Вчені попереджають, що зараз Земля переживає шосте масове вимирання. Водночас кожен з п'яти попередніх інцидентів зробив глибокий вплив на біорізноманіття, еволюцію та відновлення видів. Минулі події глобального потепління викликали масове вимирання.

Фахівці наголошують, що види скорочуються з безпрецедентною швидкістю, але це ніщо у порівнянні з приголомшливими втратами, які відчувають коралові рифи у всьому світі через підвищення кислотності і температури океану. Дослідники спробували передбачити, чого очікувати у найближчі роки, якщо зміна клімату і шосте масове вимирання не будуть зупинені.

Глобальне потепління, скріншот: YouTube
Глобальне потепління, скріншот: YouTube

Під керівництвом Університету Лідса було проведено дослідження, в рамках якого змоделювали два великих масових вимирання, пізній Тріас і ранній Тоарк, в періоди глобального потепління, щоб зрозуміти роль клімату у втраті видів. Дослідження було опубліковане в журналі Proceedings of the Royal Society B. Пізнє тріасове вимирання (LTE) сталося 201 мільйон років тому, а раннє Тоарске (ETOE) - 187 мільйонів років тому.

Згідно з попередніми дослідженнями вважалося, що періоди потепління, які пов'язані зі сплесками вулканічної активності, тільки сприяли вже наявним темпам вимирання. Однак дослідники виявили, що це не так. Група використовувала глобальну базу даних по морських організмах для моделювання селективності вимирання через пізній Тріас і ранню Юру.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Шкідливі викиди, скріншот: YouTube
Шкідливі викиди, скріншот: YouTube

У підсумку було виявлено, що LTE і ETOE мали кожен свої власні унікальні зразки селективності і швидкості вимирання поряд з деякими схожими моментами у тому, які морські види були найбільш вразливі до зміни клімату та екстремального потепління. Також стало очевидним, що фонове вимирання було вищим в пізньому тріасі, до початку гіпертермії LTE, ніж на початку Юрського періоду, після масового вимирання.

Вчені зауважують, що оскільки ці два масові вимирання пов'язані зі збільшенням викидів парникових газів і температури океану, дослідження забезпечує необхідну основу для вимірювання майбутніх вимирань і попереджає про потенційні загрози зміни клімату.

Глобальне потепління, скріншот: YouTube
Глобальне потепління, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зими більше не буде? Українці вперше відчули глобальне потепління на собі

Як повідомляв портал "Знай.ua", глобальне потепління залишить відпочивальників без пляжів, скільки райських куточків зникне

Також "Знай.ua" писав, кліматологи стривожили прогнозом на 5 років - чекаємо на шторми, цунамі та лісові пожежі