Здається, край прірви, в яку падала гривня після початку карантину, вже зустріли. Більш того, українська валюта навіть відштовхнулася від дна, і почала набирати обертів. Зокрема, 31 березня гривня продемонструвала невелике зростання – на 12 копійок, і зміцнилася до 28.06 грн. Зате 1 квітня валюта серйозно стрибнула вгору, і подорожчала відразу на 43 копійки. Зараз долар торгується за курсом 27.63 грн за 1 USD.

Причини такого сплеску на поверхні. Гривню підштовхнули вгору позитивні новини з Верховної Ради. Зокрема, уряд України прийняв законопроекти про банки і ринку землі. Завдяки цьому дорога для нового траншу МВФ відкрита. Володимир Зеленський заявив, що наступний кредит у розмірі 10 млрд доларів. Відповідно, і курс гривні пішов вгору. Якщо б закони не були прийняті, ймовірно, долар був би в районі 30 гривень.

курс долара, фото Pxhere
курс долара, фото Pxhere

Також є й інші позитивні фактори. Зокрема, курс відреагував і на кінець звітного періоду. Вплинув і коментар представників Приватбанку, який заявив, що кількість операцій з купівлі валюти впала на 40% порівняно з періодом до карантину. Отже, валютний ринок України стабілізується, і наступні рухи будуть залежати від рішень уряду щодо карантину, а також від рішення МВФ.

Нагадаємо, що уряд вводить дешеві кредити для українців у цьому році. Програма "Повертайся і залишайся" передбачає, що частина відсотків по кредитах буде виплачуватися з держбюджету.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як повідомляв портал Знай.uа, державний банк "ПриватБанк" вирішив зупинити продаж і купівлю готівкової валюти на час зупинки міжнародного авіасполучення і карантину у зв'язку з пандемією коронавіруса.

Також портал Знай.ua писав, що ВВП України у 2020 році скоротиться на 4-9% в залежності від тривалості карантину, прогнозують експерти. Спеціаліст змоделював два сценарії розвитку ситуації за умови поширення коронавіруса.