Сьогодні відзначають день Василя Капельника, але якщо дивитися за церковним календарем, православні люди вшановують преподобного Василя Декаполита. Часто день називали Василем Теплим, Василем Древорубом. А капельником назвали через весняну капель, адже чути було, як тане сніг і краплі води падають з дахів. Не дивно, що однією з головних традицій цього дня було спостереження за бурульками. Якщо бурульки були довгими, всі дуже раділи. Це означає, що добре вродить льон, полювання буде успішним, а також скоро прийде потепління.

В цей день слід обов'язково принести додому ялинові або соснові гілки, щоб запах хвої зміг очистити повітря і зробити бадьорими всіх домочадців. Також з хвойних часто варили різні відвари. Їх давали дітям і старим. А якщо зібрати сьогодні бруньки хвойного дерева, то вони будуть цілющими протягом року і з них можна робити різні корисні для здоров'я засоби.

Свята 12 березня, фото: pixabay
Свята 12 березня, фото: pixabay

Також є традиція готувати калачі довгастої форми, які мають бути схожі на бурульки. Їх готують в цей день саме дівчата. Годують такими калачами рідних і близьких. Якщо з'їсти його натщесерце, то будеш жити в радості весь рік.

Є ще цікаве ворожіння, яке проводять саме в цей день. Слід встати на світанку і збити одну бурульку. Її кладуть вдома на вікні або на балконі і думають про коханого. В обід подивіться на неї. Якщо залишилася такою ж – то хлопцю ви байдужі, якщо повністю перетворилася у воду – він шалено любить вас, але якщо тільки трохи й підтанула, то ви йому цікаві, але не як дівчина.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua виявилося, що таргани не тільки неймовірно живучі, але ще і дуже давні комахи. Вчені розповіли, чи бігали вони поміж динозаврами і ще кілька цікавих фактів, які ви навряд чи знали.

Також Знай.ua писав, внаслідок «карантину» через коронавірус українцям, щоб не починали панікувати при кожному кашлі, повідомили, як правильно відрізняти цю страшну хворобу від звичайної алергії, астми або грипу.

Нагадаємо, Андрій Демченко повідомив, що в Україні вже закривають майже всі пропускні пункти. І справа не тільки в сполученні з Італією, виїхати машиною за кордон буде теж дуже важко. У всьому винен коронавірус.