Доглядаючі процедури для всього тіла можна і потрібно проводити регулярно, в будь-яку пору року. І для того, щоб своєчасно зволожувати і підживлювати шкіру, попередньо її потрібно очистити за допомогою скрабування. А для цього зовсім не обов'язково витрачатися на дорогі косметичні засоби, дієвий скраб для тіла своїми руками можна зробити і в домашніх умовах з цілком доступних засобів. А ми розповімо, як робити цю процедуру правильно.

Що таке скрабування і яка від нього користь?

скрабування - це
Скрабування - важлива доглядаюча процедура, фото: ru.freepik.com

Скрабування або пілінг шкіри - це процедура впливу на зовнішні шкірні покриви спеціальними складами і сумішами, що мають густу консистенцію з дрібними, але твердими частинками. Завдяки цим фракціям в складі скрабу, відлущуються ороговілі клітини епідермісу, шкірні покриви оновлюються і очищуються, а вся поверхня отримує масоване насичення киснем. Шкірні покриви набувають гладкості і шовковистості, навіть колір шкіри вирівнюється. Крім того, активізується кровообіг, а значить, наступні процедури - живлення і зволоження шкіри, принесуть більш дієвий результат. Варто знати, що ділянки шкіри з великою кількістю «давніх» ороговілих клітин можуть стати сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Саме тому варто ретельно очищати шкіру свого тіла.

Як правильно скрабувати тіло?

скрабування - як правильно?
Скрабування слід проводити правильно! фото: ru.freepik.com

Для того, щоб скрабувати своє тіло правильно, потрібно знати кілька секретів. Ми вже говорили, що процедура повинна бути регулярною, але не дуже частою. Приблизний оптимальний графік впливу - користуватися скрабом раз на тиждень для жирної шкіри і раз на два тижні для сухої і чутливої. Якщо використовуваний скраб має масляну основу, то засіб можна використовувати трохи частіше, так шкіра буде отримувати додаткове живлення.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Скраби можуть мати не тільки різну основу (кремову, мильну, масляну), але і відрізнятися розміром твердих частинок. Чим менші такі фракції, тим більш дбайливий вплив. Саме тому скраби з великими частинками фруктових або ягідних кісточок, солі і т.д. використовують на частинах тіла з щільною шкірою (стегна, лікті і передпліччя, сідниці), а для зони декольте, шиї, обличчя та інших делікатних зон варто зупинити свій вибір на скрабах з дрібними частинками (кавова гуща, пластівці, цукор і т.д. ). До речі, процедура впливу на шкіру засобом з дрібними або розчинними частинками називається пілінгом, і є варіантом більш щадного очищення верхнього шкірного покриву.

Пам'ятайте, домашні органічні скраби власного приготування потрібно зробити безпосередньо перед самою процедурою і використовувати повністю, без залишків. У свіжому засобі збережуться всі корисні і активні речовини, які і надають шкірі живильний або зволожуючий вплив. Не залишайте домашній скраб на потім.

Найефективніше виконувати домашнє скрабування після гарячого душу, прийому ванни або після лазні. Такі процедури зволожують і розпарюють шкіру, очищають і відкривають пори, активізують кровообіг, а значить і скраб подіє краще і принесе більше користі. Деякі саморобні скраби, наприклад, медовий, наносять на шкіру прямо в лазні, домагаючись максимального ефекту схуднення та зменшення проявів целюліту.

Втирати скраб в шкіру потрібно акуратно, не розтягуючи її і не надаючи агресивних або занадто інтенсивних впливів. Змити скраб потрібно проточною теплою або прохолодною водою, по ходу руху лімфи, а після процедури нанести на шкіру живильний або зволожуючий засіб. Якщо ви прагнете отримати ефект спалювання жиру, то після скрабування можна провести обгортання, так ви забезпечите досягнення максимального результату.

Чим небезпечне скрабування і які є протипоказання до проведення процедури?

Незважаючи на те, що домашнє скрабування в цілому, безпечна процедура, надмірно інтенсивний вплив на шкіру обличчя і тіла може завдати шкоди, а не користі. Перш за все, не варто робити очищення шкіри скрабом занадто частою процедурою, інакше епідерміс просто не буде встигати відновлюватися.

Будьте обережні, щоб не травмувати себе великими і твердими абразивними частинками під час нанесення домашнього скрабу. Жорсткий скраб з агресивними речовинами, сильний натиск під час нанесення засобу - неприпустимі.

