Апетит для малюка є дуже важливим аспектом, адже з їжею протягом усього життя він отримує корисні і поживні речовини. Буває і таке, що дитина не хоче їсти, або з'їдає не все. Що ж це може означати?

Причини відмови від їжі

Не завжди поганий апетит є ознакою хвороби або поганого самопочуття, просто він не витратив енергію, і відновлювати її не потрібно. Розглянемо причини того, чому дитина може погано їсти.

  • Малорухливий спосіб життя. Найбільш поширена причина відмови від їжі - недостатня активність. Якщо дитина стала мало рухатися, не гуляє, не грає на свіжому повітрі, то і їсти їй не особливо-то і хочеться.
  • Зміна обставин. Часто буває таке, що в гостях або під час поїздки діти відмовляються від їжі. Для маленьких організмів зміни складне випробування, тому вони можуть вередувати за столом в новій обстановці.
  • Їжа несмачна або не гарно оформлена. Багатьом дорослим, будучи дітьми не подобалися певні продукти, до яких згодом вони почали ставитися спокійно або навіть любити. Ті ж самі оливки можна поставити в приклад.
  • І погане самопочуття або хвороба. Це найстрашніша причина. В такому випадку слід звернутися до лікаря і проконсультуватися. Якщо причина і захворювання було виявлено, то не варто змушувати дитину їсти: його маленький організм бореться з хворобою і витрачає всі сили на це, а тут ще й їжу доведеться перетравлювати. Краще дочекатися, коли малюк видужає, тоді у нього напевно відновиться апетит.

В здоровому раціоні дитини до 18 років має бути від 10% до 30% білкової їжі, 25-35% жирів і 45-65% вуглеводів і інші вітаміни.

Рекомендоване поєднання для дітей віком від 2 до 3 років: приблизно 20% білків, 30-35% жирів і вуглеводів 45-56%.

Для нормального розвитку і здорового росту дітям необхідний кальцій і фосфор, білок і залізо. Всі ці поживні речовини є в яйцях, молоці, рибі, м'ясі (яловичина, телятина, курка, м'ясо кролика), цільнозернові борошняні вироби, бобові та обов'язково свіжі фрукти і овочі.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Небезпека недоїдання

Відсутність або недолік будь-якого вітаміну або мікроелемента виражається в різних розладах зростання і захворюваннях. Наприклад, дефіцит вітаміну Д загрожує розвитком хвороб кісток, рахіт. Якщо не вистачає білка, погіршується пам'ять і робота мозку, сповільнюється ріст і знижується фізична активність.

Шкідлива їжа може викликати серцево-судинні захворювання, розлади роботи шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової, ожиріння і діабет.

Їжа і діти. Фото з сайту Pexels.
Їжа і діти. Фото з сайту Pexels.

Діти дуже швидко звикають до смачної і небезпечної їжі, стають залежними від фастфуду, газованої води і чіпсів. Маленькі організми не в змозі протистояти цим всім канцерогенам і жирам, тому з'являються страшні хвороби, які зазвичай можуть розвиватися у дорослих. Тому варто дуже ретельно стежити за харчуванням дітей і намагатися прищеплювати любов до здорового харчування.

Як змусити дитину їсти

Це питання турбує багатьох мам і бабусь, але змусити насильно дитини поїсти практично неможливо. Особливо вперті малята можуть годинами сидіти за тарілкою їжі і не доторкнутися до неї.

Отже, найкращим способом нормально нагодувати чадо є природний голод. Для цього необхідно забезпечити належне фізичне навантаження на дитину. По максимуму погуляйте на свіжому повітрі, пограйте в активні ігри або віддайте його в спортивну секцію, гурток. Після такого активного проведення часу, по приходу додому тарілка вашого малюка обов'язково буде чистою.

Активний відпочинок. Фото з сайту Pexels.
Активний відпочинок. Фото з сайту Pexels.

Проявіть фантазію. Можна спробувати по-новому оформити звичайне блюдо або приготувати зі стандартних продуктів щось нове. Це прекрасний спосіб змусити дитину їсти ті продукти, які він відмовляється, але вже в новому вигляді.

Практикуйте спільне приготування їжі. Дозвольте дитині вам допомогти, дивитися, як готується страва, робити щось самому, ліпити смачні булочки з тіста, перемішувати овочевий салат, або терти моркву. Цей захоплюючий процес може породити бажання спробувати те, що малюк приготував.

Готуємо з дитиною. Фото з сайту Pexels.
Готуємо з дитиною. Фото з сайту Pexels.

Проявляйте терпіння. Невпинно пропонуйте один і той же продукт, разом поборіть страх перед новою їжею і незабаром дитина піддасться.

Практикуйте спільні прийоми їжі. Коли дитина бачить, як все їдять, у нього пробуджується апетит. А якщо старші діти їдять те ж, що і їх батьки, вони відчувають себе на рівні і більш охоче обідають.

Не сваріть за пропущений прийом їжі. Поважайте відмову і не придушуйте його і почуття. Нехай дитина доведе, чому саме в даний момент відмовляється від їжі.

