Вербна неділя, або Вхід Господній в Єрусалим, яке українці відзначатимуть 12 квітня – християнське свято, що традиційно святкується у неділю, що передує Великодню. Присвячений урочистого в'їзду в Єрусалим Ісуса Христа і відзначається у шосту неділю Великого посту. Як правильно провести цей день та які зміни були прийняті, у зв'язку із посиленням карантинних заходів, дізнавалися Знай.ua.

Верба - фото Знай.ua
Верба - фото Знай.ua

Карантинні обмеження: вдома – як у Храмі

В ході нещодавньої тематичної телеконференції, що відбулася 9 квітня, було прийняте Рішення Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України. Документ передбачає низку обмежень, яких мають дотримуватися віряни усієї країни. І, перш за все, це перегляд онлайн-трансляції богослужінь вдома.

"Перебуваючи вдома та долучаючись до богослужіння з допомогою трансляції, віряни повинні слухати богослужіння і звершувати молитву перед іконою, перебуваючи у домі як у храмі, додержуючи звичайних правил участі у храмовому богослужінні. Вдома можна долучитися до молитви через засоби трансляції", – повідомили в прес-службі Православної Церкви України.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Верба - фото Рівне 1
Верба - фото Рівне 1

Під час богослужінь у храмі мають бути присутні виключно священнослужителі та церковнослужителі, чтеці та співці, інші особи, які беруть участь у звершенні богослужінь та забезпеченні трансляції (у разі її здійснення) – спільною загальною кількістю не більше 10 осіб.

При виявленні ж більшої кількості осіб у храмі, як і присутність богомольців на територіях біля храмів на відкритому повітрі у будь-якій кількості буде розцінюватися, як порушення норм карантину. За цим мають слідкувати посилений наряд правоохоронців А, нагадаємо, найменший штраф складає 17 тис грн.

"За роз’ясненням Національної поліції, у час поза богослужінням у храмах не повинні знаходитися одночасно більше ніж 2 особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі великого розміру, і більше 1 особи (не враховуючи священнослужителя) – у храмі малого розміру, ззовні не повинні утворюватися черги", – відзначають в прес-службі Православної Церкви України.

Відвідання ж священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня поки що перенесене на Троїцьку батьківську поминальну суботу – 6 червня.

Шанс переосмислити цінності та молитви за лікарів

Загалом же, у Вербну неділю є гарна нагода переосмислити життєві цінності.

"Перебуваючи вдома у вербну неділю прочитайте Євангеліє та історію свята й ви відкриєте для своєї душі багато корисного. Нехай ці карантинні обмеження не засмучують вас, а будуть шансом для переосмислення цінності життя", – зазначає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, диякон ПЦУ Михайло Омельян.

А що ж стосується молитов, то в цей святковий день можна попросити Господа посприяти тому, аби захистити близьких від хвилюючого усіх розповсюдження небезпечного коронавірусу.

"Порекомендував би в такий складний час молитися за лікарів, а також за припинення пошесті згубної", – радить диякон ПЦУ Михайло Омельян.

Молитва під час пошесті згубної (епідемії)

Господи, Боже наш, багатий милосердям і милістю, що Своїм мудрим Провидінням керуєш нашим життям, вислухай нашу молитву, прийми покаяння за гріхи наші, припини пошесть згубну, яка спіткала нас, як Ти і раніше припиняв згубні пошесті серед людей.

Милосердний Спасителю, захисти здоров’я тих, хто на Тебе уповає. Лікарю душ і тіл наших, дай одужання тим, що хворіють, і підведи їх з ложа недуги та страждань. Благослови, Господи, укріпи і захисти Своєю благодаттю усіх тих, хто з благодійністю і жертовністю піклується про хворих вдома чи в лікарнях. Визволи людей в нашому місті (селі, монастирі), в нашій країні і по всьому світу від пошесті згубної, від хвороб і страждань та навчи нас цінувати життя і здоров’я як Твої дари. Дай нам, Боже, Твій мир і наповни наші серця непохитною вірою в Твій захист, надією на Твою підтримку і любов’ю до Тебе і наших ближніх.

Твоє бо є щоб милувати і спасати нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас і навіки віків. Амінь.

Про головні особливості святкування Великодня читайте у подальшому на порталі Знай.ua.