Рознарядка штрафувати людей за порушення карантину пішла по всій країні. Є навіть ″план″ на штрафні санкції - у день не менш 10 порушників. Порушникам загрожує до 34 тисяч гривень штрафу.

Про те, кого і як штрафують в Україні за порушення карантинних обмежень, розповіли співробітники поліції, пише видання vesti.

″Нам так і сказали: вся надія зараз на штрафи. З одного боку, це залякування народу, щоб дотримувалися карантину, а з іншого - бюджет же хоч якось наповнювати треба″, - цитує видання одного із співробітників столичного главку поліції.

Кого і як штрафують

Про те, як виконується ця ″рознарядка″, кого штрафують, а кому все дозволено, красномовно говорять факти.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Перше в Україні рішення за порушення правил карантину було ухвалено 20 березня у Києві - під удар потрапила жителька столиці, яка на вулиці продавала продукти з рук, допустивши ″порушення санітарно-протиепідемічних правил в період дії карантину″. Суд визнав її винною в скоєнні правопорушення, передбаченого статтею 443 Кодексу України про адмінпорушення. Торгівля коштувала жінці 17 тисяч грн.

У Сумах на тих же 17 тисяч гривень суд оштрафував директора магазину електроніки за те, що вона не закрила його на карантин. А 29 березня місцева поліція навідалася в храм, де на богослужіння зібралися близько 50 віруючих. Та штрафквати нікого не стали - обійшлася попередженням. Але в той же день поліцейські склали адмінпротокол на чоловіка, який навідріз відмовився надягати маску в супермаркеті. Йому тепер загрожує все той же штраф від 17 до 34 тисяч гривень.

А от у Києві вже почалося стукацтво, як у кращих традиціях совка. Так, адмінпротокол склали на майстра манікюру просто на робочому місці - постійна клієнтка привела з собою співробітника поліції.

″Майстер - вагітна жінка на восьмому місяці, одинак. Вийшла на роботу, оскільки немає на що жити″, - написала в соцмережах її подруга і попередила всіх майстрів б'юті-індустрії, щоб були пильними.

У Харкові під штрафні санкції потрапив зоомагазин ″Зоосвіт″. І це при тому, що у персоналу були рукавички і маски, а на касі захисне скло, а також допуск покупців здійснювався по двоє в приміщенні. Однак, магазин в підсумку довелося закрити. Щоправда, після того, як Кабмін вніс зоомагазини і ветклініки в перелік об'єктів, яким дозволено працювати, ″Зоосвіт″ знову відкрили. Однак, матеріали вже пішли в суд.

″Засідання ще не було, і ми не знаємо, оштрафують нас чи ні. Що найцікавіше, в той же час в місті, навіть поруч з нами, працювали такі ж зоомагазини, але адмінпротокол виписали тільки нам. Дуже сподіваємося, що суд увійде в положення, але про це ми дізнаємося в кінці цього тижня″ , - розповів співробітник зоомагазину.

Підприємці вже між собою шепочуться про те, що штраф за порушення карантину застосовують вибірково.

″Комусь можна торгувати, а комусь ні. Чула, що деякі вже навіть домовляються з перевіряючими, щоб закривали очі, - за 500 грн. Але сама особисто з таким не стикалася″, - розповіла родавець в невеликому магазині побутових товарів.

У поліції ж, звісно, запевняють, що перед законом усі рівні - просто хтось попався на очі, а хтось ні.

Що кажуть юристи

За словами адвокатів, поліцейські чинять неправильно. Адже закон не надає повноважень місцевій владі забороняти роботу підприємств. Тому скасування подібних санкцій можна добитися у судах вищих інстанцій

″На мою думку, часто органи правопорядку перевищують повноваження, і суди першої інстанції на це ще не звернули увагу. Якщо взяти закон, на підставі якого вводиться карантин, то там вказано, що органи місцевої влади можуть обмежувати роботу підприємств, змінювати режим, але не забороняти їх роботу, що у нас відбувається повсюдно. Я впевнений, що найближчим часом ми побачимо рішення судів вищих інстанцій, які будуть скасовувати подібні штрафи в зв'язку з невідповідністю постанов нормам законодавства″, - зазначив адвокат Ростислав Кравець.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, інтерактивна карта коронавірусу показує, скільки людей підчепили смертельну хворобу.

Як повідомляв портал Знай.ua, Шмигаль назвав два сценарії продовження карантину в Україні

Також Знай.ua писав, емігрантка в Італії попередила про неминучу катастрофу від коронавірусу