Лазарева субота - дуже важливий день в православному календарі, що символізує воскресіння праведного Лазаря. Лазарева субота святкується в суботу шостого тижня після початку Великого посту, тому у свята немає фіксованої дати. У дев'ятнадцятому році Лазарева субота випала на 20 квітня, а в цьому - на 11 квітня. За ним слідує Вербна неділя. Про історію свята, обряди, прикмети і традиції ви дізнаєтеся з цієї статті.

Історія свята

Брат Марії і Марфи, праведний Лазар, проживав зі своїми сестрами поблизу Єрусалима в Віфанії.

Ісус Христос був частим гостем в їхньому будинку. Він вважав Лазаря своїм другом. Одного разу той сильно захворів. Чутки про хворобу Лазаря дійшли і до Ісуса. Тоді він сказав, що хвороба не принесе святому смерть, а, навпаки, приведе його до слави Божої.

Син Божий збирався прийти в Вафінію і відвідати свого товариша, але не встиг. Лазаря не стало за 4 дні до приходу Ісуса Христа. Почувши звістку про смерть друга, Христос пустив сльозу і звелів принести камінь з тієї печери, в якій був поховали Лазар. У той же момент син Божий звернувся до товариша кликав його.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Тоді Лазар воскрес і вийшов з печери. Новина про диво, яке здійснив Ісус Христос, вмить розлетілася по всій Іудеї. День по тому син Божий попрямував до Єрусалиму, де був зустрінутий з усіма почестями. На шляху Ісуса люди постелили свій одяг і гілки пальми. Але в цей же час первосвященики змовляються і вирішують вбити Христа.

Праведний Лазар з моменту воскресіння Ісусом прожив ще довгих 30 років. Йому не вдалося продовжити свій шлях в Єрусалимі через ненависть і презирство з боку уряду. Тому він був змушений блукати в пошуках кращої долі. Праведний Лазар став єпископом на Кіпрі. Святий був похований на території міста Китиона, в якому він прожив решту життя.

В кінці 9 століття за наказом імператора Лева Філософа мощі святого Лазаря були перенесені на територію Константинополя, який був центром православ'я в той час.

Зараз православна церква вважає велике воскресіння святого Лазаря одним з найважливіших чудес, які вчинив Ісус Христос при земному житті.

Традиції і народні звичаї на Лазареву суботу

Лазарева субота: традиції і обряди
Лазарева субота: традиції і обряди, pinterest.ru

Існує традиція, згідно з якою на Лазареву суботу прийнято проводити урочисту церковну службу. У цей особливий день священики змінюють звичний чорний і стриманий колір і одягають білі облачення, які виглядають святково і урочисто.

Біблійна легенда свідчить, що в ноги Ісусові Христу кидали пальмові гілки в день його прибуття в Єрусалим. Багато народів в подальшому вирішили використовувати вербові гілки, що було обумовлено кліматичними відмінностями.

Існує традиція, згідно з якою треба йти за гілками верби саме в Лазареву суботу, щоб вже на наступний день, у Вербну неділю, освятити їх в церкві. Деякі особливу увагу приділяли місцю, де росте верба. Одні вірили, що можна рвати гілки тільки з тих дерев, які ростуть поблизу води. Сьогодні багато хто ігнорує це правило.

Вважається, що вербними гілками потрібно злегка побити близьких. Це робиться для того, щоб протягом цілого року вони не хворіли і не знали бід. За правилами, вербові гілки повинні стояти в будинку до наступного року. Вони допоможуть захистити домівку і членів сім'ї від негативного впливу злих духів, а також пристріту.

У цей день прийнято ходити до церкви, готуватися до того, що незабаром прийміте причастя (не обов'язково в цей день), слухати проповідь і звертатися до святих з проханням дарувати собі і членам сім'ї здоров'я і благополуччя, а також молити про прощення гріхів. Вважалося, що саме в цей день всі молитви будуть почуті, якщо їх вимовила людина з чистим серцем і глибокою вірою. На Лазареву суботу багато людей відправлялися на кладовище, щоб прибрати могили близьких, так як на наступний день, у Вербну неділю, робити це категорично заборонялося.

