків вам знадобляться внутрішньоканальні пристрої з мікрофоном, які не завжди зустрічаються серед провідних пристроїв.

Для подорожей краще всього вибрати повнорозмірні навушники, які відрізняються кращим шумозаглушенням і дозволять вам відпочити від шуму в транспорті, в аеропорту або на вокзалі.

Дротову гарнітуру для подорожей краще брати зі складною конструкцією. У такому разі навушники буде набагато легше перевозити і пакувати. Для окремих вставних виробів виробники часто також надають окремі чохли.

Як оцінювати характеристики?

Навушники: джерело: відео з YouTube
Навушники: джерело: відео з YouTube

Незалежно, від того, в яких умовах ви будете використовувати навушники, потрібно також враховувати їх технічні характеристики. Хороший експерт повинен зазначити, що уявлення про звукові можливості — головний критерій якості. Звук є головною умовою для навушників, після чого в шкалі пріоритетів йдуть інші характеристики.

Порада від КЕП-фахівців: прийдіть в магазин та спробуйте звук і якість навушників на собі.

Кращий варіант для того, щоб визначити якість звуку, це знати параметр спектру звуків. Стандартним для навушників вважається діапазон в 20 — 20 000 Гц. Зараз багато виробників випускають вироби, діапазон звучання яких виходить за ці рамки, але з боку компаній це ніщо інше як рекламний трюк, адже людина розпізнає звук виключно в цих параметрах.

При виборі навушників не слід відповідати моді. Адже вироби повинні бути комфортні у використанні і безпечні для вашого здоров'я.

Бездротові або звичайні навушники повинні бути чутливими. Навіть якщо ви будете використовувати навушники для ноутбука, вони повинні бути чутливими для того, щоб працювати на максимальних значеннях звуку: низьких і високих.

Гарнітури для мобільного пристрою повинні бути потужними і забезпечувати високу якість відтворення і тривалий термін роботи. При виборі якісних навушників зверніть увагу на рівень баса, які превалює в сучасній популярній музиці. Найкращі вироби — ті, що разом з хорошим джерелом забезпечують яскраве і насичене звучання. Для накладних навушників фахівці часто також радять брати безпечні для здоров'я користувача накладки.

Незалежно від фірми-виробника, навушники повинні мати опір. Який опір вам потрібний? — Відповіді шукайте нижче.

Під цим поняттям розуміють номінальний опір звуку на вході пристрою, який також називається імпедансом, що впливає на гучність в стінах офісу або будинку, а також на вулиці. Для повнорозмірних навушників фахівці радять орієнтуватися також на загальну якість звуку. Кращі пристрої ті, що підтримують діапазон частот до 16 або 32 Ом, з високим басом — від 32 Ом. Дані характеристики приймаються для закритих навушників.

Види навушників визначаються також за рівнем амплітудно-частотних характеристик (АЧХ). Для внутріканальних навушників важливо, щоб мінімальна кількість різних згинів АЧХ було мінімальним, що говорить про збалансованість із звучання і точності передачі аудіо супроводу. При перегляді доріжки з компа, можна помітити, що висота розташування кривої звуку на графіку відображає гучність в кожному конкретному діапазоні. Включивши навіть бюджетні навушники з хорошим рівнем АЧХ, ви побачите горб на початку кривої, що говорить про те, що ви взяли вироб з високим рівнем басів.

Якщо ви звикли слухати музику з провідних пристроїв, то вам також потрібно звернути увагу на штекер. Через нього проходить з'єднання на комп'ютері або будь-якому іншому пристрої. Якщо ви вибираєте виріб для дитини, то зверніть увагу на штекер, адже він повинен бути зручним для нього в використанні. Без причіпок до якості звуків, хороший фахівець повинен підібрати вам навушники, які забезпечать вам зручне підключення до джерела звуку. Перевірити якість виробу можна прямо в магазині, підібравши модель зі штекером міні-джек в 3,5 мм, звичайний джек в 6,3 мм і макроджек в 6,3 мм.

Яку модель вибрати дитині?

Навушники: джерело: відео з YouTube
Навушники: джерело: відео з YouTube

Великий вибір спортивних, бюджетних, дротових і бездротових навушників може заплутати будь-кого. Ще більш складним вибором стає, якщо ви вибираєте пристрій для дитини. Що робити в цьому випадку?

В цьому випадку ми радимо вам вибирати серед недорогих пристроїв. Адже діти часто втрачають або псують свої навушники. Також прослідкуйте за тим, щоб пристрої не були надто гучними, щоб дитина не пошкодила слух і зручними, що необхідно для щоденного комфортного їх використання.