Зараз все більше людей роблять вибір на користь електронних книг. У такого рішення є як вагомий перелік переваг, так і не менш великий список недоліків. Дуже зручно, що можна купити або завантажити цікаву книгу, не виходячи з дому. Вона завжди буде в вашому смартфоні, і в будь-який зручний час ви зможете її почитати.

Всі електронні книги мають власний формат. Щоб пристрій міг відкрити файл, вам необхідно завантажити спеціальні програми для читання електронних книг (рідери). Безкоштовні кращі читалки для Windows мають безліч корисних функцій, які забезпечують комфортне читання на екрані телефону, планшета, комп'ютера і будь-якого іншого пристрою.

AlReader

Одна з кращих програм для читання електронних книг. Вона має приємний і простий інтерфейс, інтуїтивно зрозумілий кожному користувачеві. Жовті сторінки, що нагадують старий папір, приємні оку. Періодично розробники випускають оновлення і вдосконалюють функціонал.

І хоч спочатку AlReader був розроблений під віндовс, зараз вона непогано працює навіть на Linux. Існує офіційний сайт для телефонів під управлінням Windows Mobile.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Програма має досить великий функціонал і велику кількість налаштувань, але більшість користувачів в них не потребує, так як практично всі з них оптимально виставлені за замовчуванням. Серед основних форматів, які підтримуються додатком:

  • TXT;
  • FB2;
  • EPUB;
  • DOC;
  • ZIP;
  • RAR;
  • ODT (одна з небагатьох програм, що підтримують цей формат без конвертації);
  • CHM.

AlReader відрізняється синхронізацією з багатьма словниками. Додаток доступний у відкритому доступі, що можна назвати ще однією перевагою. Кожен користувач може завантажити програму безкоштовно в Інтернеті.

FBReader

Додаток кроссплатформне і відмінно працює майже на всіх популярних операційних системах. Містить велику кількість налаштувань і додаткових функцій. При бажанні користувач може налаштувати всі параметри під себе, що дуже зручно.

Додаткова перевага цієї читалки в тому, що вона має в комплекті онлайн бібліотеку, в якій представлені книги різних авторів, відсортовані за жанрами та іншим критеріям.

Якщо ви завантажили її для комп'ютера, ноутбука або планшета, то незабаром можна помітити, що функція "книжковий режим" недоступна. Якщо на телефоні це не проблема, то в умовах великих екранів читати довгі рядки тексту буде не дуже зручно. Але це індивідуально і, можливо, багатьох такий недолік не збентежить.

FBReader підтримує велику кількість форматів. Ця програма підійде як досвідченим користувачам, так і новачкам. Широко використовується користувачами мобільних пристроїв на платформі Android.

CoolReader 3

CoolReader 3 — також кроссплатформенная програма, яка перебуває у відкритому доступі і безкоштовна. Це дозволить з легкістю знайти додаток під будь-яку операційну систему.

Користувачі мають можливість вибрати між двох режимів читання, повністю підлаштувати інтерфейс програми під себе. Також доступна дуже зручна функція автолистання. Можна вибрати з двох різних режимів "ніч" і "день". Це дозволяє знизити навантаження для ока і забезпечити максимально комфортне читання. Всі ці функції працюють в режими оффлайн на андроїд.

CoolReader 3 підтримує онлайн-бібліотеки. Також доступна функція пошуку фрагмента тексту по слову. Читалка підтримує всі популярні формати:

  • FB2;
  • EPUB;
  • TXT;
  • DOC;
  • RTF;
  • HTML;
  • CSS;
  • DOCX;
  • PDB та інші.

Програма особливо нічим не відрізняється від інших хороших читалок, але відмінно виконує свою основну функцію. Якщо правильно налаштувати інтерфейс, то читання через телефон доставить тільки позитивні емоції. Також популярний додаток на андроїд.

ICE Book Reader Professional

Визнана однією з кращих читалок завдяки різноманітному функціоналу. Додаткова перевага програми в тому, що російськомовна версія доступна у відкритому доступі і кожен бажаючий може завантажити її на свій пристрій.

У додатку ICE Book Reader Professional також є зручна і різноманітна бібліотека. На вибір читача представлено два варіанти функціонування рідера:

  • режим скролінгу (на екрані відображається одна сторінка. Підійде для тих, хто читає електронні книги на телефоні або невеликому планшеті). Причому користувачі мають можливість вибрати: перегортати сторінки вручну або ж автоматично. ICE Book Reader Professional підлаштовуватися під темп читання користувача, і настройка інтервалу між перегортання відбувається автоматично;
  • книжковий режим — на екрані відображається текст на двох сторінках, імітуючи тим самим розкриту книгу. В цьому режимі особливо зручно читати на комп'ютері.

