В народі відзначають день Прокопа перезимника, тому що в православному календарі це день пам'яті Прокопія Декаполита. Свято також називали Дорогорушителем, тому що починав танути сніг і по дорозі було просто неможливо проїхати, щоб не загрузнути.

Чого не можна робити

За вказаними вище причинами, є безліч прикмет і повір'їв, пов'язаних з дорогами. Навіть вірили, що нечисть можна зустріти на шляху, вона ховається в кущах і на деревах. А такі зустрічі зазвичай закінчуються добре. Тому вважається, що будь-яка подорож буде наповнена нещастями і різними перешкодами. Краще взагалі відмовитися від поїздки. Але якщо не виходить нікуди не їхати, то не ігноруйте шум. Якщо чується щось дуже гучне – це до біди. Так шумить крапель, а значить по сільській дорозі ви навряд чи проїдете.

Свята 11 березня, фото: pixabay
Свята 11 березня, фото: pixabay

Якщо хтось їде, йому не можна махати рукою на прощання. Тоді він може навіть не повернутися. Зробіть вигляд, ніби він тільки приїхав, тоді людина швидко вернеться цілою і здоровою. Якщо хотіли піти на полювання, то відмовтеся від нього, якщо вам дорогу перебіг заєць. Це до великої біди, що вас можуть поранити. Не можна вирушати в поїздку людині у фінансових справах, якщо дорогу перейшла собака. Удачі не буде, але можна втратити гроші. Також заборонено співати, кричати й галасувати в дорозі. Інакше нечисть буде слідувати за вами. Ще є заборона на гостей. Вони можуть зруйнувати ваше благополуччя. Особливо не можна пускати жінок з темним волоссям і темними очима.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua, враховуючи швидкість поширення страшного коронавіруса по всій планеті, в Україні з'являться спеціальні тести, щоб самостійно перевіряти наявність цього захворювання. Вже навіть відома приблизна ціна.

Також Знай.ua писав, українцям розповіли, по яких предметах буде ЗНО в цьому році, в які саме дати буде проходити тестування учнів 11 класів і до якого числа можна зареєструватися.

Нагадаємо, в кінці березня буде День весняного рівнодення, який вважається дуже незвичайним і навіть магічним днем. Ми розповідали, як можна загадати бажання в цей день так, щоб воно точно збулося.