І хоч сучасні системи для очищення води помітно покращують її якість. Але навіть вони не роблять воду кристально чистою. А багато приладів і посуд під її впливом отримують осад і наліт. Не завжди їх з легкістю вдається прибрати. Після прочитання цієї статті ви дізнаєтеся, як швидко очистити від накипу електрочайник, праску, пральну машину, кавоварку та каструлі в домашніх умовах.

Навіщо видаляти накип

Серед основних причин варто відзначити:

  • Застарілий накип не дозволяє повноцінно відбуватися теплообміну. Так, для звичайних чайників з нержавійки така проблема нічим не загрожує. А ось у випадку з електричним це може привести до поломки приладу. Згорілий чайник - поширений результат ігнорування необхідності позбавлення від нальоту.

  • Вапняний шар забруднює посудину, будь то чайник, каструля або будь-який інший електроприлад. В результаті утворюються опади, які можуть потрапляти вам в їжу або на одяг в результаті прання або прасування. Все це негативним чином позначається на стані здоров'я.

Видалення нальоту за допомогою лимонної кислоти

Боротьба з накипом лимонною кислотою має низку істотних переваг перед іншими методами:

  • маленька вартість засобу, а також його поширеність. Відпадає необхідність в пошуку спеціалізованих магазинів. Лимонну кислоту з легкістю вдасться знайти майже в будь-якому продуктовому магазині;

  • незважаючи на низьку вартість, лимонна кислота відмінно справляється із завданням і відрізняється високою ефективністю. Всього 100 г засобу здатне вивести близько 80 г накипу;

  • очистка за допомогою лимонної кислоти - досить простий процес, з яким впорається кожен;

  • засіб повністю безпечно для людського здоров'я.

Лимонна кислота - практично повноцінний аналог хімічних засобів для позбавлення нальоту. Але якщо лимонна кислота не несе ніякої загрози, то речовини, що знаходяться в складі спеціальних засобів, можуть негативно позначитися на людському здоров'ї і природі. Але врахуйте, якщо потрібно прибрати товстий шар нальоту, доведеться застосовувати більш агресивні і дієві засоби, щоб видалити її.

Лимонна кислота також може використовуватися для позбавлення від накипу в електрочайнику, кавомашині, каструлі, прасці і пральній машині.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Зняття нальоту з чайника лимонною кислотою

Якщо вам необхідно прибрати вапняний накип на електричному чайнику зсередини, то спочатку наповніть його такою кількістю води, якої буде достатньо для того, щоб вона повністю покривала накип.

Далі додайте всередину приладу лимонну кислоту. Необхідна кількість засобу буде коливатися в залежності від обсягу налитої води. На кожен літр необхідно додавати 100 г порошку.

Отриману суміш потрібно довести до кипіння, відставити убік і дати постояти до охолодження розчину. Коли рідина досягне кімнатної температури можете змити воду, проведіть по чайнику губкою, щоб остаточно відмити від залишків нальоту. Після чого ретельно промийте.

Чистка лимонною кислотою стане ідеальним варіантом для чайників з пластмаси, так як багато інших способів просто не підходять для цього матеріалу. Також засіб ідеально підійде для очищення нержавіючого чайника від нальоту. А що стосується алюмінієвого посуду, то доведеться пошукати інший метод. Це можна пояснити хімічними властивостями алюмінію.

А щоб очистити скляний чайник, можна не тільки використовувати порошок лимонної кислоти, а й додати в прилад з водою часточки лимона.

Чистка кавомашини лимонною кислотою

Щоб правильно зняти наліт з кавомашини або кавоварки, важливо враховувати обсяги її водного резервуару. Багато сучасних кавомашин розраховані на два літри, отже, необхідно заповнити резервуар кип'яченою водою, а потім розчинити в рідині 0,2 кг лимонної кислоти. Далі дочекатися остигання рідини. Зачекайте годину. Коли час закінчиться, необхідно буде запустити програму приготування кави, проте не потрібно класти туди самі зерна. Розчин з лимонною кислотою потрібно злити через диспенсери.

Буде потрібно повторити запуск програми для варіння кави. Однак цього разу резервуар повинен бути наповнений звичайною водою. Знову злийте воду через диспенсери. Тепер ваш апарат чистий і готовий до використання. Щоб остаточно позбутися залишків накипу, можете промити кавоварку всередині під водою з-під крана (тільки для моделей кавоварок зі знімним резервуаром).

Видалити наліт з праски

Щоб ефективно почистити праску, в першу чергу потрібно підготувати розчин. Візьміть лимонну кислоту і всипте порошок в кип'ячену воду в пропорції 10 г на 0,1 л. Все ретельно перемішати і залишити остигати. Потім необхідно вилучити противапняний стрижень в разі його наявності і помістити його в заздалегідь підготовлений розчин на 50-60 хвилин.

