Тільки що дізналися, що чекаєте на дитину? Саме час починати вибирати коляску. Адже тільки на перший погляд може здатися, що це проста справа. На практиці у виборі дитячої коляски безліч нюансів, які мають забезпечити комфорт і дитині, і її батькам.

Яку коляску краще вибрати для новонародженого малюка, а яку для прогулянок з уже дорослішою дитиною? Яка коляска більше підійде на зиму, а яка на літо? Що таке моделі-трансформери? Про всі види дитячих колясок далі.

Дитячі коляски: види
Дитячі коляски: види https://www.pexels.com/search/baby%20strollers/

Як знайти хорошу дитячу коляску?

Якою повинна бути дитяча коляска в першу чергу? Такою, яка забезпечить надійну турботу малюкові і зручність його батькам/няньці. Сьогодні їх вибір величезний. Різні фірми-виробники пропонують не тільки широкий ціновий діапазон і безліч варіантів дизайну/кольорів, але і приголомшливу кількість видів колясок.

Бувають коляски-трансформери, коляски для прогулянок і далеких подорожей, коляски з різною кількістю коліс, коляски-тандеми (якщо у вас народилася двійня, трійня, а то і більше дітей), коляски з різними напрямками сидіння і так далі. Як у всьому цьому розібратися?

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Вибирати коляску варто, враховуючи безліч параметрів. Призначення, сезон застосування і вік дитини – це тільки перші пункти, з якими потрібно визначитися батькам. А коли ви вже націлилися купувати – ретельно пройдіться по наступним параметрам.

Модель

Це головне, з чим треба визначитися. У яку пору року найбільше потрібно буде використовувати коляску – зимою чи влітку. Якщо ви плануєте з новонародженою дитиною прогулюватися не тільки в районі власного будинку, але і брати її з собою в різні «походи», коляска повинна бути легко керованою, гнучкою і маневреною – потрібна коляска-трансформер. Якщо у вас двоє дітей і у них різниця у віці – максимум рік, то є сенс придбати тандемну коляску.

Сидіння/днище

Тут важливо перевірити, щоб у них були тверде дно і жорстка спинка. Інакше існує ризик пошкодження хребта малюка.

Розмір

Загальна ширина коляски обчислюється по ширині її коліс. Це важливо знати і точно виміряти, щоб коляска могла легко пересуватися через ваші дверні прорізи, заходити в ліфт і так далі. Тому перед вибором коляски, вимірюйте ці параметри, а також оцініть які розміри вона повинна мати, щоб легко поміщатися в передпокої.

При цьому зверніть увагу на те, що навіть найгнучкішу коляску складно складати і розкладати кожен день – так що буде набагато краще, зручніше і економніше за часом, якщо вона зможе нормально стояти в квартирі в розкладеному вигляді. Також врахуйте габарити коляски після складання – це важливо для того, щоб знати, як вона зможе поміщатися в багажнику машини.

Колеса

Це, можна сказати, серце коляски або її мотор. Загалом, від них залежить те, наскільки вона буде функціональна і легка в управлінні. Маленькі колеса – це з однієї сторони дуже зручно. Сама коляска не матиме важкої ваги завдяки цьому, а також легко буде маневрувати. Але є в цьому і мінус – коляска з маленькими верткими колесами погано справлятиметься зі снігами, сльотою і нерівними дорогами. Тому для зими і поганих доріг найкраще підходять коляски з великими гумовими або пластиковими колесами.

Новинка останніх років – це коляски з плаваючими колесами і функцією повороту на 180 градусів. Вони додають дитячим коляскам вражаючою маневреності, але в той же час через них модель може стати «вислизаючою». Тому, по-перше, вибираючи таку коляску, точно переконаєтеся в наявності надійного фіксатора для цих коліс. А по-друге, перед експлуатацією потренуйтесь нею управляти.

Механізм, до якого кріпляться колеса – це шасі або рама. Так що майте на увазі: вони повинні бути виконані з легких і міцних матеріалів. Як правило, це або алюміній, або ударостійкий пластик.

Амортизатори

Це плавність їзди (а значить комфорт малюків) і стійкість коляски. Кращі амортизатори – це пружини або шарніри з пластика. Є ще ремінні амортизатори, але їх недолік в тому, що вони швидко приходять в несправність.

Система гальмування

У дитячих колясках існує 3 типи гальм. Перший тип – гальмівна трубка, яка блокує одночасно обидва колеса. Це дуже зручно і легко у виконанні. Другий тип – окремі гальмівні педалі для задніх коліс. Третій тип (новаторський і тому досить рідко зустрічається) – ручне гальмо зверху, завдяки йому можна поєднувати прогулянки з дитиною з пробіжкою або роликами. В цілому перед покупкою зробіть тест-драйв коляски – і індивідуально визначте, який стиль гальмування вам буде більш зручним.