Якщо ж захворювання немає, а корисна їжа зовсім не йде дитині і всі методи не приносять користі, можна скористатися спеціальними засобами, які йдуть в добавок до харчування. Це поживний напій «Малоїжка», до складу якого входять всі необхідні вуглеводи, білки, жири, омега 3, вітамін А, С, кальцій, йод, залізо, фосфор. Є багато інших препаратів в форматі сиропів, настоянок і відварів, які допомагають збільшити апетит, але деякі можуть не сподобатися малюкові (наприклад та ж настоянка полину або сік подорожника). Рекомендується не замінювати добавкою натуральну їжу, а перед застосуванням проконсультуватися з педіатром і почитати відгуки.

Що робити, якщо не їсть немовля

Такі випадки особливо турбують молодих мам, адже дитина першого місяця не може розповісти про свої проблеми, про те, що її болить і турбує. Якщо немовля погано їсть, треба з'ясувати, що саме йому не подобається: смак маминого молока, кількість або положення тіла при годуванні, цілком ймовірно, що малюк захворів. Усунувши причину занепокоєння, ви повернете йому хороший апетит.

Грудне годування. Фото з сайту Pexels.
Грудне годування. Фото з сайту Pexels.

Якщо у мами мало молока, необхідні методи підвищення лактації (вправи, консультація психолога, допоміжне ліки або чаї).

Іноді буває патологія короткої вуздечки язика, через яку немовля не може їсти фізіологічно. Це помітно практично відразу і лікарі протягом перших місяців вирішують цю проблему.

Також серед причин відсутності апетиту у грудничка можна виділити:

  • сильні коліки в животі;
  • неправильне прикладання до грудей;
  • не вистачає молока або занадто його багато;
  • змінився смак молока;
  • ріжуться зубки;
  • не подобається дитині навколишнє оточення;
  • захворювання слизової (стоматит, наприклад).

Боротися з коліками можна за допомогою укропної водички або ліків від здуття. Після поліпшення самопочуття малюк напевно буде їсти краще.

Якщо дитина їсть суміш, то цілком можливо, що вона не підходить малюкові і краще спробувати іншу. Якщо місячне немовля постійно плаче і вередує, плюс до всього погано спить, можливо він захворів. Це може бути і просте ГРВІ, а може і щось більш серйозне. Краще відразу звернутися до лікаря.

Всі педіатри, у яких на обліку є новонароджені діти ведуть облік ваги і зростання, поки дитині не виповниться півтора року. Приблизно кожен місяць лікар оглядає і зважує дитину протягом 12-18 місяців. Щомісяця він повинен додавати у вазі від 500 до 800 грамів. З віком ця цифра може трошки зменшуватися. Якщо дитина не додає у вазі і відмовляється від їжі, а підняти інтерес до неї неможливо - це підстави для серйозного обстеження. Лікар може призначити препарат, який допоможе пробудити апетит.

Іноді буває, що дитина мало їсть від природи, і також пропорційно мало набирає ваги. Якщо відхилення в роботі центральної нервової системи та інших органів немає, то з цим робити нічого не потрібно, мамі доведеться тільки змиритися.

Якщо від їжі відмовляється однорічний і півторарічний малюк. Це вік, коли діти починають їсти вже «по-дорослому», вони відходять від грудного вигодовування та суміші і починають харчуватися тим, що і інші члени сім'ї. І, зрозуміло, не всі продукти йому спочатку можуть припасти до смаку.

Дитина. Фото з сайту Pexels.
Дитина. Фото з сайту Pexels.

Також у дітей такого віку зменшується потреба в калоріях, адже йде зниження інтенсивності розвитку.

Чому від їжі відмовляється 1-2-річна дитина

  • нелюбов до окремих продуктів;
  • часті перекуси;
  • занадто великі порції (вони можуть налякати малюка);
  • худорлява конструкція (такі діти п'ють багато води);
  • індивідуальні біоритми (можливо потрібно трохи часу після сну, щоб прокинутися і після приступити до сніданку);
  • шкідливий настрій (не подобається зовнішній вигляд їжі);
  • хвороби і алергічні реакції

Дитина. Скріншот з відео.
Дитина. Скріншот з відео.

Буває і так, що дворічний не їсть через те, що батьки почали давати йому їжу, в якій дуже багато підсолоджувачів і підсилювачів смаків. Безневинна цукерка або шоколадний батончик може викликати величезний інтерес, в той час, як корисне і звичне яблуко відійде на другий план. Ось чому дітям від року і до трьох років протипоказані магазинні солодощі і дуже солодкі продукти і навіть фрукти. Їх смакові центри та рецептори занадто ніжні і варто їх берегти. Мама, звичайно, хоче скоріше показати всю красу дорослого харчування малюкові, але не варто поспішати з цим.

Дитина. Скріншот з відео.
Дитина. Скріншот з відео.

Що ж робити для підняття апетиту

  • введіть новий смачний фрукт (крім надто солодкого) або овоч, щоб стимулювати прикорм;
  • побільше гуляйте (це діє з дітьми будь-якого віку);
  • нелюбимі страви замінюйте їх корисними аналогами;
  • беріться за обід тільки після того, як ігровий азарт чада майже повністю спаде;
  • дотримуйтесь інтервали між їжею (не менше 4-х годин);
  • зменшуйте кількість перекусів і не давайте їх перед повноцінним прийомом їжі.