Анексія Криму відбувалася за злагоджених дій не лише російських спецслужб, але й представників духівництва, про що є чисельні свідчення, у тому числі й у російських ЗМІ. Священники РПЦ допомагали козакам і військовим займати ключові об'єкти. Часто попи використовували свою соціальну роль, щоб вмовити українських військових здатися закликами про відмову від кровопролиття.

Шість років тому на півострові Крим можна було знайти велику кількість військових частин Збройних Сил України. Ці частини мали зброю, техніку і людей. Вже перші “зелені люди”, які без знаків ідентифікації помахом руки з'явились на півострові, мусили розпочати роботу по переконанню українських військових не стріляти у незрозумілих “зелених” бійців і доєднатись до кримських сил.

Не стріляти у незрозумілих “зелених” бійців означало не стріляти в людей, які без дозволу, нахрапом зі зброєю в руках, проте без жодної петлиці чи іншого знаку, який би розповів, до якої армії належить конкретна людина, заходили на територію військової частини. Приєднатись до кримських означало відмовитись від України як легітимної інституції, яка має законне право порядкувати на території Криму.

Обміління каналу в Криму, фото YouTube
Обміління каналу в Криму, фото YouTube

Очевидці пам'ятають, що в рейди до військових частин ходили не лише “зелені люди”, але й козаки та священники. Якщо роль козаків активно висвітлювали ще у 2014 році - відволікти, спантеличити військових і показати, що українці і росіяни - один народ, то священники вели розмови, читали проповіді з українськими військовими, в яких переконували їх, що стріляти в оцих людей - гріх, адже всі тут - брати. На жаль, українські військові без підтримки Києва і наявності чітких вказівок зі столиці були розгубленими, тому легко здавали бази “зеленим” людям.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

ЗМІ вдалося виявити прізвища багатьох діячів РПЦ, які брали участь в окупації Криму. Що характерно, РПЦ, так само як і російські силовики, відправляла попів у відрядження неофіційно.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше глава РПЦ Кирило закликав віруючих до скромності, забувши про свою резиденцію, яхту й елітний годинник.

Як повідомляв портал "Знай.ua", священника РПЦ, який займався проституцією, відпустили на волю.

Також "Знай.ua" писав, "Новичок" від РПЦ: момент замаху на патріарха Варфоломія потрапив на відео