Якщо модель праски не передбачає наявності такого стрижня, то отриманий розчин налийте в резервуар для води. Велика частина сучасних прасок оснащені паровою системою. Необхідно підключити прилад до електрики і тримати у вертикальному положенні, далі почніть випускати пар, щоб розчин виходив через парові отвори. Проробляти ці дії, поки не закінчиться вода в резервуарі.

Рекомендується чистити праску над будь-яким тазом або ванною, так як разом з рідиною зовні буде і накип. Коли процедура очищення буде закінчена, рекомендується помити резервуар, а підошву необхідно обережно протерти за допомогою спирту.

Очистити каструлю лимонною кислотою

Лимонна кислота ефективно позбавляє від накипу не тільки електричні прилади, а й посуд. Потрібно підготувати розчин води і порошку лимонної кислоти. Необхідно змішати їх в пропорції 20 грам на літр води. Отриману суміш відправити грітися на плиту, після того, як вона почне вирувати, слід зробити вогонь тихіше і кип'ятити ще 25 хв.

Щоб домогтися максимального результату, повторювати такі дії потрібно 2 рази. По закінченню процесу злити рідину і ретельно помити каструлю.

Чистка пральної машини від нальоту

Лимонна кислота відмінно бореться з нальотом на пральних машинах. Потрібно використовувати лимонну кислоту з розрахунку 50 г на 1 кг завантаження. Відповідно, на 2 кг - 100 г і тощо.

Третю частину від необхідної кількості засобу варто всипати в лоток для порошку, а залишок в барабан. Далі залишиться почати прання. При цьому краще виставити максимальну температуру, так що заздалегідь продумайте, яким речам протипоказане така прання.

Видалити наліт оцтом

Оцет - дуже агресивний засіб, що підходить для видалення товстого шару нальоту. Його застосовують для очищення чайників з нержавіючої сталі і скла, а також прасок, каструль і пральних машин.

Але категорично не рекомендується користуватися оцтовою кислотою для видалення накипу з приладів з пластика і гуми. Під агресивним впливом оцту вони можуть пошкодитися. Серед інших недоліків відзначають сильний характерний аромат, який важко подолати.

Позбутися нальоту на чайнику оцтом

Оцтова кислота роз'їдає навіть товстий шар, тому її рекомендується застосовувати лише в тих ситуаціях, коли лимонна кислота виявилася не ефективна. Необхідно використовувати 100 мл на літр води.

Потрібно набрати в чайник води, потім розбавити її оцтом. Тепер потрібно відправити чайник на плиту грітися. Дати прокипіти пару хвилин. А потім злити отриманий розчин і губкою пройтися по внутрішній поверхні чайника. Це потрібно для того, щоб позбутися від залишків нальоту. Далі необхідно знову наповнити чайник водою і прокип'ятити.

Чистка праски оцтом

Спочатку підготуйте суміш: змішайте воду і оцтову кислоти в співвідношенні 1 ст.л на 1 л води. Отриманий склад потрібно відправити на плиту і дати закипіти, після чого залиште остигати. Теплий оцтовий розчин залити в резервуар.

Праску важливо тримати в горизонтальному положенні і в цей час випускати пар. Разом з ним піде і наліт. Важливо врахувати, що проводити процедуру рекомендується в добре провітрюваному місці, так як розчин має дуже різкий запах.

Очищення пральної машини від нальоту

Залийте оцтову кислоту в лоток для порошку в пропорції 10 мл на 1 кг завантаження. Далі необїідно виставити максимальну температуру і запустити прання (без речей). Після чого запустіть полоскання. Це допоможе напевно позбутися різкого запаху.

Врахуйте, що оцет може агресивно впливати на гумку барабана в разі, якщо ви вирішите залити розчин безпосередньо в сам барабан. До такого способу можна вдаватися, якщо пральна машинка не оснащена резервуаром для рідини.

Чистка каструлі від накипу за допомогою оцту

Залийте каструлю водою в такій кількості, щоб рідина повністю покривала наліт. Потім додайте 1/2 склянки оцтової кислоти. Отриманий розчин поставте на плиту кип'ятити. Коли рідина почне кипіти, вогонь потрібно зменшити до мінімуму і залишити каструлю на плиті до повного розчинення нальоту.

Потім вилити рідину. Каструлю треба мити дуже ретельно, щоб неприємний присмак не передався їжі.

Прибрати наліт з крана оцтовою кислотою

Цей спосіб чистки крана визнаний найпростішим. Все що вам потрібно - будь-яку тканину занурити в оцтову кислоту і обмотати її навколо крана. Далі залишити на півгодини. По закінченню часу зняти ганчірку і ретельно відмити оцет спеціальними миючими засобами.

Деякі вважають кращим інший спосіб позбавлення від нальоту за допомогою оцту. Для цього потрібно нанести засіб на змішувач, а потім обмотати кран харчовою плівкою. І також залишити на півгодини.

