У Верховній Раді з'явилося два законопроекти від фракції "Слуга народу", які припускають соцвиплату кожному українцю після його повноліття.

Так, законопроект №2801 ініціює новий вид допомоги сім'ям з дітьми, який називається "дитині на майбутнє". На ім'я кожного громадянина України в одному з банків буде відкриватися депозит, куди з держбюджету буде перераховано 50 тис. гривень як одноразова допомога. Ці гроші будуть зберігатися у банку до повноліття дитини.

При цьому в документі не передбачено будь-яких обмежень на одержання і використання "грошей на майбутнє". Достроково зняти гроші можна буде тільки в трьох випадках: якщо вони потрібні на лікування, на навчання, а також якщо з будинком трапився форс-мажор і потрібно на переїзд.

українці, фото gettyimages
українці, фото gettyimages

До речі, у 2017 році в Україні народилося понад 350 тисяч дітей. Якщо кожному з них тільки відкрити депозит, знадобиться 17 млрд гривень з бюджету.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Зараз допомога при народженні дитини становить 41,2 тис. грн. Я хотів зробити суму порівнянною і круглою. Але це тільки для того, щоб почати дискусію. Можливо, це буде 10 мінімальних зарплат, якщо прив'язуватися до цього показника. Або кілька середніх зарплат. Це може обговорюватися", - пояснив автор законопроекту, нардеп Сергій Гривко.

За його словами, за 18 років сума може збільшитися більш ніж у 5 разів, а якщо не забирати її до пенсії, можна стати мільйонером.

"За моїми підрахунками, 50 тисяч під 10% на 18 років – це буде 277 тис. грн на виході. Але з цієї суми держава витратить менше 50 тисяч, а інше – це відсотки банків за користування депозитними грошима. Дитина може витратити цю суму на навчання, на машину, на житло. А якщо вона вирішить не забирати ці гроші з банку і на них надалі будуть нараховуватися відсотки, то через 50 років сума зросте вже до 5,8 млн грн. Зрозуміло, що буде інфляція. Але, з іншого боку, гривня може зміцнитися, і тоді купівельна спроможність цієї суми збільшиться", - зазначив депутат.

Сергій Гривко, фото з Facebook
Сергій Гривко, фото з Facebook

Другий законопроект, №2754, пропонує заснувати "економічний паспорт українця" – депозит, на який буде нараховуватися частина грошей, виручених від реалізації всіх корисних копалин, видобутих на території України. До речі, про це йшлося у передвиборній програмі Володимира Зеленського.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, з 1 березня почали діяти нові правила та закони у різних сферах.

Як повідомляв портал Знай.uа, набирають чинності зміни у правилах перетинання державного кордону з Росією.

Також портал Знай.uа писав, як докупити трудовий стаж і не залишитися без пенсії.