На Лазареву суботу дівчата збиралися разом, красиво вбиралися і співали пісні для жителів їхнього міста або села. За це їм давали їжу і гроші. В кінці дня всі дівчата збиралися і ділили порівну їх подарунки, після чого розходилися по домівках. А одна з дівчат одягала весільну сукню, її обличчя закривалося за допомогою хустки або короткої фати. Згідно з повір'ям, протягом року вона повинна була зустріти свого судженого і вдало вийти заміж. А на Кіпрі, наприклад, діти ходили по домівках з великими пальмовими гілками. На чолі кожної групи був хлопчик, одяг якого був красиво прикрашений маками і маргаритками.

Предки вірили, що Лазарева субота - оптимальна дата для того, щоб сіяти горох. Це пов'язано з переконанням, що тільки святий Лазар протегує цій культурі.

Традиційно в цей день було прийнято готувати гречані млинці і кашу, а також різні страви з горохом. Вважалося, що завдяки цьому урожай гречки і гороху буде багатим в цьому році. На десерт було прийнято їсти страви з гарбузом і манною кашею.

Святкування Лазаревої суботи проходило в тихій і затишній обстановці в колі найближчих. У це свято було заборонено влаштовувати гучні і пишні гуляння в зв'язку з тим, що все ще тривав Великий піст. На вулиці можна почути привітання і доброзичливі бесіди. Допускалося вживання алкогольних напоїв в мінімальних кількостях, щоб вшанувати Ісуса Христа і праведного Лазаря. Під час застілля варто бути акуратними і стежити за тим, щоб ви випадково не наступили на крихти, що впали на підлогу.

Прикмети на Лазареву суботу

З цим святом пов'язано багато цікавих прикмет.

  • У цей день прийнято надавати значення поведінки живності. Предки вірили, що якщо змії, ящірки та інші створення виповзали з нір, активно покидали гнізда - настала справжня весна. Це означає, що скоро погода стане спекотною, і настав час сіяти урожай і поратися на городі.

  • Багато хто вірив, що горох потрібно сіяти саме на Лазареву суботу, щоб урожай був багатим.

  • Вважалося, що потрібно взяти вербну гілку в ліву руку, а правою перехреститися. Далі прочитати "Отче наш" і попросити у Бога фінансового благополуччя.

  • У цей день було прийнято спостерігати за кількістю нирок, що розпустилися. Якщо їх багато - це значить, що рік буде сприятливим, варто очікувати багатого врожаю, добробуту в домі і багато щасливих подій. Якщо мало - рік принесе безліч випробувань, ймовірно, будуть великі зміни, які принесуть печаль.

Чого не можна робити в Лазареву суботу

  • У це свято не можна важко працювати. Тому краще відмовитися від виконання роботи, що вимагає масу інтелектуальних і фізичних зусиль. Єдиний виняток може бути в разі, якщо виконання цієї роботи направлено на благо інших людей. Але попередньо необхідно сходити в храм і помолитися.

  • Також в Лазареву суботу не рекомендується прибиратися. Відкладіть в сторону прання, приготування їжі та інші справи по дому.

  • Не можна пити багато алкоголю і шумно гуляти.

  • Не варто топтати крихти, що впали на підлогу під час святкування. Це приверне погані новини.

  • Як і в інші церковні свята, в Лазареву суботу категорично заборонено сваритися, лаятися матом.

  • Не рекомендується вступати в статевий контакт в цей день. За правилами, від плотських утіх варто відмовитися на весь період Великого посту. Але в сучасному світі мало хто дотримується цього.

  • Багатьох цікавить, чи можна гадати в цей день. Ні, не можна. Ворожіння для християн вважається великим гріхом, тому заборонено в будь-який день.

  • У Лазареву суботу варто відмовитися від полювання. Також не можна справляти ще другі події: весілля, День народження тощо.

Що можна їсти в цей день

Лазарева субота випадає на період, коли ще триває Великий піст. Тому діють практично ті ж самі обмеження. Православні люди повинні дотримуватися особливої ​​дієти.

Але в цей день припустимі деякі послаблення з строгих правил. Наприклад, ікра риби, вино (в помірних кількостях з метою вшанувати святих), а також рослинна олія - ​​все це можна було їсти в Лазареву суботу.

Предки готували в цей день брагу, кашу і рибний курник.

Багато з цих традицій, прикмет все ще актуальні. Шануйте їх і зберігайте в своєму серці віру.