При цьому будь-який з обраних режимів можна налаштовувати. Користувач може змінити колір фону, розмір шрифту. швидкість перегортання сторінки, анімацію тощо.

Бібліотеку, яка є у додатку дуже зручно використовувати. Є можливість сортувати додані книги за жанрами, авторам, серіям тощо. Іноді додаток автоматично бере дані з завантажених файлів, але також можна зробити це вручну.

Після того, як ви завантажили книгу в додаток, програма створює файл, який в подальшому копіює в спеціальне сховище. Також є можливість економити пам'ять і налаштувати рівень стиснення файлів. Після того, як книга була імпортована в додаток, необхідність в зберіганні оригіналу відпадає.

ICE Book Reader Professional підтримує практично всі популярні формати. До додаткових переваг варто віднести можливість завантажувати файли прямо з архівів без необхідності попередньо розпаковувати його.

І хоч спочатку величезний список налаштувань трохи лякає, але варто все уважно прочитати і ви зрозумієте, що нічого складного немає. Такий функціонал допомагає зробити процес читання електронної книги максимально комфортним для кожного.

Adobe Reader

За довгі роки існування програма заслужила довіру і популярність серед споживачів. Adobe Reader — це офіційна програма від творця формату. Тому формат відмінно підтримується. Представлено всі функції, які можуть бути доступні при роботі з PDF-файлами.

Але будьте обережні, іноді в книги додають скрипти. Вони відмінно працюють, але деякі з них можуть виявитися шкідливими і нашкодити вашому пристрою. Але подібна проблема очікує вас при роботі майже з будь-якою програмою для роботи з PDF.

Foxit Reader

Ця програма також використовується для перегляду файлів в PDF форматі. Але її інтерфейс набагато простіше, тому багатьом користувачам працювати з нею легше. Значна перевага Foxit Reader перед Adobe Reader в тому, що перша займає на диску в рази менше місця, ніж друга.

Також представлена версія для пристроїв, що працюють на операційній системі Linux. Програма вже кілька років перебуває на стадії бета, але працює добре.

Трохи менш поширений, ніж PDF, формат DjVu. Особливо часто його використовують для сканування науково-популярної, наукової, технічної, навчальної літератури. Не дивлячись на великий вміст схем, креслень хорошої якості, файли формату DjVu виходять маленькими за розміром. Але ось для перегляду файлов такого формату на Windows пристроях досить мало програм. З Linux же справи йдуть краще.

WinDjView

Програма не займе багато місця на вашому пристрої. Володіє дуже простим і приємним інтерфейсом. І хоч WinDjView не може похвалитися різноманітним функціоналом, але від програми для перегляду файлів DjVu формату особливо нічого очікувати і не потрібно. Зі своїм головним завданням вона справляється відмінно.

STDU Viewer

Не дуже поширена програма. Серед відмінних рис можна відзначити те, що STDU Viewer підтримує практично всі існуючі формати електронних книг. Тому, якщо вам часто доводиться працювати з різними файлами різних форматів, то ця програма ідеально вам підійде. Відпаде необхідність засмічувати комп'ютер безліччю читалок.

Calibre

Універсальна програма, яка складається з декількох модулів. Перший з них — сам рідер. Підтримує практично всі існуючі формати. Але Calibre не перекладений російською мовою, через що може виникнути маса труднощів при спробах розібратися з настройками і функціоналом.

Другий модуль — бібліотека-каталогізатор. Має корисні функції і настройки. Стане в нагоді як просто любителям книг, так і тим, хто хоче структурувати робочі або навчальні документи.

І останній дуже важливий модуль — конверт. Ви можете імпортувати в програму електронну книгу практично будь-якого формату, а на виході отримаєте саме той, який підтримує ваш пристрій.

Також є великий перелік програм для озвучування, який легко і швидко встановити. Якою програмою користуватися — вирішувати вам, враховуйте особливості вашого пристрою, а також ваші особисті потреби.

Список програм для перегляду PDF, DjVu і інших форматів

Багато піратських версій книг випускаються в форматах, які, по суті, книжковими і не вважаються. Тому необхідно завантажити спеціальну програму, за допомогою якої ви зможете відкрити файл. І якщо більшість файлів легко можна відкрити на пристроях на операційній системі Linux, так як вже встановлені всі необхідні програми для перегляду таких файлів. То для Windows такого пакета програм не передбачено. Тому потрібно самостійно займатися пошуками і установкою програм.

Найпоширеніший формат в цій категорії — PDF. Навряд чи знайдеться людина, якій по роботі або навіть просто в процесі користування будь-яким пристроєм не доводилося стикатися з PDF-файлами. Саме в такому форматі найчастіше викладають піратські копії книг, різні енциклопедії, журнали.