Перед нанесенням засобів на шкіру, ви повинні бути впевнені у відсутності алергічних реакцій на компоненти власноруч приготованого скрабу.

До речі, в період вагітності активне скрабування шкіри проводити не рекомендується, оскільки організм жінки в цей період є найбільш вразливим і шкіра може відреагувати на компоненти скрабу найнесподіванішим чином. Очищення або пілінг шкірних покривів вагітних або жінок, що годують, повинен бути максимально акуратним. Застосовувати можна лише перевірені і безпечні для вас засоби.

Протипоказанням до проведення скрабування є наявність на шкірі ушкоджень, запалень, висипань. Навіть якщо по тілу пішли дрібні прищики, гнійники або пітниця, від використання скрабу краще відмовитися до повного загоєння проблемних ділянок шкіри.

Проблеми з венами, розширення і здуття вен - ще одне протипоказання до проведення скрабування.

Рецепти приготування кавового скрабу в домашніх умовах

кавовий скраб
Робимо кавовий скраб, скрін YouTube

Найпопулярніший інгредієнт домашнього скрабу - це кава. Саме кава є унікальним засобом, який інтенсивно впливає на шкіру і здатен глибоко проникати в найнижчі шари епідермісу. На основі кави, кавових зерен або кавової гущі готуються скраби з антицелюлітним ефектом. Кавовий органічний скраб очищає шкіру, знімає набряклість, активізує природнє вироблення колагену, розширює судини. Однак варто пам'ятати, що для такого скрабу підійде натуральна мелена кава, середнього або дрібного помелу, і краще зупинити свій вибір на зелених сортах. Ви можете використовувати як випиту каву, так і звичайну, не варену.

А тут розказано трохи більше про вплив кави та кавового скрабу

Найбільш простий спосіб приготування кавового скрабу - змішати кавову гущу з невеликою кількістю гелю для душу, нанести на шкіру спеціальною рукавичкою чи мочалкою, після чого скраб потрібно змити проточною прохолодною водою.

Якщо ви хочете зменшити видимі прояви целюліту, в якості основи можна вибирати апельсинове ефірне масло, або масло лимона, ялівцю, кипариса, лаванди, чебрецю, ромашки і так далі.

Якщо змішати 100-150 г кавової гущі з такою ж кількістю невеликої морської солі і додати до суміші 10 л оливкової олії, вийде відмінний скраб для масажного впливу. Спробуйте помасажувати шкіру протягом 3-5 хвилин, а потім змийте засіб під проточною водою і оцініть ефект.

Можна змішати 50 г кавової гущі з 100 г глини і додати до суміші 10-20 мл води. Такий скраб можна потримати на шкірі довше, як маску. Правда, для максимального ефекту, потрібно вибрати «правильну» глину. Якщо у вас чутлива шкіра, вибирайте білу або рожеву. Для запаленої або схильної до висипань шкіри підходить червона глина. Для максимального антицелюлітного ефекту беруть чорну глину. А блакитна глина вважається універсальним засобом для будь-якого типу шкіри.

Схильну до сухості шкіру теж потрібно чистити і робити це можна за допомогою кавового скрабу. Просто змішайте 100 г кавової гущі з чистим йогуртом, сметаною або домашніми вершками. Шкіра отримає і харчування, і очищення в одній процедурі.

Змішують кавову гущу і з медом. Однак даний засіб не рекомендується тримати на шкірі довше 10 хвилин, а під час процедури можна провести легкий масаж, поплескуючи шкіру за напрямком знизу вгору.

Якщо додати до складу кавового скрабу щіпку кориці, засіб придбає приємний аромат і подіє на шкіру заспокійливо. А суміш кавової гущі і волоських горіхів допоможе «підтягнути» в'янучу або зів'ялу шкіру.

Популярні рецепти скраба з сіллю

саморобні скраби
Домашні скраби - єфективні та корисні! скрін YouTube

Сольові скраби популярні в силу свого відбілюючого, антисептичного і м'якого механічного очищуючого впливу на шкіру всього тіла. Крім того, сіль допомагає позбутися від зайвого жиру і вологи в шкірних покривах людини. Однак після застосування сольових скрабів, використання жирного живильного або зволожуючого крему - обов'язкове, оскільки соляні очищаючі пілінги досить жорсткі.

Хороший очищуючий скраб для проблемної шкіри готується з чайної ложки солі і харчової соди, до яких потрібно додати столову ложку сметани. Такий засіб варто потримати на шкірі до 7 хвилин, а після скрабування необхідно заспокоїти шкіру зволожуючим кремом.

