Як відомо, через коронавірус в Україні вже з 6 квітня посилюють обмежувальні заходи, які триватимуть щонайменше до 24 квітня. Відтак, за порушення нових правил передбачаються космічні штрафи - від 17 до 34 тисяч гривень, а в деяких випадках і взагалі загрожує кримінальна відповідальність.

Серед основних заборон:

  • перебування в громадських місцях без респіратора або маски
  • переміщення групою кількості більше ніж дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводу осіб, які не досягли 14 років).
  • відвідування навчальних закладів; парків, скверів, зон відпочинку тощо; перебування в громадських місцях дітей до 14 років без супроводу; відвідування спортивних і дитячих майданчиків.
  • продовжено заборону на масові заходи і на роботу ресторанів, кафе, ТРЦ та інших установ розважальної сфери та побутового обслуговування.
  • самоізоляція громадян у віці 60 років і старше ( окрім медпрацівників та працівників об'єктів критичної інфраструктури)

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

Водночас в держав затвердили масковий режим, який є обов'язковий для всіх у громадських місцях. Це можуть бути будь-які маски: марля, тканини на обличчі, хірургічні та саморобні маски, респіратори.

Щоправда, є один значний нюанс - в українському законодавстві немає визначення терміну "громадські місця" і під ними розуміють будь-які публічно доступні місця, де є скупчення людей: парки, лісопарки, вулиці, зупинки транспорту.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Що робити, коли до вас підійшов поліцейський?

Спочатку правоохоронець повинен представитися і показати службове посвідчення. Якщо він цього не зробив, треба в нього про це попросити – передбачено законом. Потім він повинен пояснити, чому зупинив вас. Зокрема, якщо він бачить ознаки складу правопорушення, передбаченого ст. 44-3 Кодексу про адміністративні порушення, то пояснити.

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Вже після цього коп перевіряє документи і переписує дані про особу та складає протокол про правопорушення, якщо воно, звісно, присутнє. Потім вас відпускають, а протокол направляють до суду поштою. Про час і місце розгляду справи вам повідомляють судовим викликом.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що в Київ пообіцяли доставити препарат, який показав результати при лікуванні захворювання Covid-19.

Як повідомляв портал "Знай.ua", гравець Челсі Каллум Хадсон-Одои розповів про боротьбу з коронавірусом.

Також "Знай.ua" писав, що київські двори заполонили люди "в скафандрах" і зробили "це" під покровом ночі в період карантину.