В цей день в народі відзначають свято Маврикіїв День, який в православному календарі називається просто днем пам'яті Маврикія і також 70 мучеників Апамейських. Коли правив Максиміан Галерій (в 305 році), Маврикий був римським воєначальником в Апамеї. В один день правитель вирішив об'їхати володіння і перевірити все. Тоді йому розповіли, що Маврикій намагається поширювати християнство серед солдатів. Звичайно, імператор змусив Маврикія відповісти. І разом з ним прийшов його син, а також ще 70 його воїнів. Всі сказали, що вони християни. Тому їх і засудили до смерті. Спочатку вбили сина святого, потім його, а потім вже і всіх інших воїнів.

Чого не можна робити

Було дуже багато різних заборон у цей день. Для початку не пийте спиртного. Не тільки тому що це Великий піст, але і щоб нечисть не позбавила вас розуму. Також не можна висаджувати рослини. Не збирайте мотлох вдома і повикидайте всі непотрібні речі. Разом з ними підуть неприємності. Справи не залишайте незакінченими. Не сзрубайте гілки клена або берези, це буде вважатися великим гріхом. Також не можна їсти їжу тваринного походження і не можна переступати поріг правою ногою, щоб на вас не навели порчу.

Свята 6 березня, фото: pixabay
Свята 6 березня, фото: pixabay

Приказки, повір'я і прикмети:

  • Якщо у цей день золотиста або блідо-рожева зоря, то погода буде доброю.
  • Завірюха говорить про неблизький прихід весни.
  • Хмари занадто високо, значить варто чекати дощу або снігу.
  • Якщо весь день стоїть туман, то буде дощове літо.
  • Зашуміли хвойні – кажуть, що скоро прийде тепло.
  • Тьмяне сонце, але небо чисте – погода скоро зіпсується.
  • Якщо пташки прилетіли раніше, ніж сьогодні, то весна рано прийде.
  • Спів жайворонка говорить про ранню весну.
  • Якщо ви побачили грача сьогодні – чекайте щастя. А якщо дівчина побачила ластівку у вікні, то вийде заміж ще в цьому році.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз
Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua нещодавно стало відомо, що в Україні вже є хворі коронавірусом. Українцям розповіли, які заходи будуть вживатися і як збираються госпіталізувати хворих цією страшною хворобою.

Також Знай.ua писав, на дворі березень і пора платити за зимовим рахунками, а за прострочення оплати за газ тепер потрібно буде сплатити ще більше. Українцям підготували штрафи за кожний день прострочення і розповіли, скільки доведеться платити.

Нагадаємо, цей місяць буде насичений православними святами, хоча найголовніше це те, що зараз триває Великий піст перед Пасхою, а значить є заборони на їжу, на справи і думки.