Як позбутися від нальоту за допомогою соди

Харчова сода - це те, що практично завжди є на кухні. Засіб дуже бюджетний, але від цього не менш ефективний для боротьби з нальотом. Содою користуються, коли хочуть прибрати наліт з чайника або кавоварки. Спосіб досить простий у втіленні, а сода гарантовано не завдасть шкоди приладу. Але засіб не допоможе прибрати сильний накип.

Як побороти наліт на чайнику і кавоварці содою

В першу чергу прилади потрібно наповнити водою. Після чого додати соди в пропорції 1 ст.л на півлітра води. Потім поставити розчин кип'ятити. Коли рідина почне кипіти, потрібно не прибирати чайник з плити хоча б 20 хв. А електричний необхідно включити пару раз.

Коли чистка буде завершена, прилади ретельно промити під водою, щоб позбутися від залишків вапняного нальоту.

Позбутися від накипу на каструлі з допомогою соди

Щоб ефективно видалити наліт з каструлі, потрібно попередньо підготувати суміш води і соди в співвідношенні 100 грам засобу на літр води. Отриману суміш вилити в каструлю і поставити на плиту. Довести до кипіння. Коли рідина закипить, поставити вогонь на мінімум і дати прокип'ятити ще 30 хвилин.

По закінченню часу вилити вміст каструлі і ретельно промити її.

Зняття старого накипу неможливо за допомогою звичайної харчової соди. В такому випадку краще використовувати більш лужну. Хорошою альтернативою стане сіль. Потрібно додати трохи солі до соди в пропорції 1 до 1.

Чистка крана від нальоту

Сода також широко застосовується для боротьби з накипом на кранах. Такий спосіб має два значні плюси: він дозволяє ефективно позбутися нальоту, а також надає крану блиск.

Необхідно трохи харчової соди нанести на м'яку зубну щітку і почати втирати засіб у кран. Потім повністю змити соду з поверхні і прибрати залишки вологи. Іноді з першого разу не вдається повністю позбутися нальоту. В такому випадку процедуру потрібно виконати ще раз. Але тепер суміш потрібно нанести на кран і залишити на ньому приблизно на 2 години. По закінченню часу знову змити.

Боротьба з накипом за допомогою газованої води

Звичні газовані напої також ефективні в боротьбі з вапняним нальотом. Такий засіб відмінно підходить для позбавлення від накипу на каструлях, чайниках, кавоварках і навіть праски.

Якщо ви боїтеся, що прилад забарвиться через контакт з газованою водою, використовуйте безбарвну. Також можна використовувати мінеральну воду.

Позбутися від нальоту на чайнику або кавоварці за допомогою газованої води

Спочатку необхідно просто відкрити пляшку з газованою водою, дати їй трохи постояти. Це необхідно для позбавлення від більшої частини вуглекислого газу. Тепер рідину можна наливати в прилад. Дайте постояти 25 хв, а потім доведіть до кипіння на плиті. Коли чистка буде завершена, ретельно помийте чайник або кавоварку.

Прибрати накип з праски

Газовану воду необхідно залити в резервуар для води. Потім включити праску і тримати її у вертикальному положенні. Паралельно з цим необхідно випускати пар. Якщо накип занадто сильний, процедуру доведеться повторити кілька разів.

Очищення каструлі від нальоту за допомогою газованої

У каструлю потрібно налити газовану воду і поставити на плиту. Дати їй закипіти і зняти з вогню. Рекомендується залишити настоюватися на цілу ніч. Подібні маніпуляції дозволять з легкістю видалити накип.

Зняття нальоту розсолом

Дивно, але розсіл - ефективний засіб для боротьби з вапняним нальотом в чайниках. Але таким методом не вдасться побороти старий накип. Також варто відзначити різкий неприємний запах, який з'являється в процесі проведення процедури.

У складі розсолу містяться молочна кислота і оцет. Саме цим зумовлена ​​здатність знищувати наліт.

Щоб очистити чайник, потрібно наповнити його на третю частину розсолом з-під овочів. І поставити на плиту, довести до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімуму і кип'ятити ще півгодини. По закінченню часу рідину можна злити. Чайник ретельно помити.

Профілактика нальоту

  • В ідеалі наливайте в електроприлади і посуд воду, пропущену через фільтр.

  • Завжди перед наповненням водою, потрібно обполіскувати чайник або посуд.

  • Не рекомендується залишати рідину в посуді або приладі. Після використання воду краще вилити.
  • Рекомендується щомісячно очищати каструлі і чайники від нальоту навіть в тих випадках, коли накип не помітний.

При виборі засобу для чищення електроприладів і посуду від вапняного нальоту також враховуйте індивідуальну непереносимість, не допускайте попадання агресивних засобів на шкіру. А після закінчення процедури дуже ретельно вимивайте прилади.