Домашні сольові скраби ефективно тонізують шкіру. Для цього потрібно взяти в рівних частинах дрібну сіль і оливкове масло, до яких додають дві частини лимонного соку. Така суміш не тільки очищає, але і відбілює шкіру. А якщо замість лимонного соку додати 2-3 краплі ефірного масла, такий скраб надасть зволожуючий ефект.

Як підтверджують численні відгуки, сольовий скраб може спричиняти м’яку дію, якщо змішати 2 столові ложки борошна з однією столовою ложкою води або молока і столовою ложкою дрібної солі. Деякі дівчата замість борошна використовують вівсяні пластівці, перемелені в дрібну кашку.

Якщо змішати пару ложок морської солі дрібного помелу з дрібкою кориці і половиною чайної ложки чорного меленого перцю, додати до суміші оливкову олію, нанести на шкіру масажними рухами і трохи потримати, то таке скрабування спричинить інтенсивне спалювання жиру.

Найменший прояв розтяжок на шкірі можна прибрати за допомогою регулярного скрабування засобом з морської солі, масел цитрусових і невеликої кількості меду. Такі суміші сприяють підвищенню пружності шкіри і надають їй більш підтягнутий вигляд.

Кращий спосіб зменшити целюліт і позбавитися від підшкірного жиру - приготувати суміш з солі, сметани і ванільного масла. До суміші також можна додати трохи маку або половину грейпфрута. Якщо вдаватися до такого очищення регулярно, хоча б раз на тиждень, ефект не змусить себе довго чекати.

А в цьому відео - наочна та детальна інструкція з виготовлення сольового скрабу на вашій кухні

Як зробити цукровий саморобний скраб?

На відміну від скрабу з сіллю, цукрові натуральні скраби м'якші і приємніші. Навіть якщо на поверхні шкіри присутні мікротріщини, цукровий скраб не завдасть ніяких неприємних відчуттів під час проведення процедури. Цукровий пісок дбайливо впливає на шкірні покриви, а також містить у собі гликолеву кислоту, яка є відмінним засобом для захисту шкіри від токсинів і впливу інших шкідливих речовин. Можна використовувати коричневий або тростинний цукор, а також звичайний цукровий пісок з найближчого продуктового магазину.

Можна приготувати ефективний скраб для обличчя і всього тіла на основі зеленого чаю і меду. Заваріть листовий зелений чай, трохи остудіть його, змішайте з невеликою кількістю меду і додайте цукру до отримання густої консистенції. Даний засіб потрібно нанести на шкіру масажними рухами і потримати кілька хвилин.

Цукор можна змішати з трьома столовими ложками будь-якої рослинної олії, але краще вибирати оливкову, вона практично гіпоалергенна і активно взаємодіє з будь-яким типом шкіри. Скраб з цукром і оливковою олією ефективно очищає і підживлює шкіру в суху і спекотну пору року.

цукровий скраб
Як зробити цукровій скраб? скрін YouTube

Цукровий скраб можна змішувати з какао-порошком, такий шоколадний скраб швидко тонізує і підтягує шкіру.

Антицелюлітний ефект має скраб з цукру і кориці. А ще, за допомогою цукру і морквяного соку можна не тільки очистити шкіру, але і надати їй рівний золотистий відтінок, як після засмаги.

Якщо ваша шкіра схильна до запалень і вугрової висипки, до складу домашнього цукрового скрабу введіть трохи обліпихової олії, яка заспокоїть, підлікує вашу шкіру і зніме роздратування.

Якщо хочете отримати оксамитову і приємну на дотик шкіру, змішайте в рівних пропорціях цукровий пісок і домашню жирну сметану. До отриманої суміші додайте кашку зі свіжого яблука зі шкіркою.

До складу домашнього скрабу з цукром можна ввести картопляний сік і яєчний жовток. Такий засіб тримають 5-7 хвилин, змивають і підживлюють шкіру живильним кремом. Скраб з картопляним соком підходить для зрілої і в'янучої шкіри.

А в цьому Відео автор розповідає, як приготувати корисні, красиві та приємні на запах скраби з доступних інгредієнтів

Як бачите, всі рецепти, про які ми розповіли, містять в собі прості і доступні компоненти, які без проблем можна знайти на кухні і в холодильнику. Тому-то очищуючі процедури і домашні скрабування так приємні - ніяких клопотів і значних витрат! Любіть себе і не нехтуйте доглядом за собою!