В Україні дуже рано прокинулися дрібні членистоногі тварини - кліщі, родичі павуків та скорпіонів. Крім того, останнім часом вони надзвичайно розплодилися.

Співробітники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника пояснили у Facebook, чому це сталося. А також нагадали, як не підчепити кліща.

Ці створіння з’являються вже за температури вище 8°C, тому їх можна підчепити навіть за теплої зими. І мешкають скрізь, де є дерева, трави і чагарники.

Кліщ в лісі, фото pixabay
Кліщ в лісі, фото pixabay

В цьому році вампіри, які можуть переносити до 150 небезпечних захворювань, включаючи кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма і пироплазмоз тварин, прокинулися вже в лютому. Фахівці пояснюють пробудження взимку, а також тотальне зростання чисельності іксодових кліщів глобальним потеплінням.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Також на кількість паразитів впливають пожежі: там, де постійно випалюють траву, кліщі розмножуються у величезній кількості. А там, де екосистеми збалансовані і не піддаються тотальному щорічного випалюванню, членистоногих монстрів набагато менше.

Кліщ, фото pixabay
Кліщ, фото pixabay

Кліщі горять у вогні, однак виживають їх яйця. Причому полум'я знищує природних ворогів кліщів: турунів, великих мурах, ос та інших. Крім того, гинуть дрібні ссавці, птахи, ящірки і жаби, які теж харчуються кліщами.

Щоб кліщ не причепився, під час прогулянок у лісі, а також на лузі і навіть поруч з будинком, де вже зеленіє трава, потрібно бути уважним. Час від часу слід оглядати себе, використовувати репеленти (акарициди).

У разі виявлення кліща його обережно видаліть, місце укусу обов'язково змастіть антисептиком, а помийте руки з милом. Видаленого кліща обов'язково помістіть в чистий посуд, покладіть туди ж пучок трави і щільно закрийте кришку. Але дістати його з тіла неушкодженим - задача не з легких.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Глобальне потепління масово винищить мільйони живих істот, які наслідки кліматичного Апокаліпсиса.

Як повідомляв портал "Знай.ua", глобальне потепління перетворить Європу на пустелю, зачепить і Україну - прогноз на 80 років.

Також "Знай.ua" писав, що глобальне потепління залишить відпочивальників без пляжів, скільки райських куточків зникне