Вчені з Об'єднаного центру Європейської комісії заявили про те, що через зміни клімату до 2100 року може зникнути половина піщаних пляжів у світі. Дослідники певні, що навіть коли людство знизить кількість викидів, третина піщаних пляжів планети все одно зникне. Один з дослідників Микалис Вуздукас пояснив:

"Крім туризму, піщані пляжі часто виступають в якості першої лінії захисту від прибережних штормів і повеней, і без них вплив екстремальних погодних явищ, ймовірно, буде сильніше" Микалис Вуздукас

Піщані пляжі, скріншот: YouTube
Піщані пляжі, скріншот: YouTube

У США та деяких інших країнах у зв'язку з цим вже готуються масштабні захисні системи, але в більшості випадків такі інженерні конструкції побудувати неможливо. Очікується, що найбільший збиток понесе Австралія — там за наступні 80 років буде знищено близько 15 тисяч кілометрів пляжів. Не надто краща ситуація у Канади, Чилі і США. Крім них у першу десятку країн, які втратять найбільше піщаних пляжів, входять також Мексика, Китай, Росія, Аргентина, Індія і Бразилія.

Варто зауважити, що піщані пляжі покривають більше третини світової берегової лінії, в основному в густонаселених країнах. Однак нові споруди, підвищення рівня моря, штормові хвилі після тайфунів або цунамі, зменшення відкладень в річках руйнують берегові лінії. Вчені вивчили супутникові знімки берегової лінії, які були зроблені за більш ніж 30 років, починаючи з 1984 року. Таке дослідження дозволило їм визначити, наскільки сильно постраждає берегова лінія в майбутньому.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Піщані пляжі, скріншот: YouTube
Піщані пляжі, скріншот: YouTube

Виявляється, що при найгіршому сценарії до 2100 року планета Земля втратить 49,5% піщаних пляжів, тобто, приблизно 132 тисяч кілометрів берегової лінії. За більш оптимістичним сценарієм, який є більш ймовірним, до 2100 року буде втрачено 90 тисяч кілометрів піщаних пляжів. Рівень моря підніметься на 50 сантиметрів, при песимістичному – на 84.

Піщані пляжі, скріншот: YouTube
Піщані пляжі, скріншот: YouTube

Піщані пляжі, скріншот: YouTube
Піщані пляжі, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зими більше не буде? Українці вперше відчули глобальне потепління на собі

Як повідомляв портал "Знай.ua", посівна 2020 - як зберегти вологу в ґрунті та отримати високий врожай

Також "Знай.ua" писав, кліматологи стривожили прогнозом на 5 років - чекаємо на шторми, цунамі та лісові пожежі