Ручка дитячої коляски

Є фіксовані ручки; є перекидні; є ті, які підлаштовуються під кисті рук і знижують навантаження на них. Достоїнство перекидних – можливість зміни напрямку руху: так що дитина може їхати до вас обличчям, а може спиною. Але найголовніше при виборі параметрів ручки коляски – це її висота. Ідеально, якщо є можливість її регулювати. Тоді хто б не гуляв з малюком (якщо не планується, що з дитиною будуть гуляти тільки мама і тато, а може, бабусі, дідусі, інші родичі або няньки), всім буде зручно.

Аксесуари

Також коляска може бути оснащена необов'язковими, але такими корисними речами як капюшон, москітна сітка, підніжка, ігровий піднос, корзина для покупок, сумка, муфта для рук керуючого і так далі. Краще заздалегідь визначитися, в чому ви будете відчувати найбільшу необхідність, виходячи із способу життя вашої родини. Так як аксесуари можуть йти разом з коляскою, а можуть підбиратися індивідуально. Але, зрозуміло, оптом дешевше.

Світловідбиваючі деталі

Якщо вони присутні в оформленні дитячої коляски, це підвищує рівень безпеки пересування.

Дитячі коляски для новонароджених
Дитячі коляски для новонароджених https://www.pexels.com/search/baby%20strollers/

Далі розглянемо основні нюанси у виборі різних видів колясок.

Яку коляску вибрати для новонародженого ?

Коляски, призначені саме для новонароджених називаються люльками (вона ж – класична коляска). У народі так прозвали коляску для наймаліших (розраховані на вік до 8-и місяців) саме тому, що новонародженій дитині найчастіше доводиться в ній засипати, а не розважатися. Адже до крім того, що в принципі в такому віці малюки більшу частину життя сплять, коляска сама по собі відмінно «заколихує» розтривожене немовля і таким чином присипляє його. У колисці маленька людина буде перебувати більшу частину часу, тому вона повинна бути якомога більш зручною і безпечною.

Сама люлька (мається на увазі внутрішнє «ліжечко», в яке безпосередньо буде міститися дитина) повинна бути великою і глибокою – просторою для вашої дитини. При цьому розраховувати місце треба так, щоб його було вдосталь навіть для закутаного в теплий конверт малюка (на випадок холоду і зими).

Дно люльки має відрізнятися твердістю і бути ідеально рівним. Так як від цього безпосередньо залежить хребет дитини.

Матеріали оббивки люльки обов'язково повинні бути натуральними і пропускаючими повітря. При цьому її внутрішній чохол повинен легко зніматися – для здоров'я дитини його потрібно часто прати.

Також вивчіть матеріали зовнішніх сторін обробки люльки. Вони повинні легко піддаватися чищенню і бути стійкими до вітряно-вологої погоди.

Правильно вибрати прогулянкову коляску і коляску-тростину

Прогулянкова коляска – це другий транспорт дитини. Тобто батьки переходять на неї, коли їх чаду виповнюється рік і можуть її використовувати аж до 3-х років.

Вибираючи коляску на прогулянку – насамперед протестуйте її на стійкість. Прогулянкові коляски повинні міцно «стояти на землі», навіть якщо на ручки буде повішена важка сумка. Врахуйте, що з маленькою дитиною ви будете проводити більшу частину свого життя і практично всі виходи з дому будуть в її супроводі.

Тож мамам і татам потрібно буде вирішувати більшість побутових (і не тільки) справ в компанії малюка на візку. І це повинно бути зручно. Прогулянкові коляски саме для того і потрібні, щоб багато в чому полегшити вам життя в цьому аспекті. При цьому найбільш стійкі прогулянкові коляски часто і найважчі. Так що вирішуйте самі: яка краще – надійна або легка в керуванні.

Від стійкості коляски може залежати навіть життя дитини.

Вибір колясок для дітей: зима і літо

Важливо підібрати коляску під сезон, в який вона найбільше буде використовуватися – взимку і в холоди (а вони у нас тривають більшу частину року) або влітку.

Якщо дитина народжується восени або взимку, то, звичайно, потрібно брати коляску на зиму. Для зими найкраще підходять варіанти з великою люлькою (навіть тепло одягнена дитина в ній вільно буде міститися) – з довжиною приблизно в 76 сантиметрів і шириною приблизно в 34 сантиметри. Також зимова коляска повинна бути добре захищена від вітру і протікання. Тому в ній – мінімальна кількість отворів для вентиляції. До речі, добре, якщо в якості аксесуару у зимової коляски буде дощовик – він рятує і від дощу, і від вітру.

Літню коляску вибрати набагато легше. Вона повинна бути більш маленькою, маневреною і зручною.

Дитячі коляски-трансформери – важливі нюанси

Трансформери – це багатофункціональні коляски, які мають додаткову з'ємну люльку. На перший погляд може здатися, що це найкращий варіант коляски, тому що він універсальний для різних випадків. Але головним чином коляски-трансформери можна віднести до прогулянкових літніх видів колясок.

Переваги колясок-трансформерів – компактність і можливість зміни положення спинки. Але в той же час трансформери нелегкі – важать не менше 10-и кілограм.

Вибираючи таку коляску для дитини, слід звернути пильну увагу на матеріали виготовлення, тонкощі конструкції і якість збірки. Спробуйте на практиці всі її функції, перш ніж купувати.